Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Brave Cut

Într-o perioadă în care ne gândim cu toţii cum să facem sp fim mai buni, aşa cum ne îndeamnă mesajele colindelor de sărbători, am descoperit o variantă.

„Brave cut” este numele proiectului iniţiat de Fundaţia Renaşterea
„Brave cut” este numele proiectului iniţiat de Fundaţia Renaşterea

, 17.12.2024, 16:56

Un proiect prin care, dacă avem părul lung, îl putem dona pentru realizarea de peruci din păr natural pentru cei ce au nevoie de ele. „Brave cut” este numele proiectului iniţiat de Fundaţia Renaşterea şi, pentru început, am vorbit cu o beneficiară a uneia dintre aceste peruci.

Beatrice Gavril a luptat cu cancerul şi este o victorioasă supravieţuitoare. Ea ne-a spus că se consideră norocoasă şi pentru că a cunoscut echipa Fundaţiei Renaşterea şi că poartă o perucă realizată în cadrul proiectului:

„Sunt foarte fericită că am reușit să să-i întâlnesc. În primul rând nu neapărat pentru dorința de a avea un look fantastic, ci mai ales pentru faptul că a venit vremea rece și aveam nevoie de ceva care să se potrivească și cu mediul și cu personalitatea mea.

În plus ajută foarte mult pentru respectul de sine, te ajută să te simți mai bine, sunt ușor de întreținut, sunt foarte bine lucrate, nu se observă. Cel puțin cei din jur mi-au spus că nu se observă că nu este părul meu și mă face să mă simt mai feminină.

Este o mână de ajutor extraordinară pentru persoanele care suferă de această boală, mai ales pentru speranța care li se dă. Fiind  păr natural ajută foarte mult să nu-ți afecteze scalpul și să ajută pielea să respire, nu aduce toxicitate în plus organismului.

Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea pe care mi-au oferit-o cei de la Fundație.”

Preşedinta Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, ne-a povestit: „Proiectul „Brave Cut, vieţi împletite”, cum îl numim noi, a pornit din dorința de a ajuta femeile, dar și copiii care fac chimioterapie. Știm cu toții că cei care fac chimioterapie își pierd părul, iar pentru femei, această perioadă de câteva luni este foarte grea, le afectează foarte mult. Imaginea lor este afectată, se vede că sunt bolnave și același lucru este și pentru copii.

În alte țări se compensează costul unor peruci, dar perucile din păr natural sunt foarte scumpe. Și perucile din păr natural sunt cele mai bune pentru că vară- iarnă nu  irită, nu încing capul. Și atunci, în anul 2015 am lansat proiectul „Brave Cut, vieți împletite”, prin care făceam apel la femei.

Ne-am gândit la început să doneze condiție de păr, condițe care trebuie să aibă minimum 15 cm, dar ideal peste 20 cm, la care noi adăugăm costul de producere al perucii, care este între 1.800 lei și 3.000 lei.

Menționez că pentru a face o perucă sunt necesare cinci-șase persoane care să doneze păr și a fost un proiect pe care l-am început pur și simplu, noi, online, comunicând numai în limba română. A fost așa, între prieteni. Prima care s-a tuns live, la 1 octombrie, a fost Corina Caragea și apoi au mai fost vedete care au donat.

Am fost absolut impresionată de dorința femeilor de a ajuta. Până astăzi am primit peste 27.000 de donați de păr, adică 27.000 de codițe și multe dintre ele sunt însoțite de mesaje, sunt ambalate frumos. Am primit de la mamă şi fiică. Sunt copii care își lasă părul să crească pentru a dona păr și odată la 3-4 ani se tund şi donează păr.

Sunt femei din 80 de localități din România. Se trimit prin poștă aceste codiţe care se donează. Foarte multe pachete am primit din Austria, Italia, Belgia, Marea Britanie, din Slovacia și sunt practic români care trăiesc în afara țării, pentru că noi am făcut campania numai în limba română și numai online.”

Interlocutoarea noastră ne-a spus că dacă la început existau saloane de coafură partenere, unde persoanele ce doreau să doneze păr se tundeau, ir mesajul era susţinut de campanii online, cu timpul femeiele au aflat una de la cealaltă şi au căpătat această obișnuință de a lăsa mai mult părul să crească, pentru a putea tunde 20 cm din el odată și a ne trimite.

