Aleg să aleg
Filme, spectacole de teatru, mese rotunde şi chiar şi tabere pentru adolescenţi au fost unele dintre acţiunile realizate în cadrul unui proiect vizând alegerile sănătoase.
Ana-Maria Cononovici, 04.12.2018, 14:31
Filme, spectacole de teatru, mese rotunde şi chiar şi tabere pentru adolescenţi au fost unele dintre acţiunile realizate în cadrul unui proiect vizând alegerile sănătoase. “Aleg să aleg” a fost numele proiectului organizat de asociaţia Beneva şi finanțat de Guvernul României prin Ministerul Afacerilor Interne – Agenția Națională Antidrog, în cadrul Programului de interes național de prevenire și asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri 2015-2018. Un proiect care vorbeşte despre oameni şi experienţe.
Florentina Ciocănea-Petrariu, de la asociaţia Beneva, ne-a explicat numele proiectului: Aleg să aleg pentru că este despre alegere şi legerea noastră a fost să ne implicăm în comunitate şi în educaţie. Proeictul a pornit de la nevoile identificate de noi în rândul adolescenţilor, de la faptul că de multe ori se simt invizibili şi sub presiunea societăţii, pentru că învaţă, merg la şcoală, ceea ce nu e rău, dar se insită ca ei să meargă şi să caute să obţină note mari, chiar uitând de orice pasiune în favoarea materiilor impuse de şcoală. Acestea ne-au determinat să încercăm să le deschidem ochii arătându-le că există oameni care urmându-şi visul şi l-au transformat astăzi în meserie.”
Un proiect motivaţional, menit să răspundă unei nevoi sesizate de iniţiatorii lui, după cum ne-a spus Iulian Văcărean, preşedintele asociaţiei Beneva: Am observat că într-un sistem de învăţământ în care lucrurile se schimbă foarte repede, ceea ce contează pentru elevi şi ceea ce rămâne o viaţă cu tine -şi asta am încercat să încurajăm prin proiectul acesta – e să aleagă să îşi trăiască visele şi pasiunile până la capăt. Fiindcă pasiunile pe care le descoperă în perioada asta în viaţa lor le vor rămâne până la final. Fie că e vorba despre teatru, despre muzică, despre sport, mai ales, sportul de exemplu îi păstrează sănătoşi pentru a îndeplini tot ce doresc.”
Am întrebat-o pe Paula Frăsinoiu, comisar de poliţie, care activităţi I s-au părut importante, în acest proiect de prevenire a consumului de droguri, adresat elevilor de gimnaziu şi liceu. “Absolut toate activităţile au fost importante, dar ce ne-a atras nouă atenţia, din punctul de vedere al finanţatorului, a fost piesa de teatru pe care au realizat-o partenerii noştri de la Beneva, precum şi acele activităţi realizate în taberele şcolare. Informare, conştientizare, în sensul promovării unei vieţi sănătoase.”
Şi pentru că în cadrul proiectului a fost realizat şi un film cerut în continuare de licee spre difuzare, Iulian Văcărean, preşedintele asociaţiei Beneva ne-a dat câteva detalii: Filmul porneşte de la ideea unui puşti de liceu, Cristian Robe, care se întâlneşte cu nişte oameni care îl inspiră. Şi oamenii aceştia sunt chiar modele pentru generaţiile de astăzi. Pornind de la oameni din muzică, la oameni din teatru, din sport, cumva pe lângă urmărirea pasiunii trebuie să ai câteva modele care să-ţi ghideze comportamentul, încât să ajungi să ai succes. Nu că succesul ar fi ţelul fiecăruia dintre noi, dar vrem să trăim într-o lume frumoasă şi oamenii sunt cei care ne inspiră către o lume frumoasă, oamenii frumoşi!”
L-am întrebat pe Iulian Văcărean care a fost cel mai important efect al proiectului: Când vine un copil de clasa a şaptea şi îţi spune eu am încredere în tine să-ţi povestesc ce se întâmplă în viaţa mea, mi se pare un efect extraordinar. Sau când o elevă de liceu vine şi îţi spune Doamne, voi sunteţi ca o lumină pentru liceul nostru şi ceea ce aţi adus sunt nişte exemple la care noi chiar nu am avut acces până acum!” Nu contează atât de mult lacrimile, poate mai mult chicotelile pe care le scoteau elevii în clase când le spuneam poveştile uneori bune, uneori rele despre ce li se poate întâmpla, cred că zâmbetul copiilor a fost efectul cel mai mare al proiectului!”
Şi din perspectiva Mihaelei Bebu, asistent social în cadrul Serviciului reducere a cererii de droguri, proiectul a fost de succes şi era necesar: “Nivelul consumului înregistrat în ţara noastră se situează în media statelor din UE, nu reprezintă abateri semnificative. Facem cu toţii eforturi şi instituţiile publice şi ne bucurăm că societatea civilă se alătură acestor demersuri, pentru că împreună putem cuprinde mult mai mult decât am putea face separat. Ne propunem să continuăm acest parteneriat şi să-l dezvoltăm.”
Iar eficienţa crescută a unui astfel de proiect se bazează pe faptul că impactul pe care reuşeşti să îl ai asupra unui copil, astăzi, va ajunge pe internet şi în media, propagându-se la cote peste aşteptări.