Vacanţă în Vatra Dornei
Pentru că este iarnă şi timpul vacanţelor, mulţi se îndreaptă către pârtiile de schi din împejurimile Dornelor.
România Internațional, 07.01.2016, 14:36
In sud-vestul judeţului Suceava, la o altitudine de 800 metri în depresiunea Dornelor, se află localitatea turistică Vatra Dornei. Este un oraş frumos din Moldova înconjurat de munţi împăduriţi ce permit practicarea sporturilor de iarnă. Pârtiile de schi şi sanie, pentru concursuri şi agrement primesc în fiecare iarnă mii de turişti din ţară, dar şi din străinătate, amatori şi sportivi de performanţă. Staţiunea Vatra Dornei este cunoscută ca fiind bogată şi în izvoarele sale minerale care tratează afecţiunile aparatelor locomotor şi cardiovascular, endocrine sau digestive. Staţiunea dispune şi de multiple posibilităţi de petrecere a timpului liber: drumeţii, circuite la mănăstirile din Bucovina, care impresionează atât prin vechimea lor, cât şi prin arhitectura lor, pescuit pe râul Bistriţa, ciclism montan prin toată depresiunea Dornelor.
Pentru că este iarnă şi timpul vacanţelor, mulţi se îndreaptă către pârtiile de schi din împejurimile Dornelor. Vă amintim că în această perioadă, turiştii beneficiază de reduceri de până la 56%, în cadrul programului “Trenurile zăpezii”, către staţiunile montane, inclusiv către Vatra Dornei. Avantajul principal al staţiunii Vatra Dornei este că pistele de schi se află chiar în localitate. Petru Ariciuc, şeful serviciului Salvamont din Vatra Dornei: ”Pentru acest sezon de iarnă staţiunea va fi foarte animată în sensul că majoritatea spaţiilor de agrement sunt deschise. In acest moment, Vatra Dornei beneficiază de trei pârtii de schi omologate, capacitatea de transport totală este de aproape 5000 de persoane pe oră. Pârtia Telescaun are aproape 3000 de metri lungime, este deservită de un telescaun de unde se poate admira un peisaj deosebit. Cei care nu schiază pot să facă doar o plimbare cu telescaunul, să coboare, traseul durează cam 25 de minute dus, 25 de minute întors. Pârtia Parc este pârtia centrală a staţiunii. Accesul se face chiar din spatele celor două hoteluri mari, cu bază de tratament modern. Pârtia arte două teleschiuri şi un babyschi, avem centre de închiriat material sportiv şi bineînţeles şcoli de schi. Este pârtia cea mai bună pentru a învăţa şi pentru a te iniţia în tainele schiului. Trecem la Pârtia Veveriţa care este o pârtie administrată de Primăria Vatra Dornei, beneficiază de un teleschi şi de nocturnă. In funcţie de numărul de turişti, pârtia este deschisă până la ora 20.00 sau 22.00. Sper să ne ajute şi vremea, mai avem nevoie de puţină zapadă pe lângă ceea ce facem noi cu tunurile”.
In centrul staţiunii Vatra Dornei se află un parc care se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare, avand alei lungi care urcă din centru până la cota 1300, pe Dealul Negru. Este o rezervaţie dendrologică care adăposteşte nenumărate veveriţe prietenoase, printre speciile rare de arbori bătrâni, cu care te poţi împrieteni dacă le dai câteva nuci, ne mărturiseşte Petru Ariciuc: Pentru cei care doresc o scurtă plimbare în staţiune, parcul din centru este disponibil iar veveriţele vă aşteaptă cu nuci şi alune. In imediata vecinătate a parcului avem Muzeul de Stiinţe ale Naturii şi Cinegetică, un muzeu foarte frumos cu flora şi fauna din zona montană a Bucovinei, iar în clădirea Primăriei avem Muzeul Etnografic. Pentru cei care doresc să facă puţin sport, chiar şi la ore mai târzii, avem Patinoarul din centrul staţiunii care beneficiază de nocturnă, de muzică şi de un centru de închiriat patine. Avem şi un Centru de echitaţie în Vatra Dornei unde se pot face ture scurte de maxim 2 ore de plimbare cu calul. Le recomandăm turiştilor accesul din zona Runc, este la 1,5 km de centrul staţiunii, adică foarte aproape. Atunci când este şi zapadă se pot face şi plimbări cu sania.”
