Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Turism în Bistrița-Năsăud

În nordul României, în județul Bistrița-Năsăud, natura și istoria se împletesc într-o poveste fascinantă.

Foto: Iulia Opran/RRI
Foto: Iulia Opran/RRI

, 03.04.2025, 16:15

În nordul României, în județul Bistrița-Năsăud, natura și istoria se împletesc într-o poveste fascinantă. Într-o plimbare prin Bistrița, orașul de reședință al județului, descoperim urmele unei istorii medievale bogate. Însă adevărata magie a locului începe dincolo de hotarele orașului. La Colibița, supranumită „marea de la munte”, aerul curat și drumețiile încântă toți turiștii. Apoi, spre Pasul Tihuța, peisajul devine tot mai sălbatic, iar locurile amintesc de legenda contelui Dracula.

Răzvan Cerceja, director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Turism în Bistrița-Năsăud”, ne deschide Poarta Transilvaniei și ne invită să ne începem călătoria din municipiul reședință de județ, Bistrița.

„Subliniez denumirea regiunii ca Poartă a Transilvaniei, pentru că Transilvania este deja un brand cel puțin la nivel regional, dacă nu mondial. Orașul Bistrița face parte din cele șapte cetăți fortificate. Este startul unei experiențe unice în zona asta a Transilvaniei, fiind în apropierea unor destinații deja consacrate și foarte promovate: Maramureș și Bucovina. Noi facem trimitere pe trasee mai scurte din orașul Bistrița, care deține, la rândul lui, o comoară din punct de vedere al culturii locale. Cel mai emblematic monument este Biserica Evanghelică. Are cel mai înalt turn din Transilvania. Acesta deține și un element de unicitate. E singurul turn dotat cu lift. Așadar, așteptăm turiștii și cu o nouă instalație care facilitează această vizită și experiență.

Continuăm cu ansamblul Șugălete. Și acesta este unic din perspectiva culturală și istorică a orașului Bistrița. Aș continua cu o rețea reabilitată din punct de vedere edilitar a pasajelor din Bistrița. Bistrița mai poartă și numele de „orașul pasajelor”. O întreagă istorie ți se pune la dispoziție doar prin simpla vizită a pasajelor respective. Fiecare are un nume, dar reprezintă și o breaslă. Fiecare pasaj reprezintă o breaslă care, cândva, avea grijă de acel pasaj. Putem continua povestea Bistriței și cu multe elemente culturale, dar și istorice de mare valoare. În Bistrița, avem Casa Argintarului, Centrul Muzeal din Bistrița.”

Casa Argintarului este un monument important al orașului Bistrița. A fost construită în secolul al XVI-lea în stil gotic-renascentist, cu fațada impresionantă, decorată cu elemente din ceramică glazurată. Turnulețul ei distinctiv o face să se detașeze în Piața Petru Rareș. Se spune că a aparținut unui bogat argintar, deși, istoric, a fost mai degrabă reședința unei familii patriciene importante. Numele a rămas datorită frumuseții care amintește de bogăția meșteșugarilor. De altfel, în Bistrița veți descoperi 54 de monumente de arhitectură, situri arheologice și monumente sculpturale de interes național și internațional. Iar, de aici, putem face trasee în toate punctele cardinale ale județului, fiecare parte putând fi o experiență unică, spune Răzvan Cerceja, director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Turism în Bistrița-Năsăud”.

„Dacă pornim spre estul județului, o să dăm de salba de localități care se numesc Bârgaie, poate printre cele mai promovate la nivel mondial, datorită pasului de aici, Pasul Bârgăului. Aici ar fi locul vestitului conte care apare în romanul lui Bram Stoker. Dar nu uităm pe același parcurs și de stațiunea Colibița, care face parte tot din lanțul Bârgaielor. Dacă pornim spre nord, întâlnim Valea Someșului și Valea Ilvelor, ambele cunoscute. Ele se mărginesc cu Parcul Național Munții Rodnei.

Spre est, avem partea de podiș, partea de câmpie unde avem bisericile din lemn. Totodată, suntem prezenți și în ruta cultural-turistică a bisericilor de lemn din România cu mai multe obiective din zona respectivă. Apoi, spre sud, ajungem în zona viilor. Bistrița-Năsăud a intrat din nou în atenția turiștilor ca destinație viticolă Exploatând această temă, am creat o rută cultural turistică, „Povestea vinului din podgoria Lechința”.”

Situată la o altitudine de 900 de metri, localitatea Colibița este poarta de intrare în Munții Călimani. Din 1923, Colibița a funcționat ca stațiune balneo-climaterică până în 1975. Povestirile celor care s-au vindecat de tuberculoză datorită proprietăților curative ale aerului din zonă au fost confirmate printr-un studiu comandat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Resursele naturale, respectiv calitatea aerului, apele naturale, flora și fauna sunt deosebite. Însă, pe lângă relaxare, zona îndeamnă și la activități sportive. Se pot face drumeții, echitație, plimbări cu trăsura sau cu sania. De asemenea, se practică aici caiacul, raftingul, zborul cu parapanta, alpinismul, escalada și vânătoarea.

