Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Despre români, din mai multe perspective!

Tradițiile, obiceiurile şi ospitalitatea românilor impresionează vizitatorii străini, aşa cum de basm sunt şi zonele pitoreşti ce invită la descoperire.

“Ils sont fous ces roumains! L Eldorado Roumain! - Mare de tot!”, autor Christine Colonna-Cesari
“Ils sont fous ces roumains! L Eldorado Roumain! - Mare de tot!”, autor Christine Colonna-Cesari

, 11.06.2024, 18:20

 

Tradițiile, obiceiurile şi ospitalitatea românilor impresionează vizitatorii străini, aşa cum de basm sunt şi zonele pitoreşti ce invită la descoperire. De curând, însă, a apărut şi o carte, mai întâi în limba franceză, iar după câţiva ani şi în limba română, în care experienţa scriitoarei franceze stabilite în România, Christine Colonna-Cesari, conduce cititorii către o cunoaştere foarte profundă a ţării noastre. “Ils sont fous ces roumains! L Eldorado Roumain! – Mare de tot!”, sau “Sunt nebuni românii aştia! Eldorado românesc”, este cartea despre care am povestit cu autoarea însăşi.

Se ştie deja şi la nivel internaţional că România a fost ţară de repatriere a multor europeni în perioada interbelică. Cum apare ea străinilor ce se decid să se stabilească aici, am aflat Christine Colonna-Cesari, care a venit în ţara noastră din 2018, când s-a pensionat:

“În 2018 am decis să părăsesc Franţa, şi să mă mut la pensie în România, pentru că era vorba despre o ţară şi o cultură pe care le apreciam şi le cunoşteam de mult timp, cu intenţia de a-mi continua viaţa de scriitoare şi de editor de cărţi în Franţa şi în România, pentru că am cărţi vândute în Franţa şi aveam de demult intenţia să fac un album frumos în care să arăt frumuseţile din România, care este cunoscută încă puţin în Franţa, şi unde persistă încă unele clişee foarte stupide, aşa că am scris această carte în 2019, iar apoi am reuşit să o public şi în română.”

Ce este surprinzător pentru un străin care ajunge la Bucureşti? “Este surprinzător, în primul rând, După cum v-am spus, primul lucru este că semnalizarea nu este deloc la fel ca în Franța. Așa că ne pierdem destul de ușor. Nu există nume scrise mare, nu există numere scrise mare, peste tot. Dar văd că pentru români nu este o problemă. Sunt obișnuiți cu asta. Altceva ce surprinde sunt câteva detalii, care fac o mare diferenţă. Și poate părea un detaliu este practica datului de rest, la cumpărături. Dacă vânzătorul nu are monede ca să dea rest, i se pare normal să nu o facă. Și mărturisesc ca în Franța acest lucru nu există.

De exemplu, dacă vrei să cumperi ceva şi îţi lipsesc o parte dintre modezile pe care le-ai avea de dat, la piaţă, sau comercianţii nu le au, monezile nu mai sunt date şi pare totul normal. În Franţa nu se întâmplă asta și că eu, prima dată, când am văzut că nu dau restul l-am cerut și negustorul chiar nu a fost mulțumit. Așa că mi-a luat puțin timp să realizez că aici face parte din moravuri.

Un alt aspect este managementul spațiu-timp al românilor, care este cu totul diferit de cel al francezilor. Aici, trăim mult mai mult în afara timpului, așa că angajamentele luate în legătură cu programarea, orele, zilele, se schimbă tot timpul în ultimul moment. Iar pentru francezii care nu sunt obișnuiți cu asta, este foarte destabilizator și foarte enervant, dar ajungem să ne obișnuim și să acceptăm că aici e așa. Deci primele șocuri acestea sunt în principal.”

Cu toate acestea, odată obişnuită cu aceste aspecte, interlocutoarea noastră nu încetează să fie încântată de ţara noastră, aşa că a adăugat:

“După aceea, este foarte ușor să te adaptezi aici. Vorbesc engleza, iar românii sunt foarte buni la engleză, asta m-a ajutat foarte mult. Și apoi oamenii sunt drăguți, oamenii sunt primitori. Nu există violența socială care există în Franța, așa că nu am avut nicio problemă să mă adaptez aici.

Aș vrea ca oamenii să-și amintească ceea ce am încercat să transmit în această carte. Adâncurile sufletului românesc, adâncurile sensibilității, ale creativității româneşti. Românii, pentru mine, sunt mai înclinaţi spre spiritual, decât francezii. Sunt și un popor foarte artistic. Vedem aici mult mai multe culori decât în Franța. Există o relație cu natura, o relație cu florile, de exemplu, românii, am rămas într-o relație fantastică cu florile. Sunt întotdeauna surprinsă când dau peste bărbați pe stradă cu buchete uriașe de flori, așa cum nu vezi niciodată așa ceva în Franța.