Reţeaua de trasee montane pe care turiştii o au la dispoziţie în Bazinul Dornelor este de aproximativ 280 km. Traseele sunt amenjate şi patrulate periodic de catre membrii Formaţiei Salvamont Vatra Dornei. Petru Ariciuc: ”Traseele montane din jurul staţiunii Vatra Dornei sunt înconjurate de patru masive mari: Suhard, Giumălău, Calimani şi Munţii Bistriţei. Dar nu toate trasele sunt deschise turiştilor. De exemplu în Călimani traseul de legatură între Pietrosu – Negoiu şi legătura de la bază pe drumul Mariei Tereza sunt declarate închise, pentru că stratul de zăpadă este destul de mare şi este pericol de avalanşă. Dar recomandăm cu căldură traseele din masivul Giumalău, accesul către cabana Giumalău se face dinspre satul Rusca sau dinspre masivul Rarău. Aceste trasee sunt parcurse regulat de către membrii Salvamont Suceava, Vatra Dornei sau Dorna Arini. Revenind la Călimani, accesul către staţia meteo se face cu plecare din zona de exploatare minieră Călimani. Traseul încă se poate face până în exploatare cu maşinile echipate 4×4 şi cu lanţuri, iar apoi se continuă drumul pe schiuri de tură sau rachete de zapadă. Accesul doar cu bocanc este destul de dificil pentru că zăpada este destul de mare, este un versant nordic şi deci este foarte multă zăpadă. Traseul nu este lung dar prezintă pericole deosebite pe timp de ceaţă. Un lucru foarte important este sa nu uitaţi de Dispeceratul Special Salvamont pe care-l puteţi apela nu doar în caz de rătăcire sau dacă aveţi un accident, ci şi pentru a vă informa privind starea de acces într-un traseu sau starea vremii. Dacă sunteţi deja în munte puteţi suna la acest dispecerat să vă interesaţi despre evoluţia vremii pentru următoarele 24 de ore. Formaţi zero salvamont sau 0725.826.668”.
In împrejurimile oraşului Vatra Dornei se află câteva staţiuni cu izvoare minerale: Dorna Cândrenilor (la o distantă de 3 Km), Poiana Negri (8 Km), Şaru Dornei (10 Km), Poiana Stampei (15 Km), unde se află şi o interesantă rezervaţie de turbă. Pensiunea Ciocăneşti se află la o distanţă de 15 Km de Vatra Dornei şi este renumită pentru frumuseţea caselor, împodobite cu ornamente de lemn lucrate cu multă artă şi cu faţade decorate cu motive geometrice multicolore. Cheia Zugrenilor este o interesantă rezervaţie geologică şi floristică, situată la 20 de km de Vatra Dornei. In cadrul acestei rezervaţii se pot practica diverse sporturi, precum pescuitul, rafting pe râul Bistriţa, iar iarna escaladă pe gheaţă.
La o distanţă de 34 de km de Vatra Dornei se află Masivul Rarău care adăposteşte în partea sa nordică una din cele mai interesante forme geologice din lanţul Carpaţilor Răsăriteni, cunoscută sub denumirea de Pietrele Doamnei. Accesul spre Pietrele Doamnei se face pe un drum modernizat recent, care poartă numele sugestiv de Transrarău, considerată una dintre cele mai spectaculoase şosele montane din ţară, alături de Transfăgărăşan şi Transalpina.