Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Cooku-bau! Sau pofta de gătit

Doi bucureşteni, foşti corporatişti, au inventat un serviciu ce se adresează celor ce suferă de lipsă acută de timp dar sunt pasionaţi de gătit.

Cooku-bau! Sau pofta de gătit
Cooku-bau! Sau pofta de gătit

, 15.06.2014, 09:03

Doi bucureşteni, foşti corporatişti, au inventat un serviciu ce se adresează celor ce suferă de lipsă acută de timp dar sunt pasionaţi de gătit. Cristina şi Cristian Tohănean au lansat recent “Cutia de gătit”. Conţine ingredientele proaspete în cantităţile necesare pentru trei mese de câte două porţii şi este livrată cu zâmbet la uşa clientului, de două ori pe săptămână. Familia Tohănean consideră gătitul o joacă şi a gândit această cutie pentru cei cărora le place să se joace cu gusturi, culori şi texturi noi, dar şi cu mirosuri şi condimente rare. Totuşi, nu ei au inventat roata. Cristian Tohănean a avut impresia că un lanţ de magazine ce făcea publicitate pentru un Concept Store avea să facă exact acest serviciu. Când a înţeles că nu despre asta este vorba, a căutat pe internet informaţii despre livrările de ingrediente şi reţete. Şi a descoperit că în lume există companii care se ocupă cu asta.



Au apărut în urmă cu doi-trei ani, cele mai prolifice sunt cele din Statele Unite şi cele din marea Britanie, dar sunt foarte puţine la număr. Noi am identificat cam 3-4 firme mari, mai sunt companii foarte mici care fac loco astfel de servicii, de exemplu în Hong Kong. În State se livrează la nivel naţional, iar cel din Europa are 6 sau 7 ţări în care oferă aceste servicii”




După aventurile specifice deschiderii unei noi afaceri în România, au dat drumul cutiei de gătit în lume. Cristina Tohănean spune că a fost primită mai bine decât se aşteptau.



Nici noi nu ştiam la ce să ne aşteptăm, ne făcuserăm nişte calcule, nişte planuri, am fost foarte pesimişti în ce priveşte publicul nostru şi cât de mare succes vom avea, însă, după ce am anunţat ce vom face şi am dat drumul site-ului, am observat că intuiţia noastră cu privire la oamenii care au nevoie de acest lucru se adevereşte şi au început să apară clienţii. Se pare că există oameni ocupaţi, cărora le place să gătească dar nu mai au timp să alerge după cumpărături, există oameni cărora le place să gătească pentru prieteni şi care pot face o mică petrecere doar pentru că a venit cutia…”



Nu este pur şi simplu un serviciu de curierat care livrează alimente. Pentru fiecare cutie, cei doi muncesc multe zile, se documentează şi adaptează reţetele la realităţile româneşti, mi-a spus Cristina: În fiecare săptămână schimbăm reţetele şi orice s-ar întâmpla trebuie să avem minim trei reţete noi, pe care să le prezentăm publicului şi care să îndeplinească mai multe criterii. Să fie de sezon, să fie simplu de făcut, să nu dureze foarte mult, să fie un mix potrivit de reţete, să le oferim oamenilor şi peşte şi salată şi câte puţin din orice. Apoi gătim, fotografiem, edităm, urcăm pe site imaginile, scriem reţeta, calculăm valorile nutriţionale.”



Desigur, înainte de a posta fotografiile pe internet, produsele trebuie să fie gustate, povesteşte Cristi: Noi nu doar preluăm idei şi le punem în cutii, toate reţetele le testăm, majoritatea suferă modificări astfel încât să fie mai uşor de făcut sau schimbăm anumite ingrediente care la noi se găsesc greu sau poate le înlocuim cu unele care la noi sunt în sezon. Noi şi mâncăm ce gătim înainte de a pune ingredientele în cutie.”



Reacţiile au fost peste aşteptările celor doi. Toţi clienţii consideră cutia de gătit un fel de cadou de Crăciun primit în plină vară. De unde inspiraţie însă pentru reţete noi în fiecare săptămână? Informaţii există, spune Cristina, trebuie doar să ai timp să gândeşti şi să calculezi.