În județul Bistrița-Năsăud, arta populară încă dăinuie prin mâinile iscusite ale meșterilor locali. În sate, femeile păstrează tradiția cusăturilor pe ii și cămăși populare, cu modele unice, inspirate din natură, și cu simboluri vechi. De exemplu, în zona Năsăudului, costumul popular cu broderii fine și brâuri colorate este o adevărată operă de artă. Apoi, pălăriile din paie de la Salva sunt renumite în toată țara, fiind lucrate manual cu mare migală.

„Lucrăm acum la o rută cultural-turistică a meșterilor populari, prin intermediul căreia să strângem cam tot ce înseamnă meșteri populari din județ. Astfel, o să-i prezentăm și o să-i promovăm. Avem exemple destul de importante începând cu Virginia Linul și Vasile Serețan. Sunt cei care prelucrează și duc mai departe meșteșugul hainelor tradiționale românești. Suntem prezenți în mediul online, putem fi găsiți pe bnpoartatransilvaniei.ro sau Visit Bistrita-Nasaud pe principalele site-uri de socializare. Acolo publicăm toate evenimentele care sunt în Bistrița-Năsăud.

Mai vreau să fac o invitație tuturor celor care ajung în zona Transilvaniei și-i invit cu mare plăcere să nu uite să fie și activi. Turiștii își pot lua echipamentul sportiv. Dacă amatorii de alergare ajung la noi, neapărat să-și ia echipamentul la ei, pentru că avem un număr important de competiții sportive de alergare montană în mod special. În același timp, avem și evenimente de biking în natură. Cicloturismul în Poarta Transilvaniei este un produs relativ nou și ne ajută să descoperim județul Bistrița-Năsăud și în alt mod, adică pe bicicletă. Mai menționez și drumețiile de lungă distanță, cum ar fi Via Transilvania. Toate acestea oferă turiștilor o experiență de neuitat.”

Pentru o experiență completă, nu ocoliți cele 21 de puncte gastronomice locale. Gospodarii din zona montană sunt renumiți pentru cașul, urda și telemeaua de munte. Aceste produse sunt esențiale în bucătăria locală și se consumă și alături de ceapă roșie și pâine de casă. Trebuie să gustați și plăcinta „poale-n brâu”, hencleșul sau lichiul cu smântână și găluștele cu prune, deserturi care păstrează gustul autentic al vremurilor de altădată.

 

Cascada Bigăr
Radio Tour joi, 27 martie 2025

Țara Almăjului, ținutul florilor de măr

În Țara Almăjului, sunteți invitați la relaxare sub merii înfloriți, dar și la adevărate expediții, prin care puteți descoperi obiectivele...

Țara Almăjului, ținutul florilor de măr
Castelul Teleki - Gornesti foto: M.Chiriţă/RRI
Radio Tour joi, 20 martie 2025

Reghin, orașul viorilor

Reghinul, unic prin frumusețea și istoria sa, este supranumit „Orașul viorilor”. În marile săli de concerte din lumea întreagă răsună...

Reghin, orașul viorilor
Foto: Radu Pescaru
Radio Tour joi, 13 martie 2025

Vama Buzăului, stațiunea din inima naturii

Atestată din 2018 ca stațiune turistică de interes local, Vama Buzăului este cunoscută în special pentru rezervația de zimbri, un loc perfect...

Vama Buzăului, stațiunea din inima naturii
Saschiz (Foto: facebook.com/visitmuresinfo)
Radio Tour joi, 06 martie 2025

Turist în județul Mureș

Descoperim astăzi cele mai importante atracții turistice din județul Mureș. Din ofertă fac parte peisaje deosebite, cu arbori seculari, parcuri...

Turist în județul Mureș
Radio Tour joi, 27 februarie 2025

Oferte de vacanță la Târgul de Turism al României

În perioada 20-23 februarie, a avut loc la București a 51-a ediție a Târgului de Turism al României. Cele mai frumoase zone turistice s-au...

Oferte de vacanță la Târgul de Turism al României
Radio Tour joi, 20 februarie 2025

Harghita, Regiune Gastronomică a Europei

Județul Harghita a primit distincția „Regiune Gastronomică a Europei” pentru anul 2027, din partea Institutului Internațional de Gastronomie,...

Harghita, Regiune Gastronomică a Europei
Radio Tour joi, 13 februarie 2025

Câmpulung Moldovenesc, natură și tradiție

Bucovina este una dintre cele mai căutate zone turistice ale României. Aici, vă puteți opri în stațiunea de interes național Câmpulung...

Câmpulung Moldovenesc, natură și tradiție
Radio Tour joi, 06 februarie 2025

Destinația de ecoturism Pădurea Craiului

Poteci tematice și trasee de drumeție, peșteri, biserici vechi din lemn, Via Ferrata, trasee de alergare montană sau mountain bike, mâncare...

Destinația de ecoturism Pădurea Craiului

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company