Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

French Revolution

Să presupunem că aţi intra într-o cofetărie să cumpăraţi un ecler. Cu frişcă sau cu ciocolată? v-ar întreba vânzătoarea. Recunoaşteţi: cam acestea ar fi în mod normal opţiunile. Asta dacă nu cumva doriţi nişte ecleruri de la French Revolution.

French Revolution
French Revolution

, 06.04.2014, 09:16

Să presupunem că aţi intra într-o cofetărie să cumpăraţi un ecler. Cu frişcă sau cu ciocolată? v-ar întreba vânzătoarea. Recunoaşteţi: cam acestea ar fi în mod normal opţiunile. Asta dacă nu cumva doriţi nişte ecleruri de la French Revolution. În acest caz, vă sfătuiesc să luaţi ceva de scris pentru că mă îndoiesc că veţi ţine minte varietatea de ecleruri propusă de acest mic laborator deschis la începutul anului pe o străduţă şic din capitală. Totul a început în momentul în care George Pop şi fraţii Panaitescu, George şi Florin, au decis să revoluţioneze împreună eclerul, făcând din această prăjitură aparent banală o adevărată capodoperă umplută cu cremă. George Pop : De fapt ideea noastră de business e una foarte simplă : să facem cel mai bun ecler din Bucureşti. Când vom reuşi ceea ce ne-am propus cred că va fi suficient : noi vrem ca toată lumea să ştie că cel mai bun ecler din Bucureşti se găseşte la French Revolution şi că prăjitura noastră este un etalon.”



Să porneşti o revoluţie a eclerului nu este la îndemâna oricui. Ideea i-a venit lui George Pop, fost consultant de imagine, pasionat de arta culinară, după ce a petrecut două luni în bucătăria unui mare hotel din capitală, învăţând de la un bucătar francez trucuri pentru a duce spre perfecţiune tradiţionalul ecler. Înainte însă de a inventa şi reinventa, orice patisier care se respectă are o primă regulă de aur : să nu facă niciodată, dar niciodată, rabat de la calitate, spune George Pop: În primul rând un ecler trebuie să aibă unt, pâte à choux-ul (denumirea aluatului pentru ecler) trebuie făcută cu unt, aşa e reţeta de când există prăjitura asta pe lume. În România însă, pe vremea comunismului, din lipsă de unt, prăjitura se făcea cu ulei, iar reţeta a rămas neschimbată şi-n ziua de astăzi. Iar asta nu e în regulă : nici ca gust, nici pentru sănătate. O prăjitură ca a noastă, făcută doar cu ingrediente naturale, are un aport nutritiv. Mă refer la lapte, unt, ouă, făină, zahăr şi nu la tot felul de lucruri gata preparate. În plus, noi folosim o reţetă de cremă fără făină, foarte la modă în Franţa tocmai pentru a obţine o prăjitură mai dietetică.”



Dar dacă nu este doar cu frişcă sau cu ciocolată, cu ce ar mai putea fi un ecler ? Cei de la French Revolution ne spun că ar putea fi cu vanilie naturală Bourbon şi cu glazură de fondant în stil mille-feuille. Sau, cu cremă fină de cafea, cu caramel sau cu fistic pur sau chiar cu o cremă de limetă sau cu nucă de cocos. În fiecare zi, în cuptorul din laboratorul French Revolution se coc între o sută şi cinci sute de ecleruri, toate vândute pe comandă, astfel încât bucureştenii să aibă parte doar de prăjituri proaspete, preparate în dimineaţa cu pricina. Prin urmare, clienţii nu au întârziat să apară, iar numărul lor continuă să crească, după cum ne spune George Panaitescu, care a ştiut să-şi pună la bătaie experienţa în vânzări întru gloria eclerului: Aveam destul de multe relaţii prin clienţii noştri, prin foştii clienţi, prieteni şi aşa mai departe. Pe de altă parte, am reuşit să vindem sau să ducem efectiv eclerurile în majoritatea companiilor din Bucureşti şi cred că asta a contat enorm pentru că foarte mulţi au sunat, ne-au trimis mailuri, ne-au felicitat şi au comandat în continuare. Şi de aici am reuşit să devenim foarte vizibili, chiar dacă nu ne-am agitat foarte tare. Partea de online am lăsat-o pe locul doi, nu avem nici măcar un portofoliu foto, broşuri, pliante, reviste sau altceva. Avem însă destul de mulţi clienţi fideli care cumpără cel puţin o dată sau de două ori pe săptămână de la noi şi mă refer aici la marile companii.”



