Inginericum
“La întrebări haioase, Eematico te ajută să găsești răspunsuri serioase este deviza unui program extracuricular care funcţionează de un an şi jumătate.
Ana-Maria Cononovici, 18.12.2016, 11:40
“La întrebări haioase, Eematico te ajută să găsești răspunsuri serioase” este deviza unui program extracuricular care funcţionează de un an şi jumătate. Scopul final al cursului este ca micii ingineri să-și antreneze abilităţi din zona socială – comunicare, negociere, lucru în echipă, coordonare și cooperare – , din zona dezvoltării cognitive – gândirea în toate formele sale, rezolvarea problemelor, reprezentarea spațială, memoria, imaginația – și din sfera dezvoltării motricității grosiere și fine. De la cutiuțe, geoboard-uri, mașinuțe, la scripeți și circuite electrice, orice poate deveni un pretext pentru a-i învăța pe copii despre Geometrie, Mișcarea corpurilor, Mecanisme şi Electricitate!
Ion Neculai, unul dintre coordonatorii organizaţiei Eematico Research, ne-a spus: “Pentru că noi credem că joaca este mecanismul principal de învăţare, creăm şi dezvoltăm programe de educaţie prin joacă şi experimentare activă. Programele noastre sunt gândite pentru copii de 3-6 şi 7-12 ani, dar am dezvoltat şi activităţi pentru adulţi şi grupuri de vârstă mai mari. Avem 3 programe mari:”I can be”, program de descoperire a universului ocupaţional al adulţilor prin joacă, dedicat copiilor de 3-6 ani şi care poate fi extins şi către vârste mai avansate, în funcţie de materialele pe care le folosim. Apoi, avem două proiecte dedicate copiilor cu vârste între 7-12 ani, “Maker Exploratorium” , un program în care copiii descoperă noţiuni despre ştiinţe naturale, prin proiecte de bricolaj şi “Inginericum”, care este o aventură în cele patru mari domenii ale ingineriei, chimică, electrică, civilă şi mecanică, unde prin activităţi de grup şi prin experimente la scară mare descoperă aceste domenii. Pe lângă toate acestea mai avem o serie de alte programe, precum taberele, pe care le organizăm vara. Sunt tabere de construcţii şi arhitectură.”
Cursul Maker Exploratorium le oferă copiilor oportunitatea de a cunoaște și descoperi noțiuni și fenomene și de a le putea recunoaște în realitatea lor cotidiană. Principala manieră prin care ei își realizează obiecte reprezentative pentru conceptele studiate este bricolajul. Proiectele pe care le bricolează şi materialele didactive pe care le explorează îi învăță pe copii despre forme, corpuri geometrice și proprietățile lor, despre mișcarea de rotație și elemente de aerodinamică, despre diverse tipuri de mecanisme și utilitatea lor în lumea care ne înconjoară, despre lumină, componentele unui circuit electric și felul în care acesta funcționează, despre electromagnetism și multe altele.
Ion Neculai, a adăugat: “Proiectele noastre sunt organizate pe module, de patru lecţii, cu o durată variabilă. Piatra de temelie este ca activitatea să fie pe primul loc: fie bricolaj, cum este cazul Maker Exploratorium, unde copiii află despre geometrie şi despre mişcarea corpurilor sau despre electricitate, construind miniproiecte: avioane, maşini cu motoraş electric, etc. Este traducerea noţiunilor pe care le învaţă în şcoală prin aceste proiecte de bricolaj. Toată informaţia se transmite fiind inclusă în activitate şi în materialul pe care copiii îl folosesc.”
De ce miroase ploaia, de ce e lipicios lipiciul, de ce se aude fulgerul, de ce poate tata să ridice mașina cu un cric și nu doar cu brațele, de ce e mai rezistent lutul când trece prin foc, sunt doar câteva dintre întrebările cărora copii le descoperă răspunsul la cursul Inginericum. Organizatorii au pregătit patru module – chemical engineer, electrical engineer, mechanical engineer și civil engineer – pentru a le arăta juniorilor cum pot transforma lumea după voința lor, în acelaşi timp înțelegându-i legile și resursele. În cadrul modulul Chemical Engineer copiii află ce este chimia, cum sunt împărțite substanțele care compun lumea, în ce stări pot fi găsite, cum le diferențiază oamenii prin simțuri și măsurători, cum se leagă și dezleagă între ele și unde se face pasul între lumea minerală și cea organică. Electrical Engineer este modulul experimentelor, în care micii cercetători fac cunostință cu domnii Coulomb, Volta, Ampere și Ohm, reproducând experimentele simple care i-au facut cunoscuți pe cei care au dat numele acestor unități de măsură. Pârghia, planul înclinat, pana, scripetele, roata cu ax și șurubul sunt eroii modulului Mechanical Engineer. Iar în cadrul modulului Civil Engineer, copiii învaţă despre statică și mecanică, structura materialelor și care sunt factorii și fenomenele care condiționează construcțiile.
Iar taberele concentrează toate aceste propuneri, într-o formă adaptată programului de vacanţă. Revine cu detalii Ion Neculai: “Am avut două teme pentru taberele noastre. Primul an a fost un parc de distracţie, copiii construiau un parc de distracţii împreună cu noi, cu standuri, cu tot felul de activităţi şi punctul culminant era un roller-coaster pe care copiii îl construiau şi care era atracţia parcului. Iar anul acesta am avut o tabără care se numea “Green Galaxy”, cumva ideea era să-i ajutăm să exploreze domeniul construcţiilor sustenabile, şi atunci ne-am gândit să creăm şi un fir narativ, care să-i ducă într-o lume, într-o galaxie unde sunt planete cu diverse tipuri de construcţii sustenabile pe care ei să le exploreze. Şi ei se plimbau din planetă în planetă şi descopereau aceste tipuri de construcţii sustenabile. Construcţia şi lucrul în echipă sunt centrale acestor tabere.”
Şi câte şi mai câte năzdrăvănii sunt propuse copiilor de către această echipă de oameni plini de idei şi animaţi de poftă de joacă!