Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Gusturi româneşti pe vlogguri canadiene

Pakistan, Jakarta (Indonezia), Brazilia sunt numai câteva dintre locurile vizitate şi prezentate în vloggurile create de doi tineri canadieni ce îşi spun JetLag Warriors

Gusturi româneşti pe vlogguri canadiene
Gusturi româneşti pe vlogguri canadiene

, 25.04.2023, 15:15


Pakistan, Jakarta (Indonezia), Brazilia sunt numai câteva dintre locurile vizitate şi prezentate în vloggurile create de doi tineri canadieni ce îşi spun „JetLag Warriors”. Aceştia au vizitat şi România şi au realizat un serial de 90 de videouri în care recomandă câteva „reţete tradiţionale” inedite, precum şi descoporirea unor zone deosebite, inclusiv clădiri cu valoare istorică din ţara noastră.




JetLagWarriors sau cuplul canadian format din Steve și Ivana, după ce au călătorit câțiva ani, mai ales în timpul iernii canadiene, au prins complet microbul călătoriei și au decis să călătorescă “INDEFINIT”! Aflăm de la ei informaţii despre călătorii cu buget mic, hosteluri, airbnb-uri, mâncăruri de stradă și multe detalii picante. Astfel, în seria filmelor despre România, dacă pregătirea unei ciorbe de burtă în Canada nu pare chiar aşa o surpriză, clipul care recomandă pălinca sau ţuica cu piper, ca “leac de dres”, de revenire din starea de rău, e mult mai incitant. Canadienii par să fi descoperit în România acest leac bun la toate, de la mahmureală la dureri de gât: țuica/pălinca în care pui piper negru praf şi după care, aşa cum spune Steve “simte cum se deschide”.



Am vorbit pe tema leacurilor „băbeşti” din tradiţia românească, dar şi din alte zone, cu Chef Relu Liciu şi am aflat că „leacurile de dres” diferă: „De la o zonă la alta, vorbind de România, iar dacă e să o luăm şi pe plan internaţional, se dreg cu tot felul de alte chestii. Când am fost odată în Germania, se dregeau cu banane, ţinând cont de lipsa de potasiu din timpul mahmurelii. De regulă, 90% din cei care ajung într-o mahmureală foarte puternică o fac datorită amestecului de băuturi pe care îl fac.”



Şi totuşi pot fi palinca sau ţuica tratate drept un „leac de revenire”? Relu Liciu: „Unii o consideră ca aperitiv, de consumat înainte de masă, mulţi o consideră digestiv, de consumat la finalul mesei. Foarte mulţi folosesc tăriile ca digestiv. Italia, chiar şi în Austria, Snapsul pe care îl bei e la final. Să mă duc în Ardeal, nu o să găsesc slănina şi pălinca la final! Cu astea se începe. Şi e, întradevăr, ceva ce ţine de stomac. Îmi aduc aminte că am fost în Serbia în urmă cu mulţi ani şi am intrat într-o farmacie şi am văzut într-o sticlă pe care scria „Stomakia”, o ţuică a lor care avea o frunză de pelin în ea.”



Aşadar o ţuică tratată cu ierburi era vândută drept medicament, ne-a întărit interlocutorul nostru, după care ne-a explicat şi de ce unele dintre cele mai cunoscute ciorbe româneşti, în special cele de burtă sau de potroace, sunt privite ca leac: „În pragul mahmurelii, te deshidratezi şi ai nevoie neapărat de lichide. După ce treci de perioada asta vine o foame foarte mare. Ţi se face foame şi nu poţi să mănânci chestii solide. Ai nevoie de o zeamă. Ciorba de burtă le completează pe amândouă: pentru că foarte mulţi români mănâncă ciorbă de burtă şi nu mai au nevoie de felul doi. Este o masă completă. Dar dacă mă întrebi pe mine, ciorba de mahmureală e ciorba de potroace. Eu prima oară am auzit de ea la şapte ani, şi se folosea la nunţi. Era nelipsită această ciorbă de potroace la finalul nunţii, a doua zi, a treia zi, cum se ţineau nunţile!”