Irina Bescuca, trainer de vorbit public la o şcoală de actorie din capitală s-a tuns recent pentru a contribui în cadrul proiectului şi ne-a împărtăşit:

„Am auzit prima oară despre Brave Cut atunci când una dintre femeile pe care le cunoșteam a început lupta împotriva cancerului. Atunci n-am știut cum să ajut foarte mult și de atunci, în sufletul meu mocnea nevoia de a contribui, de a face ceva care să conteze cu adevărat și simțeam să dau mai departe o bucățică din ce sunt, să transform ceva personal într-un dar. Așa că am ales să-mi tai părul. Am ales să fac asta nu doar ca să-mi schimbă look-ul, ci ca să-l trimit către Fundația Renașterea și ca el să prindă o nouă viață, transformând-se în peruci din păr natural, pentru femeile care se luptă cu cancerul, femei extraordinare care în urma tratamentelor și-au pierdut nu doar părul, ci poate și o parte din încrederea în ele.

Gândindu-mă la ele, la curajul lor, la bătăliile pe care le duc, am simțit că pot să fac mai mult decât să privesc de la distanță și așa am simțit că pot să ofer ceva concret: o parte din mine, un fir de speranță la propriu. Când foarfeca a început să taie iar șuvițele s-au desprins una câte una, am trăit un amestec de emoție. Pentru mine a fost o schimbare fizică, dar pentru ele sper să fie un dar care să le aducă un pic de lumină, un pas spre a se regăsi și spre a-și revedea zâmbetul din oglindă.”

 

Cel mai frumos lucru în acest proiect este că perucile sunt făcute special pentru fiecare pacientă, luând în calcul culoarea de păr şi coafura pe care şi-o doreşte.

 

 

RadioRomaniaInternational · România la ea acasă – 17.12.2024
Foto: Annie Spratt/ unsplash.com
România la ea acasă marți, 14 ianuarie 2025

Sărbători pe stilul vechi

În țara noastră peste 1 milion de adepți ai Bisericii Creștin Ortodoxe sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, cu precădere ruși lipoveni,...

Sărbători pe stilul vechi
Retrospectivă 2024
România la ea acasă marți, 07 ianuarie 2025

Retrospectivă 2024

La mulţi ani şi la multe subiecte interesante! Începem noul an trecând în revistă câteva dintre iniţiativele inedite pe care vi le-am...

Retrospectivă 2024
Foto: pixabay.com
România la ea acasă marți, 31 decembrie 2024

Tradiţii de Anul Nou, reinventate?

Tradiţiile de sărbători par să fie unele dintre cele mai bine păstrate şi în ziua de azi. Odată cu începutul lunii decembrie, cete de...

Tradiţii de Anul Nou, reinventate?
Foto: zainab mlongo / unsplash.com
România la ea acasă marți, 24 decembrie 2024

În vizită la atelierul lui Moş Crăciun

Nimic mai frumos în perioada sărbătorilor de iarnă decât decoraţiunile de Crăciun, care împodobesc bradul, sau ornează clădiri! Puţini...

În vizită la atelierul lui Moş Crăciun
România la ea acasă marți, 10 decembrie 2024

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar

Povestea săpunului Cheia ne poartă în timp până la data de 3 martie 1886, când Lippa Brunstein înregistra la primărie fabrica familiei sale....

Povestea săpunului Cheia. Un săpun centenar
România la ea acasă marți, 03 decembrie 2024

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!

Istoria de două milenii a staţiunii Băile Herculane începe odată cu prima sa atestare documentară în anul 153 e.n. şi se continuă cu...

Băile Herculane, obiectiv de colecţie!
România la ea acasă marți, 26 noiembrie 2024

Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului

Cu intenţia de a evidenţia patrimoniul cultural din ţara noastră, Asociaţia Designers, Thinkers, Makers a creat programul “Culture and...

Paşi pentru accesabilizarea patrimoniului
România la ea acasă marți, 19 noiembrie 2024

Ziua comunicării nonviolente, la Iaşi

În această toamnă, la Iaşi, a fost marcată Ziua internaţională a nonviolenţei, care a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite, în...

Ziua comunicării nonviolente, la Iaşi

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company