Balet, ieri, azi, mereu
Gala Extraordinară de Balet a Liceului de Coregrafie Floria Capsali, din Bucureşti, a avut anul acesta loc în prima jumătate a lunii iunie.
Ana-Maria Cononovici, 21.06.2022, 16:02
Gala Extraordinară de Balet a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”, din Bucureşti, a avut anul acesta loc în prima jumătate a lunii iunie. Este un eveniment devenit tradiţie, un eveniment de referință pentru tinerii artiști în devenire, desfăşurat pe scena Operei Naționale București. În cadrul evenimentului, tinerii balerini, elevi ai claselor V-XII, au prezentat momente artistice din balete clasice, lucrări coregrafice contemporane și suite de dansuri populare românești.
Regia artistică a purtat semnătura Mihaelei Țigănuș Vasilovici, profesor de dans clasic, în cadrul liceului, care ne-a spus: : „Va fi o seară cu mari emoţii, este Gala Extraordinară aLiceului „Floria Capsali”,din Bucureşti, un liceu vocaţional, unde vin copii care îşi doresc să facă balet, cu tot sufletul şi fiinţa lor. Gala noastră e prin tradiţie cu această minunată instituţie, Opera Naţională Bucureşti. Ţinem la ea foarte mult şi o facem de mulţi ani. Veţi vedea numere de dans clasic, numere de dans contemporan şi ,bineînţeles, dans românesc tradiţional, care sper să placă. Copiii vor arăta variaţii din baletele mari, clasice, de virtuozitate, tehnică, vor arăta momente de emoţie, care sperăm că vor ajunge la sufletul spectatorilor noştri.”
În 2019 avea loc Gala de 70 de ani. Apoi, inevitabil, a urmat o pauză dureroasă pentru iubitorii scenei, în special, ne-au mai spus interlocutorii noştri.
Înaintea începerii spectacolului, Iulia Câmpeanu, de 14 ani şi jumătate, părea pregătită: „Astăzi urmează să dansez un dans, Trezirea Florei, chiar variaţia Florei şi un grup , alături de câţiva colegi de clasă, clasa a VII-a şi alături de clasa a VI-a. Este o nouă oportunitate de a mă dezlănţui, de a acumula cunoştinţe noi, de a mă împrieteni uşor, uşor cu scena operei şi de a ajunge cu câte un pas mai aproape de visul meu!”
Daria Ene, de 14 ani,a adăugat: „Astăzi voi prezenta Pas de sclaves, din baletul Corsarul, un dans de grup, numit Mazurka, tot un dans de grup alături de colegele mele din clasa a VIII-a, Pietrele preţioase şi, de asemenea, un dans românesc. Ne face foarte mare plăcere să dansăm pe scena Operei şi să reprezentăm Liceul de coregrafie „Floria Capsali”, alături de toţi colegii noştri şi să îi facem mândri pe profesorii care ne coordonează.”
Alexandru Constantin, 17 ani, a completat: „Am pregătit Pas de deux din baletul Corsarul, o coregrafie de grup alături de colegele din clasa mea, clasa a XI-a şi un duet de dans contemporan. Ca pentru orice alt balerin, prezenţa pe scena Operei Naţionale este o onoare şi cea mai mare oportunitate de care avem parte, şi te obligă să performezi la cel mai înalt nivel şi să îţi depăşeşti limitele de fiecare dată.”
Simona Paraschivu, profesor de dans contemporan la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, ne-a anunţat că ni s-a pregătit mai întâi n moment din Lacul lebedelor, urmat de fragmente de balet premiate la Olimpiadă, locurile I,II,III, plus alte momente coregrafiate profesorii licelului. Ce îşi doresc cu toţii? „Să avem un spectacol- gală de final de an. Arătăm publicului pasiunea noastră pentru dans şi împărtaşim bucuria noastră de a ne afla pe scenă.”
Iar Claudiu Staicu, profesor de dans tradiţional, ne-a încurajat să fim mai patrioţi: „Este unul dintre cele mai importante evenimente ale anului, Gala extraordinară de sfârşit de an, în care vor fi prezentate toate numerele care se execută de-a lungul anului, toate clasele. Întotdeauna am emoţii. Şi copiii au emoţii. Eu am pregătit o suită de dans tradiţional din trei zone etnografice, foarte importante şi reprezentative pentru ţară, zona Munteniei, a Banatului şi a Moldovei, cu diferite costume, cu dansatori copii din clasele VII, VIII, IX şi X. Este o bucurie de a fi din nou pe scenă şi cu atât mai mult, din punct de vedere folcloric, zic eu, ar ttebui să fim un pic mai naţionalişti.”
Gala Extraordinară de Balet a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” a exprimat bucurie! Dincolo de ea rămân multe visuri de împlinit, copii muncitori şi curajoşi, care îşi lucrează neobosit măiestria şi care an de an se apropie tot mai mult de menirea lor: aceea de a străluci pe scenele ţării, mai întâi, şi apoi ale lumii!