Avantaj bicicliştii
Mersul pe bicicletă este o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber, iar în ultimii ani a început să fie văzut şi ca o activitate sănătoasă, care te ajută să te menţii în formă.
Ana-Maria Cononovici, 12.10.2014, 09:21
Mersul pe bicicletă este o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber, iar în ultimii ani a început să fie văzut şi ca o activitate sănătoasă, care te ajută să te menţii în formă. Multe articole din reviste mondene sau de wellness, recomandă mersul pe bicicletă cu titluri promiţătoare precum: Mersul pe bicicletă arde caloriile, Ciclismul te încarcă instant cu energie, Mersul pe bicicletă îţi tonifiază musculatura corpului.
Dacă sunteţi dintre aceia care pedalează către locul de muncă, dincolo de faptul că aveţi la dispoziţie un mijloc de transport eficient şi la îndemână, vă eliberaţi de stresul cotidian, dar puteţi avea şi alte avantaje.
La Sibiu, spre exemplu, s-a deschis primul restaurant care oferă 10% reducere persoanelor care vin pe două roţi. L-am invitat alături de noi pe Radu Coică, administratorul acestui restaurant, să ne spună de unde a venit ideea:
Ideea este de fapt un trend crescător în Sibiu încă din anii 2007, când a început construcţia pistelor de biciclete. Odată cu măsura aceasta a crescut numărul iubitorilor de biciclete, şi sunt foarte multe acţiuni şi cluburi care susţin mersul pe bicicletă. Şi atunci, noi ne-am gândit, pentru a veni în sprijinul acestora, să facem o acţiune pentru a-i atrage la noi. Am deschis în primăvara acestui an şi am decis că ideea este bună pentru cei care fac mişcare, aşa că am combinat practic şi mâncarea cu mai puţine grăsimi, mâncarea vegetariană cu această acţiune. Acum probabil, venind sezonul rece se va restrânge şi numărul cicliştilor care ajung în centrul istoric. Totodată putem spune că faptul că zona pietonală este destul de extinsă: Piaţa Hued, Piaţa Mică, Piaţa Mare, zona pietonală Bălcescu, modul de deplasare cu bicicleta în Centrul istoric şi în zonă a devenit mult mai convenabil pentru foarte mulţi locuitori.”
În timp ce din ce în ce mai multe localuri oferă doar parcare pentru biciclete, aici aveţi reducere 10 % pentru că veniţi pe două roţi. Încă de la intrarea în restaurant, o tablă cu un biciclist desenat pe ea anunţă promoţia, astfel că în fiecare zi, la acest restaurant sunt parcate biciclete, ai căror proprietari stau relaxaţi la mese, bucurându-se de o atmosferă liniştită şi reducerea de zece procente acordată de local. Bicicliştii sibieni dar şi turiştii care închiriază biciclete se bucură de reducerea notei de plată, dar şi de faptul că aici au unde să îşi lase în siguranţă bicicletele.
Ce comandă de obicei bicicliştii ne spune tot Radu Coică: Cei care ard caloriile pe bicicletă sunt dornici să mănânce mai copios. Sau mai există genul oamenilor care, pe lângă faptul că fac mişcare, vor să mănânce şi mai uşor. Noi nu ne-am axat pe un meniu al bicicliştilor, meniul nostru este foarte variat şi combină bucătăria românească, cu elemente internaţionale. Nu lipsesc pastele şi pizza, în special pentru cei tineri, dar avem şi ciorbă de fasole în pită (în pâine scobită şi umplută cu acea ciorbă) sau gulaş ardelenesc servit în pită şi putem să ne lăudăm şi cu deserturile: lapte de pasăre, amintind de copilărie şi suntem printre puţinele localuri care fac papanaşii fierţi. Sunt persoane care vin special pentru acest desert.”
Radu Coică ne-a spus că acţiunea restaurantului nu este singulară, dar că multă lume chiar făcea poză cu reclama localului şi se arăta surprinsă: mulţi au spus că vin nu neapărat tentaţi de acea reducere, ci de ideea în sine. Cu toate acestea, interlocutorul nostru se simte parte dintr-o mişcare mai largă: Există companii care sprijină mersul pe bicicletă, şi Biserica Evanghelică sprijină mersul pe bicicletă şi angajaţilor din cadrul bisericii li se dă remuneraţia şi funcţie de kilometrii parcurşi într-o lună. Sunt diverse acţiuni, în colaborare cu primăria şi cu consiliul judeţean, care a făcut recent o pistă de biciclete ce leagă exteriorul oraşului de Răşinari şi de Poplaca. Este o pistă de biciclete unde tinerii sibieni pot merge în siguranţă şi în exteriorul oraşului, lucru mai rar întâlnit în România.”
Acum există în municipiul Sibiu peste 71 de kilometri de piste de biciclete, cele mai circulate fiind cele din Parcul Sub Arini situat în Pădurea Dumbrava, numărul bicicliştilor crescând simţitor. Un alt pub din Sibiu foloseşte bicicleta pe post de reclamă. La Bicicleta French Pub din Sibiu, pe peretele de la intrare, stau atârnate trei biciclete, vopsite în culorile acestui local, însă aici nu se oferă reduceri pentru biciclişti.
Deşi situaţia bicicliştilor este din ce în ce mai bună în întreaga ţară, existând deja 60 de km de piste destinate bicicliştilor în Timişoara, 100 km în Bucureşti, bicicliştii reclamă ineficienţa trasării anumitor piste şi absenţa lor din oraşele mai mici. Astfel orice demers de sprijinire a lor este binevenit, marcând tendinţa europeană a oraşelor din România.
Dar, punând problemele deoparte, nu uitaţi, dacă treceţi prin Sibiu, să vă programaţi poftă bună, de biciclişti!