Bărbaţi pe Mătăsari #3
Festivalurile urbane au fost îndrăgite întotdeauna, dar după pandemie, oamenii par încă şi mai încântaţi să li se alăture.
Ana-Maria Cononovici, 18.10.2022, 17:06
Festivalurile urbane au fost îndrăgite întotdeauna, dar după pandemie, oamenii par încă şi mai încântaţi să li se alăture. Astfel, după ce în iunie Festivalul Femei pe Mătăsari ne-a delectat cu a zecea ediţie, iată că a venit rândul festivalului Bărbaţi pe Mătăsari să ne invite pe aceeași stradă.
Astfel, zona din strada Mătăsari, cuprinsă întreimobilele de la nr. 1 la nr. 43, lăsând liberă zona din dreptul Bisericii Iancu Vechi Mătăsari, s-a umplut în al doilea weekend de octombrie, cu expozanţi bărbaţi. Bărbaţi pasionați de artă, meșteșug și business.
Evenimentul cultural a durat două zile și a avut, ca de obicei, scopul să promoveze oameni care, prin propriile pasiuni, fac din țara lor un loc mai frumos. De la designeri vestimentari până la sculptori, toți bărbații creativi și-au găsit loc pe Mătăsari.
Artişti de tot felul, dar şi artizani, precum un exemplu din Olt, care făcea îngheţată la butoi, cu gheaţă şi sare, sub ochii clienţilor, o îngheţată, de exemplu cu ciocolată neagră, de casă, care durează vreo 2-3 ore pentru a fi preparată.
Am aflat povestea acestuia, un om care şi-a schimbat profesia alegând de nişte ani să producă îngheţată în mod tradiţional, Adrian Mengheş, aflat din nou pe Mătăsari:
Am participat la cele trei ediţii la Bărbaţi pe Mătăsari, Numai că este prima oară când am făcut demonstrații de înghețată acolo. În general, noi veneam cu înghețata, gata făcută acolo, dar la rugămintea organizatorului care ne-a zis hai să facem câteva demonstrații de înghețată pentru a arăta că festivalul nostru este altfel și că sunt bărbați care fac treaba asta, am fost de acord să facem lucrul ăsta. Şi trebuie să recunosc că am fost foarte bine primiți în acel festival. Adică nu ne așteptam să vindem așa de bine într-o zi de octombrie.
Pe strada Mătăsari, în locuri special amenajate printre paie de fân, în picioare sau pe jos, s-a creat câte un spaţiu plăcut pentru fiecare participant la eveniment. Vizitatorii au spus că aveau nevoie de o asemenea ieșire. Şi mici şi mari s-au bucurat de demonstraţiile de măiestrie ale expozanţilor. Iar Adrian Mengheş, care amesteca vârtos în gheaţa din butoi, chiar are o poveste de spus în acest sens:
Într-adevăr, în special copiii au fost cei care se bucurau cel mai mult. Le arătam cum se face, ce înseamnă gheață coaptă, în termeni pe care ei nu prea i-au auzit. Nu știu dacă au înțeles ei de fiecare dată, dar se bucurau și apreciau. Gheaţa coaptă este atunci când gheața se lipește de degete. Pentru a ne ajuta pe noi să facem înghețata cât mai repede, eu am nevoie de o gheață care să aibă o temperatură cât mai joasă. Și atunci eu așa o numesc gheață coaptă. Pentru ei e o chestie fascinantă, atunci când pui gheaţa pe mână să se lipească şi atunci când pui sare pe ea să fie și mai dură, adică să fie și mai congelată. Toată lumea se așteaptă ca atunci când pui gheaţă peste sare să se topească. De fapt este invers prin frecare.
Deşi de-a lungul timpului, a făcut peste 100 de reţete de îngheţată, la Bărbaţi pe Mătasari, interlocutorul noastru a preparat îngheţată de ciocolată neagră, căreia el i-a spus de casă, pentru că îi aminteşte de gustul îngheţatei făcute de mama sa în copilărie.
Adrian Mengheş ne-a mărturisit că îl atrage cel mai mult publicul la festivalurile Femei pe Mătăsari şi Bărbaţi pe Mătăsari, fiind oameni de calitate, care înţeleg şi apreciază ceea ce fac expozanţii de la festival, care vin exact pentru a descoperi micile meșteșuguri.
Au mai fost la festival şi un pălărier, ce lucrează pălării la comandă, customizate în funcție de circumferința capului clientului, un creator de modă fără prejudecăţi, Above the Sky, un creator de ochelari, De ochi şi multe alte idei care pot părea trăznite.
L-am întrebat pe Adrian Mengheş care dintre colegii expozanţi i-au reţinut atenţia: Am mai găsit un domn care făcea nişte mărgele la care chiar muncea fizic. Am mai văzut o doamnă care făcea niște lucruri de tot așa, hand-made pentru care într-adevăr ai nevoie de măiestrie și de multă răbdare ca să faci lucrurile acelea,. Mai era un domn care avea niște produse din pielărie, fel de fel de brățări de curele adaptate, pentru tineret în general.
Tineri ca vârstă sau tineri ca suflet, toţi cei prezenţi pe Mătăsari la festivalurile organizate aici au ceva în comun. Este acel ceva după care Adrian Mengheş tânjeşte, aprecierea valorilor de altădată:
Tot ceea ce mi-aş dori este ca oamenii, și mă bucur că oamenii fac acest lucru, au început să ne aprecieze pe noi, cei care încercăm să facem altfel de lucruri. Şi de fiecare dată am avut sprijinul oamenilor, adică oamenii au apreciat şi s-au bucurat.
Concertele, atmosfera și voia bună sunt la ele acasă pe Mătăsari, iar evenimentele Femei pe Mătăsari şi Bărbaţi pe Mătăsari își propun să scoată în evidență, mai presus de orice, creativitatea.