Eflorescenţa sau cum să saverezi bucate rawvegane
Chifteluţe cu spanac, chifteluţe de ovăz, rulouri cu quinoa, burgeri, pizza, salata boeuf, salata cu spanac şi quinoa, mix de bruschete cu vlăstari, salata fresh cu avocado sunt numai câteva dintre tentaţiile unui Brunch rawvegan.
Ana-Maria Cononovici, 21.08.2016, 10:03
Chifteluţe cu spanac, chifteluţe de ovăz, rulouri
cu quinoa, burgeri, pizza, salata boeuf, salata cu spanac şi quinoa, mix de
bruschete cu vlăstari, salata fresh cu avocado, ceai de ghimbir, kombucha, tort
crunch, tort de lămâie, bomboane de ciocolată, batoane caramel şi bomboane de
cocos sunt numai câteva dintre tentaţiile unui Brunch rawvegan. Evenimentul
gastronomic a avut loc într-un
restaurant bucureştean mai neobişnuit.
Profitând de soare şi vreme caldă, organizatorii
s-au gândit să le dea clienţilor lor mai vechi sau mai noi ocazia de a
socializa, ne-a spus Corina Radu, reprezentant al
restaurantului rawvegan gazdă: A fost un Brunch, numit Eflorescenţa, nu a
fost un brunch obişnuit, pentru că intenţia noastră a fost să fie mai degrabă
un eveniment de socializare. Restaurantul nostru este un restaurant rawvegan,
strict vegetal, pe bază de fructe, legume şi seminţe. 80% din preparatele
noastre sunt raw, nu sunt gătite la foc, dar avem şi câteva preparate termic,
în fiecare zi avem de exemplu câte o supă caldă, care este foarte apreciată de
clienţi în special în perioada rece şi mai avem câteva feluri de mâncare pe
care le facem la cuptor. Chiar dacă avem şi preparate gătite, acelea sunt
făcute prin metode sănătoase, nu prăjim, nu folosim metode care nu sunt
adecvate. La Brunch am căutat să avem cât mai multe din preparatele noastre,
astfel încât oamenii să aibă ocazia să testeze cât mai multe.
Am invitat-o pe Corina Radu să ne facă poftă cu produsele rawvegane
tradiţionale: Am avut faimoşii burgeri, care sunt o
atracţie foarte mare, pentru că este un preparat consistent şi, de asemenea,
oamenii se simt cumva confrotabil, pentru că este şi fast food, clineţii se
bucură că pot să mănânce burger sau pot să mănânce sărmăluţe sau pot să consume
brânză, care este făcută din caju. Avem foarte multe preparate care seamănă foarte
bine cu preparatele tradiţionale, salată beuf, chifteluţe din quinoa, din ovăz,
din spanac, unele dintre ele seamănă ca gust cu cele din carne, aşa că dacă nu
ai ştii, nu ţi-ai da seama că sunt vegetale. La acest Brunch am avut foarte
mare parte din preparatele noastre, deserturi şi băuturi.
Atmosferă de sărbătoare în care gustului preparatelor li s-a adăugat
bucuria decorului de primăvară.
Corina Radu: Au fost peste 50 de participanţi, am avut toate mesele ocupate, am
creat o atmosferă de primăvară, pentru că numele evenimentului a fost
Eflorescenţa şi intenţia era cumva să sărbătorim primăvara împreună. Am
împodobit cu foarte multe flori, colegele noastre purtau coroniţe, am creat o
atmosferă foarte colorată şi foarte veselă. Clienţii au fost foarte încântaţi
şi a fost o surpriză plăcută tot setting-ul. Pentru că am adus elemente noi, am
aşezat nişte vaze foarte frumos colorate şi cumva totul a fost reorganizat.
Dat fiind entuziasmul clienţilor, vor mai fi organizate şi alte
Brunch-uri, precum şi diverse workshop-uri de gătit sau pe tema alimentaţiei
sănătoase. Dar până când oamenii să vor obişnui cu ideea de mâncare rawvegană, aceştia se
pot bucura de produse asemănătoare chiar şi cu cele fast-food.
Corina Radu: Tradiţiile noastre sunt foarte puternice, iar în momentul în care vine
Paştele sau vine Crăciunul îţi vin în minte preparatele specifice. Şi atunci
chiar avem comenzi de platouri specifice sărbătorii respective. O să aibă
salată boeuf, mai adăugăm trei sortimente de chifteluţe, brânzica de caju care
este nelipsită de pe masa oricărui vegan, este un preparat clasic, mai avem un
pateu foarte bun de măsline, mai avem un pateu care este cremă de caju cu
turmeric, mai avem şi Falafel, deşi acesta este o preluare din bucătăria
libaneză. Există şi reţetă de drob rawvegan, facem pască de fiecare Paşte. Şi
în afară de asta, interacţionăm cu oameni care au şi altă alimentaţie. Şi dacă
stai la masă şi ei mănâncă burger cu cartofi prăjiţi, atunci îţi comanzi şi tu
de la noi, burger cu cartofi din ţelină.
Este o bucătărie foarte gustoasă şi foarte săţioasă care înlocuieşte
cu succes bucătăria tradiţională, ne-a mai spus interlocutoarea noastră,
adăugând că dulciurile sunt o tentaţie irezistibilă, fiind singurele dulciuri sănătoase.
Corina Radu: Dulciurile sunt un alt atu al acestui tip
de alimentaţie sau a acestui tip de bucătărie, pentru că sunt sănătoase şi
pentru că au şi nutrienţi. Şi atunci, persoanele interesate de un stil de viaţă
sănătos caută în primul rând să înlocuiască zahărul cu miere sau fructe
uscate.
Bucureştiul
oferă astfel posibilitatea de a degusta şi,
eventual, savura preparate rawvegane. Rămâne
de văzut în ce măsură va ‘prinde această ofertă gastronomică inedită.