Turist în Timișoara
Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, Timișoara, cel mai mare oraș din partea vestică a României, atrage în continuare vizitatori.
Daniel Onea, 23.01.2025, 16:36
Infrastructură turistică bine pusă la punct, dar și evenimentele culturale au fost în continuare un punct forte. La Târgul de Turism de la Viena, care s-a desfășurat în perioada 16-19 ianuarie, turiștii au aflat care sunt atuurile destinației noastre.
Târgul de Turism de la Viena este unul dintre cele mai mari evenimente din domeniu, atrăgând atât profesioniști din turismul de relaxare, cât și din turismul de afaceri. Laura Boldovici, directoarea Organizației de management a destinației Timișoara, spune că prezența la acest târg a fost necesară pentru promovarea, în continuare, a unei destinații deja preferate de turiștii care au ales-o.
„Colegii mei tocmai ce s-au întors de la Târgul de turism de la Viena, un eveniment de patru zile, care a marcat un adevărat succes pentru orașul nostru, dar nu numai. A avut un număr de vizitatori mai mare chiar decât în 2024, și asta confirmă interesul austriecilor pentru destinații turistice unice. Am avut un stand comun cu Oradea și Sibiu, iar vizitatorii s-au arătat chiar foarte interesați de oraș. Mulți dintre ei ne-au mărturisit că au mai fost în Timișoara și doresc să revină. Am fost pregătiți să întâmpinăm publicul cu materiale promoționale în limba germană. Am avut și vorbitori de limba germană în stand, astfel încât să putem răspunde tuturor întrebărilor și să prezentăm Timișoara într-un mod profesionist. Nu ne oprim aici. Următorul târg la care vom participa, de data aceasta cu un stand propriu al Timișoarei, va avea loc peste două săptămâni la Budapesta.”
Austria reprezintă o piață cheie pentru turismul în Timișoara. Astfel, până la primăvară, toți călătorii prin Viena spre aeroport sau spre Budapesta, pot vedea un material outdoor de 40 de metri pătrați cu o invitație la vizitarea Timișoarei. Iar promovarea nu se oprește aici.
„Promovăm orașul prin tot ceea ce înseamnă el, fie că este vorba de educație, de investiții, de locuri de muncă. Vom lucra pe mai multe planuri, la fel ca anul trecut. Avem și târgurile de turism la care mergem. Îl menționăm mai devreme pe cel de la Budapesta din februarie, dar pe lângă asta vom mai merge la Berlin, la Londra, la Barcelona, la Rimini, la Frankfurt. Anul acesta, vrem să deschidem și un muzeu interactiv pentru copii, care va fi unic în regiune. Astfel, vrem să dezvoltăm destinație Timișoara ca o destinație prietenoasă cu familiile cu copii.”
În 2023, a avut titlul de Capitală Europeană a Culturii, ceea ce demonstrează că Timișoara are o scenă culturală foarte efervescentă, spune Laura Boldovici, directoarea Organizației de management a destinației Timișoara.
„Pentru toți cei care vor evenimente, dar vor fi locuri unice și interesante, Timișoara este destinația pe care o recomandăm. Centrul Timișoarei are o zonă pietonală foarte mare. Probabil, este cea mai mare zonă pietonală din România. Avem și cel mai mare număr de clădiri monument-istoric din România.
Vom începe această plimbare din centru, din Piața Victoriei, care se leagă de Piața Libertății și, apoi, de cea mai frumoasă, în opinia mea, Piața Unirii. Așadar, avem trei piețe legate de străzi pietonale, de terase, de locuri unde poți să te oprești și admiri în jur. Apoi, dacă vrem să continuăm și avem mai mult timp la dispoziție, Timișoara nu are doar centrul, ci are și cartiere istorice, demne de vizitat și foarte interesante. Avem și zone viticole, dacă sunteți interesați de așa ceva. La o distanță nu foarte mare, dacă aveți un mijloc de transport, sunt și alte orașe: Oradea, Sibiu. Însă Timișoara merită un cel puțin un weekend și vă promit că nu vă veți plictisi.”
Orașul impresionează cu o arhitectură diversificată, în stilurile Baroc Vienez, Neobizantin și Art Nouveau. Dintre cele 15 mii de clădiri din oraș, 13 mii sunt declarate monument istoric. Este, de asemenea, singurul oraș din Europa unde sunt trei teatre, în trei limbi – română, maghiară și germană. Există o operă, o filarmonică, un teatru de tineret și de păpuși. Un oraș înzestrat din plin cu instituții culturale.
Nu numai arhitectura este un punct forte al orașului. Există mai multe muzee, care prezintă trecutul Timișoarei. Astfel, putem vizita aici Muzeul Banatului, care își desfășoară expozițiile în cadrul bastionului Teresia, acesta fiind o parte a vechilor fortificații ale orașului. Printre muzeele preferate de turiști este și Muzeul Satului Bănățean, aflat la marginea orașului. Aici sunt expuse case originale, aduse din satele bănățene, reprezentând modul de viață ale diferitelor etnii care conviețuiesc în Banat. Sunt prezente gospodării și case tradiționale românești, germane, maghiare, sârbe, slovace și ale altor minorități care se regăsesc aici.
Putem continua cu Muzeul de artă, cu expoziții de artă europeană, artă bănățeană, expoziția permanentă Corneliu Baba, dar și multe alte expoziții temporare.
„Chiar acum avem o expoziție la Muzeul Național de Artă. Este o expoziție cu picturi ale lui Caravaggio și ale discipolilor lui, deci, o recomandăm. Ea va fi disponibilă până la sfârșitul lui februarie în Timișoara. Apoi, avem festivalurile care sunt deja un obiectiv în sine, pe care le puteți și găsi pe site-ul nostru visit-timișoara.com. Noi ne ocupăm și de Info-Centrul turistic, iar, mai nou, avem și un magazin de suveniruri în care turiștii pot intra, ca să ia cu ei acasă o frântură din Timișoara și din creațiile artiștilor timișoreni. Interacționăm cu turiștii. Cei care ajung aici ne mărturisesc că sunt surprinși de Timișoara, de atmosfera întâlnită pe străzi, de ospitalitatea locuitorilor și de faptul că poate până acum nu au știut despre noi.
Vă invităm să vizitați Timișoara. Promitem că nu vom dezamăgi. Este un oraș plin de farmec, unde trecutul se împletește cu prezentul și cu viitorul, cu inovația. În 2023, am fost Capitala Europeană a Culturii, dar Timișoara rămâne, în continuare, o destinație vibrantă, pregătită să ofere experiențe memorabile. Deci, haideți să simțiți energia Timișoarei și vă promitem că vă veți dori să reveniți.”
Timișoara este traversată de râul Bega, pe care se poate circula cu vaporașul, în regim de transport public. De asemenea, există pentru turiști un tramvai turistic, care pleacă în weekend din piața Libertății și face un circuit prin întregul oraș.