Turism ecvestru în România
Într-o perioadă în care distanțarea fizică este recomandată pentru a sprijini eforturile de combatere a pandemiei, programele turistice în natură au devenit cele mai apreciate. Printre acestea, turismul ecvestru.
Daniel Onea, 29.04.2021, 14:15
Într-o perioadă în care distanțarea fizică este recomandată pentru a sprijini eforturile de combatere a pandemiei, programele turistice în natură au devenit cele mai apreciate. Printre acestea, turismul ecvestru. O vacanță activă, în natură, alături de cai, ne poate deconecta de la toate evenimentele care ne-au afectat în ultima perioadă. Gheorghe Dima, directorul Direcției de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor, din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor spune că zestrea României în ceea ce privește cabalinele de rasă este de o valoare inestimabilă:
Creșterea cailor în România are rădăcini străvechi. Pentru creșterea cailor în mod organizat, avem multe herghelii care împlinesc 100 de ani. Cea mai veche a împlinit de curând 225 de ani de atestare documentară: Herghelia Rădăuți. Direcția noastră a preluat administrarea acestor herghelii în anul 2002: 16 subunități, 12 herghelii și patru depozite de armăsari, situate în 14 județe din România, foarte atent amplasate. Acestea acoperă întreg teritoriul țării: de la malul mării, din Herghelia Mangalia, unde creștem caii de rasă pur-sânge arab, la Rădăuți, în nordul Bucovinei, unde creștem rasa Shagya, arabă, la Timișoara, unde creștem rasele Nonius și Ardenez, la Slatina sau în mijlocul țării, la Sâmbăta, unde creștem rasa Lipițană. Creștem 13 rase cabaline, majoritatea deosebite, cu efective mici sau foarte mici la nivel mondial.
Toate aceste herghelii și depozite de cai sunt deschise turiștilor, vizita dovedindu-se cu adevărat deosebită pentru cei care au ajuns aici.
Gheorghe Dima: Am avut și încă mai avem restricții în această perioadă din cauza pandemiei, însă avem o listă întreagă de servicii pe care le punem la dispoziția publicului, de la simpla vizitare a hergheliei sau a depozitului de armăsari până la plimbări ocazionale călare, plimbare prin punerea la dispoziție a unui cal cu harnașament, cu monitor autorizat, plimbare cu trăsura cu unul, doi sau patru cai, cursuri de călărie pentru începători sau avansați, punem la dispoziție un cal sau mai mulți pentru fotografii sau filmări în incinta secțiilor de creștere sau în exterior, dar cu însoțitor din partea noastră. De asemenea, putem pune la dispoziție manejuri, terenuri pentru concurs cu set de obstacole pentru antrenament, cu sau fără cazare. Putem face demonstrații și prezentări ecvestre. Avem o serie întreagă de servicii pentru public. Toate datele pot fi consultate pe site-ul oficial al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva. Acolo este descrisă și fiecare unitate: unde se află, cum poate fi accesată, date de contact și serviciile oferite. Există locuri vizitate de mii de oameni în sezonul estival.
Multe herghelii sunt amplasate în natură, într-un cadru natural deosebit, având în apropiere rezervații naturale. Astfel, au apărut planuri noi de dezvoltare.
Gheorghe Dima, directorul Direcției de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor, din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor: Ne propunem în continuare să dezvoltăm serviciul de turism ecvestru, care presupune deplasarea unui grup de cai și de călăreți pe trasee de o zi sau mai mult de o zi. Încă facem analiza cu colegii noștri de la parcurile naturale și naționale pentru identificarea unor trasee și, în același timp, căutăm persoane dornice, care să fie specializate în meseria de monitor de călărie. De asemenea, chiar de la 1 mai, pe hipodromul de la Mangalia, deschidem o serie de curse de trap. Toată vara, până la sfârșitul lunii septembrie, vor fi organizate, în fiecare lună, reuniuni de acest tip. În același timp, la Herghelia Sâmbăta, ne pregătim pentru spectacole demonstrative, în luna august, cu o suită de cai pregătiți în acest sens. Se vor organiza la căderea serii, în ambientul feeric dintre munți.
Deși hergheliile sunt amplasate în mediul rural, există una amplasată chiar în mijlocul orașului, așadar foarte accesibilă.
Mădălina Henteș, șefa Bazei Hipice Romsilva, de la Târgu Mureș: Organizăm cursuri de echitație atât pentru copii cât și pentru adulți, pentru începători, dar și de perfecționare și pentru antrenamente. Au venit și tineri din Franța care să participe la cursurile noastre. Alături de aceste activități încercăm să extindem, de la an la an, serviciile oferite. De aceea, organizăm tabere de echitație pentru copii, activități de team-building și multe jocuri educative și de echipă. De anul acesta, ne dorim să implementăm un program nou: o tabără cu cazare la cort. În cazul inițierii, ne dedicăm câte unui singur cursant pe rând, explicându-i cum poate urca pe cal, măsurile de siguranță, poziția corectă, abordarea calului. Așadar, e un sport deschis tuturor celor cu o stare de sănătate adecvată. Sunt unii care și la 80 de ani se bucură de acest sport.
Pentru un curs individual de călărie pentru începători sau avansați, veți plăti 60 de lei (12 euro) pentru 30 de minute. O ședință foto sau de filmare în incinta secției de creștere a cailor costă 357 de lei (72 de euro), în timp ce pentru tabăra de echitație pentru copii începători veți plăti 190 de lei (38 de euro) pe zi, fără cazare. Iată și alte informații practice.
Mădălina Henteș: Echipamentul de bază, de protecție, îl oferim noi, deoarece sunt mulți care vor să experimenteze pentru prima dată și nu este necesară o investiție de acest gen. De asemenea, oferim și posibilitatea vizitării bazei hipice, organizăm evenimente speciale ca zile de naștere, team building pentru companii. Vă așteptăm cu drag, cu mic, cu mare, la clubul hipic Romsilva din Târgu Mureș, pentru a descoperi bucuria alături de caii noștri și pentru a fi alături de noi la evenimentele, concursurile și spectacolele pe care le organizăm.
Pentru a vă putea construi un plan de vacanță sau pentru mai multe informații, puteți accesa site-ul hergheliidestat.ro. Veți găsi aici datele de contact ale fiecărei herghelii sau depozit de armăsari, precum și serviciile oferite și prețul acestora.