Turism viticol în România
Dacă vă place vinul și ați dori să vizitaţi cramele din România, însă nu știţi exact ce presupune o astfel de vizită și unde să mergeți, ediția de azi a rubricii noastre va răspunde acestor întrebări.
Daniel Onea, 01.10.2020, 14:14
Dacă vă place vinul și ați dori să vizitaţi cramele din România, însă nu știţi
exact ce presupune o astfel de vizită și unde să mergeți, ediția de azi a
rubricii noastre va răspunde acestor întrebări. Mai mult decât atât, vom afla
care sunt cele mai impresionante podgorii, vom cunoaște oamenii din spatele
viei și vom afla despre evenimente în care muzica bună și mâncărurile
tradiționale sunt oferite alături de vinuri premiate internațional.
Alina Iancu, fondatoare Crameromania.ro și Revino.ro spune că există mai
multe motive pentru care ar trebui să alegem turismul viticol în România. Primul motiv ar fi soiurile locale de struguri și locurile învecinate
cramelor, fiindcă sunt foarte multe. Vorbim, în primul rând, despre
Transilvania, care merită descoperită. Atunci, merită legat turismul viticol de
orice altă formă de turism pe care România îl face și cu care ne mândrim. Dacă
este frumos afară, se face o prezentare a viei și a zonei chiar în natură.
Apoi, se prezintă procesul tehnologic. Dacă vizita se face acum, în toamnă, turiștii
au norocul să vadă tot procesul tehnologic: cum se face vin chiar de la bobul
de strugure. Ulterior, începe degustarea.
Sunt diferite pachete pe care și le
pot alege turiștii. Aceasta durează aproximativ 45 de minute, o oră, și este
urmată de un moment de socializare. Turiștii își fac propriile decupaje, fac
degustare direct din tancurile de vin. Ei pot combina două, trei soiuri de
struguri și-și pot crea propriul vin și propria etichetă. Au apărut crame care,
fie că ești dintr-o companie, pentru consolidarea echipei, fie că ești turist, ești
lăsat să-ți personalizezi vinul preferat și să-l păstrezi în propriul butoi la
cramă. Mă refer la cramele care fac destul de bine turismul viticol.
Există câteva crame care au terenuri de tenis, care au biciclete de
închiriat și piste de biciclete printre vii. Pe de altă parte, tot mai multe
companii organizează evenimente de consolidare a echipelor de angajați. Cramele
le pun spațiile la dispoziție și se oferă diferite activități. Însă, până la
urmă, la cramă trebuie să te bucuri de vin, iar foarte mulți se bucură și de
plimbările în natură prin vie.
Alina Iancu, revine cu recomandări și cu
impresii ale turiștilor. Mergem în două podgorii apropiate de
București. Ajungem la 100 de km distanță în Podgoria Dealu Mare, la o cramă
care stă foarte bine din punct de vedere turistic prin reprezentanți, traseu,
frumusețe. Apoi, recomand, în Podgoria Drăgășani, o cramă destul de mică, de
familie, unde turiștii sunt întâmpinați de proprietari. Este un loc foarte
frumos, cu vinuri foarte bune, în care se pune accent pe soiurile locale.
Am
avut grupuri de 15-20 de persoane de turiști străini. Îmi amintesc de cazul
unei persoane anume, în trecere prin București, care și-a dorit să meargă cu
mine în mașină la crame. Cred că reușim să impresionăm. Avem și o hartă
viticolă, astfel încât am reușit, pe lângă zona prezentată, să fac și o
prezentare generală a României viticole. Față de alte țări, avem o prezentare
destul de bună din punct de vedere viticol, destul de complexă. Sunt țări în
care turiștii merg și degustă un vin 30-40 de minute, fără prezentarea
propriu-zisă a cramei. Ei doar își imaginează ce se întâmplă. În România,
prezentarea e destul de complexă, iar turiștii sunt impresionați și de soiurile
autohtone de vin, fiindcă, până la urmă, cu ele ne mândrim cel mai mult.
În medie, o degustare de vinuri costă între 50 și 100 de lei (10-20 euro),
în funcție de cramă, însă prețul poate fi diferit și în funcție de evenimente
organizate la cramă. Durata este cuprinsă între 45 și 90 de minute. De exemplu,
în partea sudică a României, la o cramă aflată pe un domeniu viticol cu o
istorie de peste 300 de ani care se împletește cu cea a unei familii princiare,
o degustare de 5 vinuri și un meniu cu specialităţi culinare oltenești costă
circa 210 de lei (aproape 50 euro). Desigur, la evenimentele de degustare a
vinurilor pot participa doar persoanele peste 18 ani.
Alina Iancu: În momentul de față există în online mai multe proiecte, cum este și
crameromania.ro, unde sunt prezentate podgoriile, iar acolo sunt identificate
și cramele care fac turism viticol și există și linkuri cu datele de contact
ale cramelor. De asemenea, se pot organiza excursii private, cu programări.
Proiectele noastre sunt bilingve, română și engleză, astfel încât turiștii nu
au absolut nicio problemă cu înțelegerea informației, iar hărțile se pot
descărca. În momentul de față, pe internet, doritorii vor găsi o mulțime de informații
despre România și despre soiurile ei locale. În ultimii ani, au apărut locuri
de cazare în plus. În momentul de față, nici cazarea nu va mai fi o problemă.
Dar, pe de altă parte, pandemia a adus și câteva restricții. Anumite crame
și-au încetat activitatea fix în această perioadă, căci se vor deschide sigur
în viitor, iar acum toate vizitele se fac cu rezervare și sunt anumite
restricții la degustare și la servitul mesei.
Alina Iancu, fondatoare Crameromania.ro și Revino.ro,
spune că, pe lângă promovarea soiurilor românești de vin, s-a reușit și o
asociere cu produsele locale, în special cu brânzeturile. Astfel, dacă veți
păși într-o cramă, pe lângă vinurile de acolo, veți descoperi și brânzeturi și
mezelurile românești