Avem un vraf de cărţi de bucate, o listă lungă de bloguri şi site-uri culinare, tot felul de reţete. De obicei alegem din reţetele care sunt clasice dar au ceva deosebit, încercăm să nu ne ducem în zone foarte sofisticate dar nu cădem nici în cealaltă extremă în care gătim doar mâncăruri tradiţionale. Ne plac foarte mult, dar acelea durează foarte mult să le găteşti şi pentru acelea toată lumea are o reţetă sau un sfat de la mama. În ultimii ani, românii au început să fie interesaţi, pasionaţi de gătit, mai mult decât până acum. Mă refer la cei mai tineri dintre noi. Au apărut emisiuni tv, concursuri de gătit şi cumva au pus gătitul în altă lumină decât era până acum: de la gătitul de nevoie, la gătitul de plăcere.”



Preţul per porţie este de aproximativ 5 euro, o sumă care unora li s-a părut cam mare. Cristina spune că această impresie e de înţeles, dar că ea le aparţine mai degrabă celor care doar privesc joaca de-a gătitul din cutie.



Pentru cei obişnuiţi să gătească acasă şi să facă piaţa, preţul cutiei poate părea mare. Dar probabil nu se gândesc mai departe de acel preţ de 21 de lei pe porţie şi compară cu mesele tradiţionale gătite acasă care, cu siguranţă au un preţ mai mic. Dar nu pun la socoteală drumul la piaţă, timpul petrecut pentru a găsi reţete, alergatul prin trei magazine să găseşti ingredientele, resturile de mâncare pe care le aruncă… Având foarte puţin timp liber la dispoziţie şi nefiind obişnuiţi să gătim în mod constant, noi apreciem valoarea adăugată pe care o aduce acest produs: nu mai e nevoie să petrecem ore întregi la cumpărături şi nu mai aruncăm mâncare… Această critică vine mai degrabă din partea spectatorilor decât a clienţilor.”



Chiar dacă sunteţi în afara zonei de livrare a celor de la Cooku Bau, vă puteţi abona totuşi la newsletter-ul lor. Aşa veţi beneficia de idei noi şi de reţete originale, cu cantităţi gândite să nu lase urme în frigiderul dumneavoastră şi, mai mult decât atât, veţi fi scutiţi de eterna mirare: Ce să mai gătesc azi”. Pe Cristi şi Cristina Tohănean îi găsiţi pe internet la cookubau.ro

Expoziția Bauhaus 2024
România la ea acasă marți, 12 noiembrie 2024

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti

Germania anilor 1919 dădea curentul Bauhaus, provenind din asocierea cuvintelor germane bau – a construi și Haus – casă. Extrem de...

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti
Cadru din filmul „Anul Nou care n-a fost”
România la ea acasă marți, 29 octombrie 2024

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”

Astăzi discutăm despre un film. Şi am ales această temă, pentru că “Anul Nou care n-a fost”, primul lungmetraj al regizorului şi...

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”
„Dunărea bună de băut
România la ea acasă marți, 22 octombrie 2024

Apa de Dunăre, bună de băut

Mai târziu, după 126 de ani, o ecologistă olandeză, Li An Phoa, fondatoarea mișcării Drinkable Rivers și partenerul ei, Maarten van der...

Apa de Dunăre, bună de băut
“Glossar Rezidenţă. Artă şi Antropologie”
România la ea acasă marți, 15 octombrie 2024

Poveşti de pe Baltă!

Cartografii, interviuri cu oamenii locului, descoperiri privind  cuvintele vechi și noi din vocabularul local, observându-se influențele...

Poveşti de pe Baltă!
România la ea acasă marți, 08 octombrie 2024

Meşteşuguri tradiţionale în Gorj

În anul 2008 a fost creată oficial lista Patrimoniului cultural  imaterial  al  umanității  UNESCO, în conformitate  cu  prevederile ...

Meşteşuguri tradiţionale în Gorj
România la ea acasă marți, 01 octombrie 2024

Festivalul sarmalelor şi răciturilor

Toamna este prilej de bucurie, de sărbătorire a recoltelor, aşa că multe evenimente sunt organizate pentru celebrarea belşugului și...

Festivalul sarmalelor şi răciturilor
România la ea acasă marți, 24 septembrie 2024

Bacademia. Bacalaureat pentru toți

Bacalaureatul 2024 a avut cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani, de 76,4%. Cu toate acestea confruntarea cu “examenul maturităţii”...

Bacademia. Bacalaureat pentru toți
România la ea acasă marți, 17 septembrie 2024

Doina azi

În vecinătatea “Grădinii cu remedii”, sector din Grădina Botanică Dimitrie Brândză, din Bucureşti, s-a desfăşurat a doua ediţie a...

Doina azi

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company