Cooku-bau! Sau pofta de gătit
Doi bucureşteni, foşti corporatişti, au inventat un serviciu ce se adresează celor ce suferă de lipsă acută de timp dar sunt pasionaţi de gătit.
România Internațional, 15.06.2014, 09:03
Doi bucureşteni, foşti corporatişti, au inventat un serviciu ce se adresează celor ce suferă de lipsă acută de timp dar sunt pasionaţi de gătit. Cristina şi Cristian Tohănean au lansat recent “Cutia de gătit”. Conţine ingredientele proaspete în cantităţile necesare pentru trei mese de câte două porţii şi este livrată cu zâmbet la uşa clientului, de două ori pe săptămână. Familia Tohănean consideră gătitul o joacă şi a gândit această cutie pentru cei cărora le place să se joace cu gusturi, culori şi texturi noi, dar şi cu mirosuri şi condimente rare. Totuşi, nu ei au inventat roata. Cristian Tohănean a avut impresia că un lanţ de magazine ce făcea publicitate pentru un Concept Store avea să facă exact acest serviciu. Când a înţeles că nu despre asta este vorba, a căutat pe internet informaţii despre livrările de ingrediente şi reţete. Şi a descoperit că în lume există companii care se ocupă cu asta.
Au apărut în urmă cu doi-trei ani, cele mai prolifice sunt cele din Statele Unite şi cele din marea Britanie, dar sunt foarte puţine la număr. Noi am identificat cam 3-4 firme mari, mai sunt companii foarte mici care fac loco astfel de servicii, de exemplu în Hong Kong. În State se livrează la nivel naţional, iar cel din Europa are 6 sau 7 ţări în care oferă aceste servicii”
După aventurile specifice deschiderii unei noi afaceri în România, au dat drumul cutiei de gătit în lume. Cristina Tohănean spune că a fost primită mai bine decât se aşteptau.
Nici noi nu ştiam la ce să ne aşteptăm, ne făcuserăm nişte calcule, nişte planuri, am fost foarte pesimişti în ce priveşte publicul nostru şi cât de mare succes vom avea, însă, după ce am anunţat ce vom face şi am dat drumul site-ului, am observat că intuiţia noastră cu privire la oamenii care au nevoie de acest lucru se adevereşte şi au început să apară clienţii. Se pare că există oameni ocupaţi, cărora le place să gătească dar nu mai au timp să alerge după cumpărături, există oameni cărora le place să gătească pentru prieteni şi care pot face o mică petrecere doar pentru că a venit cutia…”
Nu este pur şi simplu un serviciu de curierat care livrează alimente. Pentru fiecare cutie, cei doi muncesc multe zile, se documentează şi adaptează reţetele la realităţile româneşti, mi-a spus Cristina: În fiecare săptămână schimbăm reţetele şi orice s-ar întâmpla trebuie să avem minim trei reţete noi, pe care să le prezentăm publicului şi care să îndeplinească mai multe criterii. Să fie de sezon, să fie simplu de făcut, să nu dureze foarte mult, să fie un mix potrivit de reţete, să le oferim oamenilor şi peşte şi salată şi câte puţin din orice. Apoi gătim, fotografiem, edităm, urcăm pe site imaginile, scriem reţeta, calculăm valorile nutriţionale.”
Desigur, înainte de a posta fotografiile pe internet, produsele trebuie să fie gustate, povesteşte Cristi: Noi nu doar preluăm idei şi le punem în cutii, toate reţetele le testăm, majoritatea suferă modificări astfel încât să fie mai uşor de făcut sau schimbăm anumite ingrediente care la noi se găsesc greu sau poate le înlocuim cu unele care la noi sunt în sezon. Noi şi mâncăm ce gătim înainte de a pune ingredientele în cutie.”
Reacţiile au fost peste aşteptările celor doi. Toţi clienţii consideră cutia de gătit un fel de cadou de Crăciun primit în plină vară. De unde inspiraţie însă pentru reţete noi în fiecare săptămână? Informaţii există, spune Cristina, trebuie doar să ai timp să gândeşti şi să calculezi.
Avem un vraf de cărţi de bucate, o listă lungă de bloguri şi site-uri culinare, tot felul de reţete. De obicei alegem din reţetele care sunt clasice dar au ceva deosebit, încercăm să nu ne ducem în zone foarte sofisticate dar nu cădem nici în cealaltă extremă în care gătim doar mâncăruri tradiţionale. Ne plac foarte mult, dar acelea durează foarte mult să le găteşti şi pentru acelea toată lumea are o reţetă sau un sfat de la mama. În ultimii ani, românii au început să fie interesaţi, pasionaţi de gătit, mai mult decât până acum. Mă refer la cei mai tineri dintre noi. Au apărut emisiuni tv, concursuri de gătit şi cumva au pus gătitul în altă lumină decât era până acum: de la gătitul de nevoie, la gătitul de plăcere.”
Preţul per porţie este de aproximativ 5 euro, o sumă care unora li s-a părut cam mare. Cristina spune că această impresie e de înţeles, dar că ea le aparţine mai degrabă celor care doar privesc joaca de-a gătitul din cutie.
Pentru cei obişnuiţi să gătească acasă şi să facă piaţa, preţul cutiei poate părea mare. Dar probabil nu se gândesc mai departe de acel preţ de 21 de lei pe porţie şi compară cu mesele tradiţionale gătite acasă care, cu siguranţă au un preţ mai mic. Dar nu pun la socoteală drumul la piaţă, timpul petrecut pentru a găsi reţete, alergatul prin trei magazine să găseşti ingredientele, resturile de mâncare pe care le aruncă… Având foarte puţin timp liber la dispoziţie şi nefiind obişnuiţi să gătim în mod constant, noi apreciem valoarea adăugată pe care o aduce acest produs: nu mai e nevoie să petrecem ore întregi la cumpărături şi nu mai aruncăm mâncare… Această critică vine mai degrabă din partea spectatorilor decât a clienţilor.”
Chiar dacă sunteţi în afara zonei de livrare a celor de la Cooku Bau, vă puteţi abona totuşi la newsletter-ul lor. Aşa veţi beneficia de idei noi şi de reţete originale, cu cantităţi gândite să nu lase urme în frigiderul dumneavoastră şi, mai mult decât atât, veţi fi scutiţi de eterna mirare: Ce să mai gătesc azi”. Pe Cristi şi Cristina Tohănean îi găsiţi pe internet la cookubau.ro