Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Butoiul cu înghețată

Îşi amintea cu drag de gustul îngheţatei făcute în casă de mama sa, aşa că la un moment dat s-a hotărât să redescopere gustul îngheţatei autentice...

Butoiul cu înghețată
Butoiul cu înghețată

, 08.11.2022, 15:52

Îşi amintea cu drag de gustul îngheţatei
făcute în casă de mama sa, aşa că la un moment dat s-a hotărât să redescopere
gustul îngheţatei autentice, aşa că a pornit prin satele româneşti pentru a descoperi
reţete de pe timpuri. Odată ce le-a descoperit, s-a hotărât şi să se
recalifice. Aşa că Adrian Mengheş, pentru că despre el este vorba, a renunţat
la profesia de inginer şi şi-a făcut propria afacere, dând naştere brandului:
butoiul cu îngheţată.


Am aflat cum a pornit cu maşini de
îngheţată, la început, dar văzând că pierde multe evenimente de interior şi-a
dat seama că trebuie să găsească ceva nou. Iar atunci mama sa şi-a amintit că
în copilăria sa venea cineva pe uliţă cu un butoi cu îngheţată. Ne spune
povestea acestui brand creatorul lui, Adrian Mengheş: A fost foarte greu
pentru că nu stăpâneam tainele înghețatei la butoi. Am alergat prin satele
românești după rețete, după poveste, dar am fost respinși. Cei care mai făceau
nu au vrut să ne spună. Sunam la primării și spuneam că suntem de la vreun post
de televiziune şi să ne spună unde găsim aşa ceva, fiindcă vrem să facem
reportaje. Așa am găsit sprijin prin
primar, prin vice-primar și așa am ajuns la nea Ion de la Vâlcea, care ne-a
spus tainele înghețatei la butoi, el fiind supărat, de altfel, că fiul lui nu
vrea să ducă mai departe tradiţia şi să facă înghețată la butoi. Și a zis, tată,
uite, a venit un străin căruia îi voi spune totul dacă tot nu vrei să faci.



Făcând lucrul acesta de mai bine de 11-12
ani interlocutorul nostru a observat o schimbare în obiceiurile de consum ale
oamenilor, mai ales în ultima perioadă. Adrian Mengheş: Oamenii au început
să fie din ce în ce mai atenți la ceea ce mănâncă. Oamenii au început să devină
mai educaţi. De fiecare dată noi le spunem că facem înghețată de casă. Este o
mare diferență între înghețata care se găsește în oraş și înghețata pe care o
facem noi. În primul rând este modalitatea de preparare, pentru că este vorba
de o altă textură, de un alt gust. Este mult mai densă, nu înglobează atât aer
cum se întâmplă atunci când se face îngheţata industrială. Deci, în primul rând,
asta este o mare diferență. Iar în al doilea rând este faptul că noi ne facem
singuri materia primă, adică baza înghețatei noi o facem din lapte, ouă,
frișcă, gălbenuș de ou. Şi aromele ni le facem noi !



Comenzile sunt livrate cu maşinile
specializate ale firmei sau prin intermediul aplicaţiilor de delivery. Cei mai
mulţi clienţi au fost în perioada de după lockdown, când vânzările direct din
laborator ajungeau la 6.000 – 7.000 de lei (1.200 … 1.400 de euro) pe zi. Pe
site se găsesc vreo 30 de sortimente de îngheţată, iar câteva dintre cele mai
vândute sunt vanilie, ciocolată, mango, caramel sărat sau mentă, dar Adrian
Mengheş ne-a povestit: Gusturile ni le facem ori din fructe
congelate, ori, acum, că este toamnă, facem din dovleac copt, din măr copt cu
scoțișoară. Aromele ni le facem noi cap-coadă. Ne place nouă să spunem despre
noi că suntem adevăraţi gelatieri, cu toate că noi cu avem cursuri de
specialitate, să zic că am studiat înghețata, că am făcut cursuri. Pur și
simplu o facem pe gustul nostru, pe gustul omului de rând. De-a lungul timpului
am experimentat peste o sută de arome, dar este foarte greu, pentru că vanilia,
ciocolata, căpşuna, zmeura sunt cele mai cerute. De obicei vara, când este
vârful sezonului de îngheţată, mergem pe sortimente clasice, iar acum, spre
toamnă ne adaptăm sezonului.


