Balul Vienez de la Bucureşti
Pe 8 martie la Bucureşti a avut loc a noua ediţie a Balului Vienez. Organizat de lanţul hotelier J.W. Marriott, în colaborare cu Primăria Vienei şi cea a Bucureştiului.
România Internațional, 16.03.2014, 08:28
Pe 8 martie la Bucureşti a avut loc a noua ediţie a Balului Vienez. Organizat de lanţul hotelier J.W. Marriott, în colaborare cu Primăria Vienei şi cea a Bucureştiului, Balul vienez adună la Palatul Parlamentului crema mediului de afaceri şi a celui diplomatic, pentru o seară de basm imperial. Meda Vasiliu este director de marketing al principalului organizator. Ea spune că organizarea acestui bal a fost de la început o provocare îndrăzneaţă.
Balul vienez a început în 2006, atunci a fost prima ediţie, a fost dorinţa noastră de a aduce la Bucureşti eleganţa şi graţia balurilor din Viena. S-a dovedit a fi un proiect foarte cutezător la început, însă partenerii noştri, sponsorii tradiţionali ai evenimentului şi clienţii noştri au îmbrăţişat ideea unui bal vienez la Bucureşti astfel încât numărul de persoane a crescut constant de la un an la altul. Sigur, în ultimii ani am înregistrat o uşoară scădere a numărului de participanţi, poate şi pe fondul crizei şi al momentelor economice mai puţin favorabile pe care le trăim, dar avem în fiecare an peste 500 de participanţi.”
La ce vă gândiţi atunci când spuneţi bal vienez”? Probabil, primele cuvinte care vă vin în minte sunt etichetă”, fast”, eleganţă” lux” şi… desigur, cum ar putea lipsi… vals” şi debutanţi”. Organizatorii de la Bucureşti se asigură în fiecare an că oaspeţii au la dispoziţie toate informaţiile de care au nevoie pentru a putea respecta eticheta unui astfel de bal. Pe site-ul evenimentului indicaţiile sunt precise: Domnii trebuie să poarte frac negru, pantaloni negri, pantofi negri din piele lăcuiţi, papion, vestă şi cămaşă cu guler papillon. Doamnele: rochie de seară lungă până la podea, cât mai fluidă în partea de jos. Conform tradiţiei, rochiile albe sunt purtate exclusiv de către debutantele la bal. Doamnele care nu doresc să fie recunoscute pot purta măşti. Sunt recomandate bijuteriile elegante şi, eventual, mănuşile de seară. La Balul Vienez de la Bucureşti se valsează pe muzica interpretată de orechestra palatului Schonbrunn din Viena. Momentul cel mai important al balului este valsul debutanţilor. Martin Grund este coregraful care se asigură că în seara balului, cele 40 de perechi de debutanţi vor dansa perfect.
Acum 9 ani am primit un mesaj în care mi se spunea că se încearcă organizarea unui bal vienez în România. Colegii mei din orchestră nu mai fuseseră în România, nu ştiam nimic despre această ţară dar auziserăm de Transilvania şi de Dracula. Am venit la Bucureşti şi am discutat cu echipa organizatorilor şi am fost fascinat de cât de bine reuşiseră să pregătească totul. Am intrat în echipă şi am avut un mare succes încă de la prima ediţie.”
În trecut, balurile erau prilejul perfect pentru ca tinerele din înalta societate să fie prezentate eventualilor pretendenţi. Graţia şi talentul lor la dans atârnau greu în balanţă. Astăzi, în marile oraşe ale lumii încă mai sunt tineri ce doresc să valseze în faţa invitaţilor, spune Martin Grund.
Ca să poţi valsa la balul vienez, trebuie să te înscrii şi să explici de ce vrei să faci asta. Trebuie să treci printr-o audiţie şi să demonstrezi în faţa unui juriu că stăpâneşti bine valsul vienez. Pentru Balul Operei, trebuie să fii în stare să dansezi în rând cu alţii, de la stânga la dreapta, rotindu-te doar pe stânga, pe o distanţă de 15 metri.”
Cine debutează” la Balul de la Bucureşti? În primii ani am avut dansatori profesionişti care s-au descurcat foarte bine. Valsau foarte bine, poate un pic chiar prea bine, le lipsea acel ceva pe care doar vienezii îl au. Sufletul vienez nu e atât de precis, vienezii sunt ceva mai unduioşi… În anii următori am adus şi dansatori neprofesionişti care s-au antrenat cu cei ce fac asta zi de zi şi acum senzaţia pe care o ai privindu-i este mult mai naturală: chiar vezi emoţia debutanţilor: sunt mândri, fetele se simt prinţese, băieţii se simt ca nişte prinţi şi e minunat să fii la acest bal imperial. Am fost fericit să văd aşa de multe feţe noi, oameni foarte tineri, care au venit la bal cu părinţii lor în urmă cu 9 ani când erau copii şi acum sunt adolescenţi de 15, 16 ani, mândri să-şi facă debutul la balul vienez. La ultima repetiţie am fost uimit de bucuria cu care dansau, mi s-a părut grozav.”
Un bilet la balul vienez costă aproximativ 200 de euro. După miezul nopţii, banii obţinuţi din vânzarea biletelor sunt donaţi unor organizaţii non-guvernamentale care îi investesc în proiecte dedicate copiilor, spune Meda Vasiliu: United Way a fost dintotdeauna beneficiarul Balului Vienez, există o colaborare de foarte mulţi ani cu această organizaţie, şi la nivel internaţional. De la ediţia de anul trecut am selectat şi un al doilea beneficiar, SOS Satele Copiilor, în cadrul unui parteneriat la nivel european. Ambele organizaţii sunt orientate către copii din mediile defavorizate, care nu pot să meargă la şcoală sau nu au acces la o educaţie aşa cum ne dorim cu toţii pentru copiii noştri şi atunci am decis să ne implicăm şi să-i sprijinim în fiecare an şi prin acest bal vienez.”
Mihaela Rizea a fost printre invitaţii balului vienez la Bucureşti: Este a doua oară când particip la acest bal şi cred că este un eveniment de care oraşul nostru are nevoie… Singurul meu regret este că nu am avut curajul să valsăm dar sper ca anul viitor să o fac. E un moment bun să ne rupem de viaţa noastră tumultoasă, să ieşim puţin să ne dăm frâu liber emoţiilor. Din această perspectivă, a fost o seară minunată.”
Şi Ana Elefterescu, ofiţer de comunicare al United Way, organizaţia care beneficiază de fondurile strânse la balul vienez, a fost de aceeaşi părere: o seară minunată, care a întrecut toate aşteptările.Din experienţa anilor trecuţi putem spune că aproximativ 12.000 de euro ajung la noi după acest bal. Toţi banii se duc în proiectele pe care le desfăşurăm. Începând de anul trecut suntem şi beneficiarii balului vienez de la Timişoara care a ajuns la a doua ediţie. Banii de la Timişoara sunt investiţi local. Încercăm în fiecare an să ajutăm cât mai mulţi oameni, în 2013 am ajutat aproximativ 7.000 de persoane.”
Balul Vienez devine o tradiţie, iată, nu doar la Bucureşti, ci şi la Timişoara şi chiar şi la Suceava. Deşi ecourile valsului abia s-au risipit printre coloanele de marmură ale Palatului Parlamentului, deja se lucrează pentru ediţia din 2015. Fiind a zecea ediţie, ne aşteptăm, desigur, la focuri de artificii, şi la propriu şi la figurat.