Din nou pe Mătăsari
Festivalul “Femei pe Mătăsari şi-a propus din nou să înlocuiască timp de trei zile maşinile de pe o străduţă aglomerată bucureşteană, cu idei, proiecte, muzică bună, prezentări de modă, expoziţii, teatru, dezbateri şi energie bună.
Ana-Maria Cononovici, 05.06.2016, 13:45
În al şaselea an de existenţă bucureşteană, Festivalul “Femei pe Mătăsari” şi-a propus din nou să înlocuiască timp de trei zile maşinile de pe o străduţă aglomerată bucureşteană, cu idei, proiecte, muzică bună, prezentări de modă, expoziţii, teatru, dezbateri şi energie bună.
Aşa ar suna o prezentare sumară a ceea ce festivalul “Femei pe Mătăsari” a creat în ultimii ani. L-am invitat pe Iulian Văcărean, preşedintele Asociaţiei Beneva, organizatoare a festivalului, să ne vorbească despre ediţia de anul acesta:
“Am avut o participare de aproape 20 de mii de oameni în cele trei zile, în care, ca întotdeauna am deschis festivalul cu o prezentare de modă, susţinută de Wilhelmina Arz, Bianca Popp şi Alexandra Calafeteanu şi o asociaţie care sprijină persoanele cu dizabilităţi, dar care susţin frumuseţea. Cei din urmă au adus pe scena prezentării de modă o persoană în scaun cu rotile, îmbrăcată cu o rochie care a concurat la Miss World 2015. Apoi cu foarte multă muzică bună, cu teatru, cu momente artistice, cu spectacole de stradă, cu multă muzică bună, începând cu Akua Naru (n.r.pe numele său real Latanya Hinton), Viţa de Vie, Coma, Moonlight Breakfast şi oameni foarte, foarte tineri, dar experimentaţi muzical. Expoziţia, între hand-made, design şi fashion a selectat proiecte din 400 de oferte, noi putând să primim în ferstival doar 60. Lumea a avut de unde să aleagă ceva pe gustul fiecăruia.”
Într-adevăr! De la frizerie şi coafor în stradă, la vânzare de produse cosmetice sau de protecţie solară, la podoabe şi obiecte de design vestimentar, până la asociaţii precum Work at Home Mums, “Niciodată singur. Prietenii vârstinilor”, “Atelierul cu suflet” sau asociaţii de protecţia animalelor, toţi şi-au aşteptat vizitatorii cu bucurie.
Anton Balint, care a venit cu un stand de green-arii, obiecte decorative suflate în sticlă, care încapsulează o plantă suculentă pe un suport de pietricele colorate, ne-a împărtăşit bucuria participării la festival:
“E prima ediţie la care participăm şi faptul că noi suntem foarte coloraţi şi festivalul este foarte colorat şi date fiind toate activităţile care se desfăşoară aici, am simţit că noi ne integrăm foarte bine în culorile festivalului. Cred că cel mai important lucru la festival este că poţi întâlni oameni faini, continuu ai cu cine să stai la poveşti, ne facem prieteni, ne facem cunoscuţi.”
Liliana Mânzat, coordonator de voluntari la Asociaţia “Niciodată singur. Prietenii vârstinicilor”, ne-a spus de ce a venit cu stand la festival: “Am venit la Femei pe Mătăsari pentru că ni s-a părut o ocazie pentru ca oamenii să afle despre ceea ce face asociaţia, despre faptul că se pot implica în ajutarea persoanelor vârstnice, singure şi izolate şi pentru a ne promova campania “Fularul de la bunica”, lansată la ONGFest, şi care constă în fulare făcute de către bunicuţele noastre, avem în jur de o mie de bunicuţe în asociaţia noastră, şi împreună cu voluntarii noştri care au învăţat şi ei să tricoteze, facem fulare pe care intenţionăm să le vindem pe baza unei donaţii de minim 80 de lei, pentru a putea face cât maim ulte activităţi în cadrul asociaţiei, de la mese de Crăciun, sejururi, excursii.”
Magda Coman, preşedinte a asociaţiei “Open Your Heart” şi organizatorare evenimentului “Atipic Beauty”, s-a aflat pentru prima dată pe Mătăsari, iar oamenii de aici i s-au părut foarte entuziaşti: “Astăzi promovăm asociaţia noastră care se ocupă în primul rând cu promovarea imaginii persoanelor cu dizabilităţi, şi evenimentul pe care noi îl organizăm an de an, dar în diferite oraşe, “Atipic Beauty”, cu care vom ajunge la Cluj pe data de 21 iunie, şi suntem la a noua ediţie. Sper ca oamenii să ne susţină evenimentele.”
Hofmann Rudolf, medic veterinar, este reprezentantul primei clinici pentru animalele fără stăpân din România şi a venit cu câteva exponate vii, câini şi pisici salvate de pe străzi, cărora le-a căutat la festival stăpâni: ”Am venit la acest eveniment pentru a ne promova activitatea, să avem cât mai mulţi susţinători şi pentru a da animale în adopţie. Am reuşit să dăm doi căţei şi două pisici de azi dimineaţă: Suntem foarte fericiţi!”
Andrei Botescu, reprezentant al Bicicletelor Pegas, a venit la festival cu marele premiu pentru câştigătoarea crossului pe tocuri, organizat în ultima zi a festivalului: “În cadrul festivalului Femei pe Mătăsari, s-a făcut un concurs de alergat pe tocuri. Festivalul acesta are o temă socială de antidiscriminare, iar un concurs de alergat pe tocuri este simbolic. Noi am oferit ca premiu o bicicletă celei care a câştigat acest concurs. Ne place să ne implicăm în proiecte care au o tentă socială pozitivă şi vom susţine mereu asta. Şi este şi un loc unde se întâmplă multe acţiuni culturale frumoase. Mă bucur că trăim în Bucureşti şi că oamenii sunt aşa frumoşi.”
Iar cea mai rapidă alergătoare pe tocuri şi-a exprimat bucuria de a fi câştigat pentru prima dată o competiţie şi ne-a spus de ce a participat la un astfel de cross, pe tocuri (Iulia Văcărean): “Pentru că îmi place foarte mult să alerg şi mi-am spus că mi se pare provocator să alergi pe tocuri. Eu în general alerg destul de mult şi mi-a făcut plăcere să am şi fani pe margine. Astăzi m-am încumetat pe tocuri doar de 10 cm, de şase ani de când se face “Femei pe Mătăsari” am participat cu diferite dimensiuni, 16, 14, astăzi am fost prima, cu mult în faţa celorlalte. Au alergat şi domnii, au făcut spectacol foarte frumos.”
Ediţia din acest an s-a încheiat, dar spiritul oraşului rămâne, precum şi credinţa că doar împreună putem începe un manifest de schimbare al vieţii urbane.