Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

„Gustul ca patrimoniu”

În prima săptămână de septembrie, s-a lansat la Timişoara Concursul de reţete tradiţionale, Gustul ca patrimoniu

„Gustul ca patrimoniu”
„Gustul ca patrimoniu”

, 18.09.2018, 14:40

În prima săptămână de septembrie, s-a lansat la Timişoara Concursul
de reţete tradiţionale, Gustul ca patrimoniu. Este primul eveniment din
cadrul proiectului La Pas / Slowing down, produs de Asociaţia Timişoara
Capitală Culturală Europeană şi al Asociaţia CRIES-Centrul de Resurse pentru
Iniţiative Etice şi Solidare. Participanţii îşi pot înscrie reţetele între 6 şi
30 septembrie.


Mihaela Veţan, preşedinta
Asociaţiei CRIES, ne-a spus cine poate participa: În acest concurs se
pot înscrie toate persoanele pasionate de gătit, dar care au un interes aparte
pentru bucătăria din Banat, pentru că aceasta este tema: reţete vechi din zona
Banatului. Nu trebuie să fie localizate în Banat persoanele care propun
reţetele. Pot fi înscrise diferite feluri: garnituri, deserturi, băuturi,
fiecare ce doreşte.


Şi pentru că reţete sunt căutate
reţete culinare cu rădăcini adânci în tradiţiile locului, am întrebat-o pe
Mihaela Veţan cum verifică autenticipatea reţetelor înscrise în concurs drept
tradiţionale: Vom avea un juriu care se va uita la zona
de provenienţă a reţetei, pentru că cei care propun reţetele trebuie să
amintească din ce zonă a fost culeasă, dacă sunt respectate nişte principii
care se regăsesc în reţetele vechi din această zonă, de exemplu principiul
dulce-sărat. Se ştie că la noi în Banat
mâncăm friptura cu compot de vişine sau de prune. De asemenea, un alt criteriu
pe care îl avem în vedere şi l-am propus, este folosirea unor ingrediente
naturale şi specificitatea reţetei pentru o anumită comunitate etnică din zonă.
Pentru că la noi inclusiv gastronomia este influenţată de etniile care convieţuiesc
şi ne-am dorit să scoatem în evidenţă reţete care să fie importante pentru
acestea.


Este un concurs, dintr-un
proiect care urmăreşte promovarea bucătăriei tradiţionale locale către
consumatori, ne-a mai spus interlocutoarea noastră, înainte să ne facă poftă cu
unele dintre deliciile zonei: Mi-am notat câteva reţete care îmi sunt
foarte dragi: plăcinta cu ludaie, ludaie este dovleac, aşa se spune în Banat,
zeama de poredaiţă – supa de roşii, gomboţi – găluştele cu prune, brozbele, un
tip de reţetă foarte veche, care se face din napi. Şi din cauză că aceste
legume sunt tot mai puţin cultivate, reţeta nu se prea mai găseşte în dieta
noastră.


În ce măsură poate fi gustul
patrimoniu ne explică tot Mihaela Veţan: Gustul şi implicit hrana, pentru că
despre hrană vorbim acum, poate să ne spună foarte mult despre felul în care
oamenii trăiau într-o zonă, despre schimburile dintre ei, resursele la care
aveau acces la un moment dat, felul în care se raportau la hrană, importanţa
anumitor zile din an, din săptămână. De exemplu, ţin minte că pe vremea
bunicilor mei se mânca prăjitură doar duminica, se acorda o anumită importanţă
acestei zile. Şi toate lucrurile acestea sunt legate de cultura noastră, de modul
în care ne raportăm mai general la viaţă şi am vrea ca prin reţetele pe care
astăzi le aducem în discuţie să punem lumină şi asupra unor aspecte mai vechi
legate de viaţa de zi cu zi. De asemenea, după cum ştiţi Timişoara în 2021 va
fi Capitală Culturală Europeană. Turiştii culturali care vor ajunge aici, cu
siguranţă vor fi interesaţi să trăiască experienţe autentice, inclusiv din
punct de vedere gastronomic. Şi atunci, ne-am dori să avem şi oferta
restaurantelor adaptată, să găsim în meniurile restaurantelor preparate care
valorifică sau reinventează anumite reţete vechi, care să folosească şi
ingrediente locale.


În 10 octombrie, de Ziua produselor
agroalimentare româneşti, vor fi premiaţi 3 câştigători selectaţi de juriu, iar
trei echipe de bucătari vor şi pune în practică reţetele câştigătoare.


Organizatorii au încredere că
mediul rural şi în special comunităţile îndepărtate de centrele urbane vor
contribui cu reţete ale locului, acestea fiind mai bune păstrătoare de
tradiţii.


Proiectul La Pas, sub egida
căruia se desfăşoară concursul, îşi propune să încurajeze un model responsabil
de consum şi producţie, din partea tinerilor, micilor producători,
organizatorilor de evenimente culturale, restaurantelor şi cafenelelor
interesate să introducă în oferta lor produse locale. Publicul vizat este unul
complex, trans-generaţional, format din oameni interesaţi de patrimoniul nostru
identitar.

„Brave cut” este numele proiectului iniţiat de Fundaţia Renaşterea
România la ea acasă marți, 17 decembrie 2024

Brave Cut

Un proiect prin care, dacă avem părul lung, îl putem dona pentru realizarea de peruci din păr natural pentru cei ce au nevoie de ele. „Brave...

Brave Cut
foto: facebook.com/sapunulcheia
România la ea acasă marți, 10 decembrie 2024

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar

Povestea săpunului Cheia ne poartă în timp până la data de 3 martie 1886, când Lippa Brunstein înregistra la primărie fabrica familiei sale....

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar
Foto: RRI (Ștefan Baciu)
România la ea acasă marți, 03 decembrie 2024

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!

Istoria de două milenii a staţiunii Băile Herculane începe odată cu prima sa atestare documentară în anul 153 e.n. şi se continuă cu...

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!
Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului
România la ea acasă marți, 26 noiembrie 2024

Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului

Cu intenţia de a evidenţia patrimoniul cultural din ţara noastră, Asociaţia Designers, Thinkers, Makers a creat programul “Culture and...

Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului
România la ea acasă marți, 19 noiembrie 2024

Ziua comunicării nonviolente, la Iaşi

În această toamnă, la Iaşi, a fost marcată Ziua internaţională a nonviolenţei, care a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite, în...

Ziua comunicării nonviolente, la Iaşi
România la ea acasă marți, 12 noiembrie 2024

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti

Germania anilor 1919 dădea curentul Bauhaus, provenind din asocierea cuvintelor germane bau – a construi și Haus – casă. Extrem de...

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti
România la ea acasă marți, 29 octombrie 2024

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”

Astăzi discutăm despre un film. Şi am ales această temă, pentru că “Anul Nou care n-a fost”, primul lungmetraj al regizorului şi...

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”
România la ea acasă marți, 22 octombrie 2024

Apa de Dunăre, bună de băut

Mai târziu, după 126 de ani, o ecologistă olandeză, Li An Phoa, fondatoarea mișcării Drinkable Rivers și partenerul ei, Maarten van der...

Apa de Dunăre, bună de băut

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company