Vălenii de Munte în sărbătoare
Cu rădăcini vechi istorice, Vălenii de Munte, oraş din judeţul Prahova, a îndeplinit de-a lungul existenţei sale funcţiile unui oraş: capitală de judeţ, vamă, târg, reşedinţa plaiului Teleajen, centru politic al raionului şi cetăţii de cultură Teleajen.
Ana-Maria Cononovici, 23.10.2014, 11:10
Cu rădăcini vechi istorice, Vălenii de Munte, oraş din judeţul Prahova, a îndeplinit de-a lungul existenţei sale funcţiile unui oraş: capitală de judeţ, vamă, târg, reşedinţa plaiului Teleajen, centru politic al raionului şi cetăţii de cultură Teleajen. Vălenii de Munte a fost reşedinţa istoricului şi omului politic Nicolae Iorga, aici găsindu-se în prezent Casa Memorială care îi poartă numele. Tot aici pot fi vizitate Muzeul Etnografic „Valea Teleajenului”, Muzeul de ştiinţe Naturale „Cultura Prunului” sau Muzeul de artă religioasă „Regina Maria”.
Vălenii de Munte este un centru al prelucrării fructelor, astfel încât Consiliul Judetean Prahova a dezvoltat aici proiectul Drumul fructelor”, alături de Drumul vinului” şi Drumul voievozilor”, alte două proiecte turistice din Prahova. Spre deosebire de celelalte două proiecte, Drumul fructelor” leagă între ele acele localităţi cu tradiţie în culesul şi prelucrarea fructelor pentru a obţine dulceţuri şi băuturi. La Vălenii de Munte este organizat, în fiecare an, la sfârşitul lunii octombrie, un festival tradiţional al ţuicii, eveniment la care se adună culegători de fructe, producători de dulceţuri şi de ţuică, precum şi turişti, un prilej de comercializare a produselor tradiţionale.
Nicolae Andrei, manager al Centrului Cultural al oraşului Vălenii de Munte, are detali: “Festivalul ţuicii de la Vălenii de Munte a ajuns deja la a 17-a ediţie şi, ca de fiecare dată, aşteptăm vizitatorii din zonă şi din ţară, cu inima deschisă, cu o ţuică bună bătrână de Văleni, din prună curată şi cu multă voie bună. De fiecare dată găsesc oraşul mai vesel, mai animat. Pentru toţi cei care vor să petreacă un week-end frumos, într-un sfârşit de toamnă frumos, la Vălenii de Munte este ideal să vii la Festivalul ţuicii. Pentru că te aşteaptă producători cu fructe, cu pastramă, cu brânză şi, bineînţeles, cu ţuică. Ca să vă descriu puţin atmosfera, trebuie să vă imaginaţi că este o perioadă în care soarele se joacă cu noi, dar este destul de frig, atât încât să vrei să guşti o ţuică de Văleni şi să te plimbi printre tarabele cu pastramă, să simţi mirosul bucatelor pregătite pentru vizitatori. Este o forfotă permanentă, vin producători de marochinărie din toată ţara, este şi puţin miros de piele tăbăcită, în târgul de la Văleni. Copii care se îndreaptă pentru atracţiile special pregătite pentru ei, şi o scenă mare pe care ansamblurile folclorice ale tuturor caselor de cultură din jurul Vălenilor vin să-şi prezinte programele artistice, iar seara, artişti celebri vor veni să îi încânte pe toţi cei prezenţi la Festivalul Ţuicii.”
Fructul specific zonei este pruna, după cum am aflat de la interlocutorul nostru, iar cei mai mulţi dintre gospodari au livezi de pruni şi de meri. O parte din recoltă este prelucrată pentru a obţine gemuri, dulceţuri şi ţuică, a altă parte este depozitată pentru a fi consumată pe durata iernii. “Drumul fructelor” a fost creat pentru ca vizitatorii să poată observa activităţile legate de prelucrarea tradiţională a fructelor. Adunaţi, Cornu, Brebu, Aluniş, Scorţeni, Vărbilău, Vălenii de Munte, Teişani, Poseşti sunt localităţile străbătute de “Drumul fructelor”, de unde vin în fiecare toamnă la Festivalul de la Văleni producătorii de ţuică. Fiecare localitate este marcată cu indicatoare speciale pe acest drum şi fiecare localitate are monumentele sale, ce pot fi vizitate şi ce pot fi identificate după marcaj. Prin tradiţie, la Vălenii de Munte vin şi oaspeţi din localităţile înfrăţite cu Vălenii: Cimişlia, din Republica Moldova şi Eaubonne din Franţa.
Nicolae Andrei, manager al Centrului Cultural al oraşului Vălenii de Munte: Pe lângă acest târg, la Vălenii de Munte există cinci biserici care sunt monumente naţionale, construite în secolele 18 şi 19, fiecare cu specificul ei aparte. Poate fi vizitat Muzeul memorial Nicolae Iorga, casa în care a trăit şi a creat. Poate fi vizitat Muzeul naturii Văii Teleajenului, un muzeu foarte frumos, în care este prezentată toată fauna şi flora din această zonă. Şi, bineînţeles, pentru cei care sunt dornici de excursii în natură, dealurile dimprejurul Vălenilor oferă o privelişte minunată asupra Văii Teleajenului. Pentru toţi cei care doresc un week-end minunat, la Vălenii de Munte, îi aşteptăm de Festivalul ţuicii, cu tradiţionala urare: Pace şi prune, boierilor!”
Dacă ajungeţi la Vălenii de Munte vă puteţi caza în pensiunile de aici şi să vă bucuraţi de traiul patriarhal al localităţilor submontane.