La ediţia din această toamnă, Adrian
Mengheş a participat la Festivalul Bărbaţi pe Mătăsari, venind şi cu o noutate: Am participat la cele trei ediţii la Bărbaţi pe Mătăsari, numai că
este prima oară când am făcut demonstraţii de îngheţată acolo. În general, noi
veneam cu îngheţata gata făcută, dar la rugămintea organizatorului, am fost de
acord şi trebuie să recunosc că am fost foarte bine primit în acel festival. Nu
ne aşteptam ca într-o zi de octombrie să vindem aşa de bine.



Îngheţata se prepară prin introducerea
ingredientelor într-un cilindru de inox, care, la rândul său se introduce
într-un butoi, în jurul căruia se adaugă gheaţă şi sare, pentru a grăbi procesul
de îngheţare. Ulterior, se începe rotirea cilindrului de inox, manual, timp de
aproximativ 4 ore. După aceea, îngheţata este depozitată în loc sigur, ce
respectă criteriile sanitare şi de mediu necesare.


Cele mai provocatoare îngheţate din ofertă
îmi par cele de colivă, muştar, lavandă, busuioc, dar nu m-aş da în lături de
la a le încerca nici pe cele de ghimbir şi stafide, măr copt şi biscuiţi sau
vanilie fără zahăr.


RadioRomaniaInternational · România la ea acasă – 08.11.2022
„Brave cut” este numele proiectului iniţiat de Fundaţia Renaşterea
România la ea acasă marți, 17 decembrie 2024

Brave Cut

Un proiect prin care, dacă avem părul lung, îl putem dona pentru realizarea de peruci din păr natural pentru cei ce au nevoie de ele. „Brave...

Brave Cut
foto: facebook.com/sapunulcheia
România la ea acasă marți, 10 decembrie 2024

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar

Povestea săpunului Cheia ne poartă în timp până la data de 3 martie 1886, când Lippa Brunstein înregistra la primărie fabrica familiei sale....

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar
Foto: RRI (Ștefan Baciu)
România la ea acasă marți, 03 decembrie 2024

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!

Istoria de două milenii a staţiunii Băile Herculane începe odată cu prima sa atestare documentară în anul 153 e.n. şi se continuă cu...

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!
Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului
România la ea acasă marți, 26 noiembrie 2024

Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului

Cu intenţia de a evidenţia patrimoniul cultural din ţara noastră, Asociaţia Designers, Thinkers, Makers a creat programul “Culture and...

Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului
România la ea acasă marți, 19 noiembrie 2024

Ziua comunicării nonviolente, la Iaşi

În această toamnă, la Iaşi, a fost marcată Ziua internaţională a nonviolenţei, care a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite, în...

Ziua comunicării nonviolente, la Iaşi
România la ea acasă marți, 12 noiembrie 2024

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti

Germania anilor 1919 dădea curentul Bauhaus, provenind din asocierea cuvintelor germane bau – a construi și Haus – casă. Extrem de...

Culoare şi creativitate tip Bauhaus la Bucureşti
România la ea acasă marți, 29 octombrie 2024

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”

Astăzi discutăm despre un film. Şi am ales această temă, pentru că “Anul Nou care n-a fost”, primul lungmetraj al regizorului şi...

Fenomenul „Anul Nou care n-a fost”
România la ea acasă marți, 22 octombrie 2024

Apa de Dunăre, bună de băut

Mai târziu, după 126 de ani, o ecologistă olandeză, Li An Phoa, fondatoarea mișcării Drinkable Rivers și partenerul ei, Maarten van der...

Apa de Dunăre, bună de băut

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company