Sunt un popor care este și respectuos, găsesc, în viața de zi cu zi, acestea sunt detalii care pot părea nesemnificative, dar când vii din Franța, îți dai seama că oamenii nu te împing în metrou, în stradă ca în Franța. Spațiile publice sunt curate, ceea ce nu este cazul în special la Paris. E ca și cum ai explica asta. Parcă ne-am întors puțin în anii 60 în Franța, mai era o blândețe de ieri, o calitate a vieții în Franța, un respect, o civilizație care s-a pierdut din vedere în Franța și am găsit-o aici.”

 

Am întrebat-o pe Christine Colonna-Cesari cum au perceput cititorii francofoni cartea?

“Cu o mulțime de uimire și entuziasm. Toată lumea îmi spune: nu ne-am imaginat că România e așa. Vă mulțumim că ne-ați arătat România din acest unghi. În general, este mult entuziasm, multă uimire și felicitări. Este o deschidere a inimii și vor să vină să împărtășească aceleaşi experienţe, ceea ce i-a și fi făcut să vină să descopere.

În plus, am prieteni francezi care mi-au spus direct că ne vorbești despre Franța anilor 60 unde încă mai exista acest respect, acest mod blând de viață și apoi, dacă vrei, toate acestea sunt detalii ale vieții de zi cu zi. Dar această carte este mult mai profundă decât atât. Şi eu sunt o persoană care observă mult, care se gândește mult la ceea ce se întâmplă, la istorie. Cei din Europa de vest nu realizează deloc, ce este Europa de Est, care sunt valorile Europei de Est. Ei nu-și dau seama, așa că judecă pe baza propriilor criterii, iau eu aș vrea totuși să fac aceste valori să treacă granițele, pentru a-i face să înțeleagă care sunt bazele culturii umane din ultimele secole.”

Dincolo de experienţele româneşti ale autoarei, cartea conţine şi o a doua parte, respectiv reportaje cu fotografii foarte frumoase, 220 de fotografii, care documentează întâlniri cu oameni excepționali care fac lucruri excepționale.

RadioRomaniaInternational · Romania la ea acasa 11.06.2024
Sursa, Fb.com / La Taica Lazăr - Magazin de Caritate
România la ea acasă marți, 21 ianuarie 2025

La Taica Lazăr, Magazin de caritate, dar şi hub al faptelor bune

La început de an, descoperim iniţiative înreptate spre binele comunității. Am discutat astfel, despre un proiect ce a evidenţiat în timp...

La Taica Lazăr, Magazin de caritate, dar şi hub al faptelor bune
Foto: Annie Spratt/ unsplash.com
România la ea acasă marți, 14 ianuarie 2025

Sărbători pe stilul vechi

În țara noastră peste 1 milion de adepți ai Bisericii Creștin Ortodoxe sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, cu precădere ruși lipoveni,...

Sărbători pe stilul vechi
Retrospectivă 2024
România la ea acasă marți, 07 ianuarie 2025

Retrospectivă 2024

La mulţi ani şi la multe subiecte interesante! Începem noul an trecând în revistă câteva dintre iniţiativele inedite pe care vi le-am...

Retrospectivă 2024
Foto: pixabay.com
România la ea acasă marți, 31 decembrie 2024

Tradiţii de Anul Nou, reinventate?

Tradiţiile de sărbători par să fie unele dintre cele mai bine păstrate şi în ziua de azi. Odată cu începutul lunii decembrie, cete de...

Tradiţii de Anul Nou, reinventate?
România la ea acasă marți, 24 decembrie 2024

În vizită la atelierul lui Moş Crăciun

Nimic mai frumos în perioada sărbătorilor de iarnă decât decoraţiunile de Crăciun, care împodobesc bradul, sau ornează clădiri! Puţini...

În vizită la atelierul lui Moş Crăciun
România la ea acasă marți, 17 decembrie 2024

Brave Cut

Un proiect prin care, dacă avem părul lung, îl putem dona pentru realizarea de peruci din păr natural pentru cei ce au nevoie de ele. „Brave...

Brave Cut
România la ea acasă marți, 10 decembrie 2024

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar

Povestea săpunului Cheia ne poartă în timp până la data de 3 martie 1886, când Lippa Brunstein înregistra la primărie fabrica familiei sale....

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar
România la ea acasă marți, 03 decembrie 2024

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!

Istoria de două milenii a staţiunii Băile Herculane începe odată cu prima sa atestare documentară în anul 153 e.n. şi se continuă cu...

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company