Făcut doar din ingrediente naturale de cea mai bună calitate, cum ar fi smântănă sau unt franţuzesc, umplut cu creme obţinute prin infuzare pentru un gust puternic şi rafinat, eclerul de inspiraţie franţuzească reinventat pe meleaguri bucureştene se impune în ciuda unui preţ dublu faţă de cel practicat de cofetăriile obişnuite. Doar că acolo, spune George Pop, nu găsim ecleruri, ci doar nişte prăjituri umplute cu cremă a căror unică calitate este, de multe ori, simplul fapt că sunt dulci: Noi, românii, spre deosebire de francezi de exemplu, nu avem o anumită cultură pentru o prăjtură de calitate şi nu există nici o educaţie pe piaţă prin care să ni se spună clar care e diferenţa între o prăjitură bună şi una proastă. Evident că noi, la French Revolution, am testat toate eclerurile de pe piaţă şi eu zic că se simte diferenţa. Iar oamenii, când îşi vor da seama, nu cred că se vor putea întoarce la ce au mâncat înainte.”



Şi pentru ca revoluţia să fie completă şi clienţii pe deplin răsfăţaţi, French Revolution şi-a deschis la începutul lunii aprilie şi un mic magazin în buricul Bucureştiului, într-o locaţie la fel de şic ca şi prăjitura căreia i se consacră.

Expoziția Bauhaus 2024
România la ea acasă marți, 12 noiembrie 2024

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti

Germania anilor 1919 dădea curentul Bauhaus, provenind din asocierea cuvintelor germane bau – a construi și Haus – casă. Extrem de...

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti
Cadru din filmul „Anul Nou care n-a fost”
România la ea acasă marți, 29 octombrie 2024

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”

Astăzi discutăm despre un film. Şi am ales această temă, pentru că “Anul Nou care n-a fost”, primul lungmetraj al regizorului şi...

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”
„Dunărea bună de băut
România la ea acasă marți, 22 octombrie 2024

Apa de Dunăre, bună de băut

Mai târziu, după 126 de ani, o ecologistă olandeză, Li An Phoa, fondatoarea mișcării Drinkable Rivers și partenerul ei, Maarten van der...

Apa de Dunăre, bună de băut
“Glossar Rezidenţă. Artă şi Antropologie”
România la ea acasă marți, 15 octombrie 2024

Poveşti de pe Baltă!

Cartografii, interviuri cu oamenii locului, descoperiri privind  cuvintele vechi și noi din vocabularul local, observându-se influențele...

Poveşti de pe Baltă!
România la ea acasă marți, 08 octombrie 2024

Meşteşuguri tradiţionale în Gorj

În anul 2008 a fost creată oficial lista Patrimoniului cultural  imaterial  al  umanității  UNESCO, în conformitate  cu  prevederile ...

Meşteşuguri tradiţionale în Gorj
România la ea acasă marți, 01 octombrie 2024

Festivalul sarmalelor şi răciturilor

Toamna este prilej de bucurie, de sărbătorire a recoltelor, aşa că multe evenimente sunt organizate pentru celebrarea belşugului și...

Festivalul sarmalelor şi răciturilor
România la ea acasă marți, 24 septembrie 2024

Bacademia. Bacalaureat pentru toți

Bacalaureatul 2024 a avut cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani, de 76,4%. Cu toate acestea confruntarea cu “examenul maturităţii”...

Bacademia. Bacalaureat pentru toți
România la ea acasă marți, 17 septembrie 2024

Doina azi

În vecinătatea “Grădinii cu remedii”, sector din Grădina Botanică Dimitrie Brândză, din Bucureşti, s-a desfăşurat a doua ediţie a...

Doina azi

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company