Despre ciorba de burtă, pe care au şi învăţat să o prepare, nu numai să o consume, Steve şi Ivana spun că „este viaţă”! Vloggerii de peste Ocean s-au declarat atât de încântați de bucătăria și locurile din România, de la munte la mare, încât au serbat întoarcerea în ţară cu un platou cu mici. Alte recomandări culinare din bucătăria noastră ce apar în vloggurile lor sunt: Pálinka / Pălinca, salată de icre, zacusca, salata de vinete, fasolea bătută, ciorba de fasole coaptă în pâine, de la un celebru restaurant din Bucureşti, dar şi „varza a la Cluj”, explicată ca „sarmale desfăcute”, sau „lasagna dulce” la Cluj, cum au numit ei desertul cunoscut sub numele de Vargabeles, dar şi papanaşi şi lapte de pasăre.



Mâncarea din România, spun ei e atât de bună şi atât de săţioasă, încât nici nu ai nevoie de desert, chiar dacă şi acestea le-au plăcut. Şi cu siguranţă şi vloggerii canadieni s-au tot întrebat ce mâncăm sau ce bem ca să ne „dregem” după ce bem băuturi locale. Revine cu detalii Chef Relu Liciu: „Mulţi se repară cu cafea, mulţi se repară cu murături, cu chestii dulci, cu sucuri acidulate şamd. Mulţi se pregătesc şi au un post pre-băutură, cu acel pahar de ulei de măsline sau cu mâncăruri foarte grase pentru a-ţi face o protecţie stomacală şi care totodată te ajută foarte mult ca alcoolul să nu intre foarte repede în sânge.”



Românii care au vizionat vloggul în care Steve bea un pahar de ţuică cu un plic de piper măcinat turnat în el, par să se fi amuzat. Unii, mai cunoscători au explicat şi că adevăratul leac s-ar prefera cu ţiuca sau palinca fierte sau fierbinţă şi cu piperul boabe. Dar dincolo de amuzamentul tuturor, este sigur că tot mai multe reţete româneşti sunt vizionate şi cunoscute internaţional.





RadioRomaniaInternational · România la ea acasă – 25.04.2023

„Brave cut” este numele proiectului iniţiat de Fundaţia Renaşterea
România la ea acasă marți, 17 decembrie 2024

Brave Cut

Un proiect prin care, dacă avem părul lung, îl putem dona pentru realizarea de peruci din păr natural pentru cei ce au nevoie de ele. „Brave...

Brave Cut
foto: facebook.com/sapunulcheia
România la ea acasă marți, 10 decembrie 2024

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar

Povestea săpunului Cheia ne poartă în timp până la data de 3 martie 1886, când Lippa Brunstein înregistra la primărie fabrica familiei sale....

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar
Foto: RRI (Ștefan Baciu)
România la ea acasă marți, 03 decembrie 2024

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!

Istoria de două milenii a staţiunii Băile Herculane începe odată cu prima sa atestare documentară în anul 153 e.n. şi se continuă cu...

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!
Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului
România la ea acasă marți, 26 noiembrie 2024

Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului

Cu intenţia de a evidenţia patrimoniul cultural din ţara noastră, Asociaţia Designers, Thinkers, Makers a creat programul “Culture and...

Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului
România la ea acasă marți, 19 noiembrie 2024

Ziua comunicării nonviolente, la Iaşi

În această toamnă, la Iaşi, a fost marcată Ziua internaţională a nonviolenţei, care a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite, în...

Ziua comunicării nonviolente, la Iaşi
România la ea acasă marți, 12 noiembrie 2024

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti

Germania anilor 1919 dădea curentul Bauhaus, provenind din asocierea cuvintelor germane bau – a construi și Haus – casă. Extrem de...

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti
România la ea acasă marți, 29 octombrie 2024

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”

Astăzi discutăm despre un film. Şi am ales această temă, pentru că “Anul Nou care n-a fost”, primul lungmetraj al regizorului şi...

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”
România la ea acasă marți, 22 octombrie 2024

Apa de Dunăre, bună de băut

Mai târziu, după 126 de ani, o ecologistă olandeză, Li An Phoa, fondatoarea mișcării Drinkable Rivers și partenerul ei, Maarten van der...

Apa de Dunăre, bună de băut

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company