Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

„Gustul ca patrimoniu”

În prima săptămână de septembrie, s-a lansat la Timişoara Concursul de reţete tradiţionale, Gustul ca patrimoniu

„Gustul ca patrimoniu”
„Gustul ca patrimoniu”

, 18.09.2018, 14:40

În prima săptămână de septembrie, s-a lansat la Timişoara Concursul
de reţete tradiţionale, Gustul ca patrimoniu. Este primul eveniment din
cadrul proiectului La Pas / Slowing down, produs de Asociaţia Timişoara
Capitală Culturală Europeană şi al Asociaţia CRIES-Centrul de Resurse pentru
Iniţiative Etice şi Solidare. Participanţii îşi pot înscrie reţetele între 6 şi
30 septembrie.


Mihaela Veţan, preşedinta
Asociaţiei CRIES, ne-a spus cine poate participa: În acest concurs se
pot înscrie toate persoanele pasionate de gătit, dar care au un interes aparte
pentru bucătăria din Banat, pentru că aceasta este tema: reţete vechi din zona
Banatului. Nu trebuie să fie localizate în Banat persoanele care propun
reţetele. Pot fi înscrise diferite feluri: garnituri, deserturi, băuturi,
fiecare ce doreşte.


Şi pentru că reţete sunt căutate
reţete culinare cu rădăcini adânci în tradiţiile locului, am întrebat-o pe
Mihaela Veţan cum verifică autenticipatea reţetelor înscrise în concurs drept
tradiţionale: Vom avea un juriu care se va uita la zona
de provenienţă a reţetei, pentru că cei care propun reţetele trebuie să
amintească din ce zonă a fost culeasă, dacă sunt respectate nişte principii
care se regăsesc în reţetele vechi din această zonă, de exemplu principiul
dulce-sărat. Se ştie că la noi în Banat
mâncăm friptura cu compot de vişine sau de prune. De asemenea, un alt criteriu
pe care îl avem în vedere şi l-am propus, este folosirea unor ingrediente
naturale şi specificitatea reţetei pentru o anumită comunitate etnică din zonă.
Pentru că la noi inclusiv gastronomia este influenţată de etniile care convieţuiesc
şi ne-am dorit să scoatem în evidenţă reţete care să fie importante pentru
acestea.


Este un concurs, dintr-un
proiect care urmăreşte promovarea bucătăriei tradiţionale locale către
consumatori, ne-a mai spus interlocutoarea noastră, înainte să ne facă poftă cu
unele dintre deliciile zonei: Mi-am notat câteva reţete care îmi sunt
foarte dragi: plăcinta cu ludaie, ludaie este dovleac, aşa se spune în Banat,
zeama de poredaiţă – supa de roşii, gomboţi – găluştele cu prune, brozbele, un
tip de reţetă foarte veche, care se face din napi. Şi din cauză că aceste
legume sunt tot mai puţin cultivate, reţeta nu se prea mai găseşte în dieta
noastră.


În ce măsură poate fi gustul
patrimoniu ne explică tot Mihaela Veţan: Gustul şi implicit hrana, pentru că
despre hrană vorbim acum, poate să ne spună foarte mult despre felul în care
oamenii trăiau într-o zonă, despre schimburile dintre ei, resursele la care
aveau acces la un moment dat, felul în care se raportau la hrană, importanţa
anumitor zile din an, din săptămână. De exemplu, ţin minte că pe vremea
bunicilor mei se mânca prăjitură doar duminica, se acorda o anumită importanţă
acestei zile. Şi toate lucrurile acestea sunt legate de cultura noastră, de modul
în care ne raportăm mai general la viaţă şi am vrea ca prin reţetele pe care
astăzi le aducem în discuţie să punem lumină şi asupra unor aspecte mai vechi
legate de viaţa de zi cu zi. De asemenea, după cum ştiţi Timişoara în 2021 va
fi Capitală Culturală Europeană. Turiştii culturali care vor ajunge aici, cu
siguranţă vor fi interesaţi să trăiască experienţe autentice, inclusiv din
punct de vedere gastronomic. Şi atunci, ne-am dori să avem şi oferta
restaurantelor adaptată, să găsim în meniurile restaurantelor preparate care
valorifică sau reinventează anumite reţete vechi, care să folosească şi
ingrediente locale.


În 10 octombrie, de Ziua produselor
agroalimentare româneşti, vor fi premiaţi 3 câştigători selectaţi de juriu, iar
trei echipe de bucătari vor şi pune în practică reţetele câştigătoare.


Organizatorii au încredere că
mediul rural şi în special comunităţile îndepărtate de centrele urbane vor
contribui cu reţete ale locului, acestea fiind mai bune păstrătoare de
tradiţii.


Proiectul La Pas, sub egida
căruia se desfăşoară concursul, îşi propune să încurajeze un model responsabil
de consum şi producţie, din partea tinerilor, micilor producători,
organizatorilor de evenimente culturale, restaurantelor şi cafenelelor
interesate să introducă în oferta lor produse locale. Publicul vizat este unul
complex, trans-generaţional, format din oameni interesaţi de patrimoniul nostru
identitar.

Foto: pixabay.com
România la ea acasă marți, 28 ianuarie 2025

Cum să creezi un brand doar rămânând în activitate?

Puţină lume ştie că există costume de schi profesioniste, create şi făcute în România şi că originea acestui brand se găseşte la...

Cum să creezi un brand doar rămânând în activitate?
Sursa, Fb.com / La Taica Lazăr - Magazin de Caritate
România la ea acasă marți, 21 ianuarie 2025

La Taica Lazăr, Magazin de caritate, dar şi hub al faptelor bune

La început de an, descoperim iniţiative înreptate spre binele comunității. Am discutat astfel, despre un proiect ce a evidenţiat în timp...

La Taica Lazăr, Magazin de caritate, dar şi hub al faptelor bune
Foto: Annie Spratt/ unsplash.com
România la ea acasă marți, 14 ianuarie 2025

Sărbători pe stilul vechi

În țara noastră peste 1 milion de adepți ai Bisericii Creștin Ortodoxe sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, cu precădere ruși lipoveni,...

Sărbători pe stilul vechi
Retrospectivă 2024
România la ea acasă marți, 07 ianuarie 2025

Retrospectivă 2024

La mulţi ani şi la multe subiecte interesante! Începem noul an trecând în revistă câteva dintre iniţiativele inedite pe care vi le-am...

Retrospectivă 2024
România la ea acasă marți, 31 decembrie 2024

Tradiţii de Anul Nou, reinventate?

Tradiţiile de sărbători par să fie unele dintre cele mai bine păstrate şi în ziua de azi. Odată cu începutul lunii decembrie, cete de...

Tradiţii de Anul Nou, reinventate?
România la ea acasă marți, 24 decembrie 2024

În vizită la atelierul lui Moş Crăciun

Nimic mai frumos în perioada sărbătorilor de iarnă decât decoraţiunile de Crăciun, care împodobesc bradul, sau ornează clădiri! Puţini...

În vizită la atelierul lui Moş Crăciun
România la ea acasă marți, 17 decembrie 2024

Brave Cut

Un proiect prin care, dacă avem părul lung, îl putem dona pentru realizarea de peruci din păr natural pentru cei ce au nevoie de ele. „Brave...

Brave Cut
România la ea acasă marți, 10 decembrie 2024

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar

Povestea săpunului Cheia ne poartă în timp până la data de 3 martie 1886, când Lippa Brunstein înregistra la primărie fabrica familiei sale....

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company