Turism viticol în România
Dacă vă place vinul și ați dori să vizitați cramele din România, însă nu știți exact ce presupune o astfel de vizită și unde să mergeți, ediția de azi a rubricii noastre va răspunde acestor întrebări.
Daniel Onea, 03.10.2019, 12:49
Dacă vă place
vinul și ați dori să vizitați cramele din România, însă nu știți exact ce
presupune o astfel de vizită și unde să mergeți, ediția de azi a rubricii
noastre va răspunde acestor întrebări. Mai mult decât atât, vom afla care sunt
cele mai impresionante podgorii, vom cunoaște oamenii din spatele viei și vom
afla despre evenimente în care muzica bună și mâncărurile tradiționale sunt
oferite alături de vinuri premiate internațional.
Alina Iancu,
fondator Crameromania.ro și Revino.ro, este ghidul nostru nostru de azi. Pentru vizitare am identificat în jur de 70 de crame în șapte zone
viticole din România. Oarecum, e același număr ca în anul precedent. Nu se simte o creștere a cramelor care au
investit în turism viticol. O vizită la o cramă presupune prezentarea
procesului tehnologic, degustare de cinci, șapte vinuri, iar, dacă vremea
permite, chiar și o plimbare prin vie. Noi recomandăm să se viziteze două crame
pe zi, iar apoi să se servească prânzul fie chiar la cramă, fie la un
restaurant din zonă.
Există câteva crame care au terenuri de tenis, care au
biciclete de închiriat și piste de biciclete printre vii. Multe companii
organizează team buildinguri. Cramele le pun spațiile la dispoziție și se oferă
diferite activități. Însă, până la urmă, la cramă trebuie să te bucuri de vin,
iar foarte mulți se bucură de plimbările în natură prin vie. E mai important să
ieși în natură decât să rămâi închis într-o cramă.
Se organizează
anual evenimente în prima parte a anului, în vară sau acum, în toamnă, la
culesul viei, spune Alina Iancu, care promovează turismul viticol. Chiar în perioada următoare va fi un eveniment cu jazz în vie. O
companie organizează împreună cu crama acest eveniment. Publicul se înscrie și
se bucură de vin bun și de o seară cu muzică jazz. Din ce în ce mai multe crame
organizează evenimente în toate zonele viticole. Zilele trecute am fost cu un
grup de turiști de 24 de persoane din
zece țări.
Era un team building. Turiștii rămân surprinși de obicei, iar
cererile sunt din ce în ce mai mari. În ultima perioadă, cam de două ori pe
săptămână am o cerere din partea turiștilor străini. Mulți dintre ei vin,
într-adevăr, cu afaceri în România sau doresc să cunoască România în general,
nu neapărat vinul, dar am avut surpriza, mai nou, să găsesc două, trei grupuri
care vin special să descopere vinurile din România. Am avut grupuri care s-au
interesat de vinurile noastre bio. Programele sunt din ce în ce mai solicitate.
Predomină turiștii din Europa, Asia și din Statele Unite.
România se află pe
un loc fruntaș în lume în ceea ce privește suprafețele de viță de vie
cultivate, fiind urmată de Iran, India și Moldova. Alina Iancu: Noi suntem pe locul 13 în lume la producția de vinuri. Exportăm doar 5%
din câte producem, iar aici am putea face niște pași mai mari. Nu este neapărat
rău, fiindcă cealaltă parte de vin se consumă în România, însă am putea pune
mai mult accent pe vinul de calitate. Cantitate avem, potențial avem, mai
trebuie să lucrăm puțin la calitate și la imaginea României pe plan
internațional.
Despre România, există pe Internet destul de multe informații,
astfel încât turiștii să-și contureze o vizită la crame. Trebuie ținut cont că,
pe lângă crame, sunt și multe obiective turistice. O excursie în România
presupune vizitarea principalelor turistice și apoi a cramelor din apropiere.
Avem podgorii care au multe crame în același loc, iar, atunci, turiștii își pot
organiza vizita doar la crame.
Însă, dacă vorbim despre Transilvania, care e
cea mai cunoscută de turiști, se poate organiza foarte ușor o vizită la cramă
după care la un obiectiv din apropiere, astfel încât ziua să fie completă și pe
gustul tuturor. În general, turiștii nu vor să vadă doar crame. De exemplu,
ultimul meu grup și-a dorit neapărat să ajungă la Castelul Bran. De acolo,
au mers în Brașov, iar apoi la cramele
din jurul Ploieștiului.
În
medie, o degustare de vinuri costă între 25 și 100 de lei (5-20 euro), în
funcție de cramă, însă prețul poate fi diferit și în funcție de evenimente
organizate la cramă. De exemplu, în partea sudică a României, la o cramă aflată
pe un domeniu viticol cu o istorie de peste 300 de ani care se împleteşte cu
cea a unei familii princiare, o degustare de 5 vinuri şi un meniu cu specialităţi
culinare oltenești costă circa 200 de lei (aproape 45 euro).
În perioada verii,
se organizează foarte multe evenimente, însă cele mai multe sunt în perioada
culesului viei, spune Alina Iancu, fondator Crameromania.ro și Revino.ro. Este adevărat că unele dintre ele sunt private. Acum o lună, la
Podgoria Dealu Mare, lângă București, a fost un alt eveniment cu concerte de
muzică, cu degustări de vinuri, cu concursuri de cules via, cu food truck-uri.
Deja, toate evenimentele street food din orașele mari, încep ușor să se
orienteze și către crame. În Transilvania, avem zone cu produse locale, și, de
asemenea în Horezu, lângă podgoria Drăgășani, turiștii își pot achiziționa
obiecte din lut. Turismul viticol este un segment de turism premium, nu este
foarte ieftin. Comparativ, dacă vrei să închiriezi o cramă sau pensiunea unei
crame, acestea sunt mai scumpe decât pensiunile de munte, de exemplu.
Este
foarte important de știut că o vizită la o cramă durează cam o oră și jumătate,
iar rezervările se fac în prealabil. Trebuie sunat la cramă, iar în perioada
culesului viei, vizita trebuie anunțată cu aproximativ o lună înainte. Deși
cramele sunt deschise turiștilor, sunt perioade ale anului în care nu pot fi
onorate vizitele neanunțate.
În speranța că v-am trezit interesul pentru tradiția
îndelungată a vinurilor românești, vă așteptăm și data viitoare cu o nouă
destinație.