Gustă cu atenţie!
Tendințele identificate la nivel global, indică faptul că tot mai mulți tineri preferă gustările în locul meselor consistente, fiind, de asemenea, preocupați de controlul porțiilor.
Ana-Maria Cononovici, 07.09.2021, 17:36
Tendințele identificate la nivel global, indică
faptul că tot mai mulți tineri preferă gustările în locul meselor consistente,
fiind, de asemenea, preocupați de controlul porțiilor. Fete sau băieţi ajung să
nu mănânce poate deloc ciocolată, de exemplu, crezând că numai asta le strică
şansa unei siluete de vis. Pe de altă parte tot mai mulţi tineri sunt
supraponderali, pe când alţii aleg să nu mai manânce deloc pentru a evita
această provocare. Astfel, obiectivul principal al programului Gustă cu
atenție. Bucură-te de moment este îmbunătățirea modului în care tinerii iau
gustările, ajutând la construirea unei relații mai sănătoase cu mâncarea.
Florentina
Baloş, ambasador Gustă cu atenţie. Bucură-te de moment ne-a spus: Gustă cu atenție. Bucură-te de moment este despre mâncatul cu atenţie,
intenţie şi despre cum ne putem concentra asupra prezentului, ca să simţim cu
adevărat gustul mâncării şi să ne bucurăm de ea, pentru că gustările fac parte
din viaţa de zi cu zi. Este un proiect al Asociației Sută la Sută
Românesc lansat, în parteneriat cu ANPC (Autoritatea
Națională pentru Protecția Consumatorilor) şi
cu 5 licee din București.Studiile
au arătat că tinerii preferă gustările alimentelor consistente şi atunci
întrebările Ce mâncăm?, De ce mâncăm? şi Cum mâncăm? rămân cumva fără
răspuns, pentru că se mănâncă haotic, nu ştim ce mâncăm, de multe ori, pentru
că nu toţi ştim ce scriu etichetele, dacă nu ne-am documentat. Iar baza
proiectului este informarea şi educarea.
În momentul în care eşti informat, ştii să
faci alegeri în cunoştinţă de cauză, a
adăugat interlocutoarea noastră: Proiectul este compus din mai
multe etape. Noi ne-am adresat adolescenţilor, în primă fază, cu un workshop
despre nutriţie, în care tinerii au învăţat cum e cu mâncatul, cu valoarea
nutriţională a alimentelor, cât mâncăm în funcţie de vârstă, de efortul pe care
îl facem. Am continuat cu un atelier despre citirea corectă a etichetelor
alimentelor, care a fost susţinut de doana Veronica Mitran, vice-preşedinte
ANPC, în care elevii au fost informaţi şi au ajuns cu un pas mai aporape de
etichetă şi au înţeles ce înseamnă toţi termenii aceia pe care îi găsim şi la
care de multe ori ne uităm fără să-i înţelegem. Am continuat cu o discuţie cu
un psiholog, care le-a vorbit elevilor despre moft, încercăm să găsim răspunsul
la întrebarea de ce mâncăm. De cele mai multe ori o facem pe fond emoţional,
fie că suntem fericiţi, fie că suntem trişti, supăraţi, nervoşi, mâncăm. Sau
mâncăm în faţa ecranelor. Nu mai suntem conştienţi. Şi atunci este foarte
important să calibrăm un pic emoţiile.
Aproximativ 550 de elevi au fost în faza
pilot, iar 10 dintre ei au beneficiat de o sesiune de mentoring cu un expert în
planificare şi organizare. Organizarea şi planificarea incluzând mesele,
temele, astfel încât să rămână timp şi pentru micile plăceri, de tipul
ieşitului cu prietenii , vizionării unui film sau relaxării. Nu am timp pare
să fie leit-motivul generaţiei tinere, ceea ce dovedeşte clar cât de necesară
este planificarea.
Florentina Baloş: La final au dat un test. Timp de
21 de zile ei au ţinut împreună cu experţii un jurnal în care au notat ce fac,
cum fac, cât mănâncă, când şi-au făcut temele. Practic a fost un exerciţiu
pentru mai departe. La terminarea workshopurilor tinerii au fost invitaţi să
îşi creeze propriile work-boarduri. Am lăsat creativitatea să zboare. Ei au
creionat fie cum mănâncă, fie cum şi-au schimbat programul şi 50 dintre aceşti
tineri au fost şi premiaţi. În cadrul festivităţilor de premiere, le-am luat şi
scurte interviuri, pentru că ne doream să vedem cum priveau ei proiectul şi
dacă i-a ajutat. Iar răspunsurile au fost mai mult decât încântătoare. Aveam o
domnişoară care ne-a spus că ei înainte i se părea că toate alimentele îngraşă,
că se îngraşă din tot ce mănâncă şi atunci era puţin frustrată, greutatea ei
era şi un pic peste limită, dar asta pornea şi de la stres. Pentru că i se
părea că şi apă dacă bea o să se îngraşe. Şi ne-a zis că acum a înţeles că
greşea cu asocierile şi cu gustările şi că proiectul a ajutat-o să înţeleagă şi
să îmbunătăţească modul în care mănâncă.
Programul Gustă cu atenție. Bucură-te de
moment s-a derulat în perioada decembrie 2020 – iunie 2021, a fost gândit
strict din perspectivă educațională fiind un program educativ despre obiceiul
de a lua gustări. Odată cu reînceperea şcolilor sperăm ca tot mai mulţi tineri
să poată beneficia de astfel de programe.