Turism de aventură
Chiar dacă vremea e în răcire, nu înseamnă că nu trebuie să ne mai bucurăm de drumeţie. Este timpul pentru turismul de aventură.
Ana-Maria Cononovici, 28.11.2013, 09:23
Chiar dacă vremea e în răcire, nu înseamnă că nu trebuie să ne mai bucurăm de drumeţie. Este timpul pentru turismul de aventură. Oferta pentru turismul de aventură din România s-a dezvoltat rapid în ultimii ani, iar firmele specializate sunt tot mai multe. Puteţi petrece astfel momente de neuitat în echipă, însoţiţi de instructori autorizaţi, alegând activităţi diferite, în funcţie de sezon.
Dan Panţuru, coordonator activităţi outdoor, face o trecere în revistă a ofertelor de specialitate: ”Ofertele sunt multe. Încercăm să-i scoatem pe turişti din zona de confort, adică asfaltul, şi să descoperim cu totul altceva. România aşa cum o ştim noi. Avem absolut toate ingredientele necesare pentru un turism de aventură fenomenal în România, avem munte, apă, tot ce ne trebuie pentru orice tip de activitate outdoor.”
În zona Râşnov sau Braşov, în locuri precum Cheişoara, Lempeş, Bunloc sau Poiana Braşov, se organizează activităţi de tip parapantă, tiroliană, căţărare pe plasă orizontală sau verticală. Dan Panţuru: Dacă discutăm de sporturi de aer, este ţara parapantei. Putem să zburăm în parapantă în tandem, cu un instructor profesionist, care să ne ajute să ne ridicăm la altitudine mare şi să vedem ce înseamnă zborul cu parapanta. Avem opţiuni de zbor cu avioane ultra-uşoare, asta înseamnă să trecem peste crestele munţilor şi să facem nişte fotografii fabuloase de sus sau cu balonul cu aer cald, care e iarăşi o experienţă fenomenală. Dacă vorbim de sporturile montane, în categoria asta se încadrează tiroliene, rapel, căţărare, sporturi care presupun să fii la înălţime.”
Un alt atu al României sunt apele năvalnice de munte pe care se pot practica sporturi precum raftingul sau caiacul, precum şi deschiderea la Marea Neagră. Dan Panţuru: Trecem la categoria sporturi de apă, unde avem foarte multe sporturi. Aş vrea să insist pe rafting, care este un sport fenomenal, plin de adrenalină, un sport care poate fi practicat pe mai multe râuri din România, eu aş recomanda în special Buzăul şi Jiul, două opţiuni interesante. Buzăul este opţiunea cea mai interesantă pentru noi, fiindcă e un râu pe care se poate practica raftingul pe tot parcursul anului, mai puţin poate în sezonul rece. Apoi, dacă suntem tot în zona sporturilor de apă, să vorbim de caiac, bineînţeles, care poate fi practicat pe râurile noastre de munte din România, vorbim de yachting, care poate fi practicat pe Marea Neagră, vorbim şi de scufundări.”
Fără pregătire prealabilă sau o condiţie fizică deosebită vă puteţi bucura de aventură pe drumuri de munte, mai greu accesibile Cum, ne spune tot Dan Panţuru: Ajungem în zona sporturilor terestre, aici opţiunile sunt numeroase, vorbim de raiduri off-road cu maşini 4X4, care ne permit să accesăm zone dificile în care altfel nu am putea ajunge cu piciorul. Dacă tot vorbim de munte, nu trebuie uitat mountain-bike-ul, ce înseamnă o plimbare cu bicicleta pe cărări de munte. Haideţi să ne gândim şi la ATV: e o activitate destul de populară în România.”
De asemenea, pentru turiştii mai aventuroşi, dar şi mai bine pregătiţi fizic, sunt organizate acţiuni de descoperire a peşterilor mai puţin umblate. Dan Panţuru: Dar există şi alte opţiuni: de ce să nu intrăm şi în măruntaiele pământului? De ce să nu încercăm şi speologia? Suntem fericiţi din acest punct de vedere, avem o grămadă de peşteri care pot fi vizitate, cu apă sau fără. Zona Apuseniului este fabuloasă din acest punct de vedere, dar şi în zona Braşovului se află o peşteră deosebit de interesantă, numită Valea Cetăţii, unde în afară de zona comercială, există o zonă care poate fi practicată cu ghizi speologi, care este foarte interesantă pentru că intri pe o parte a muntelui şi ieşi pe cealaltă. Fabulos!”
Pentru fiecare activitate se asigură instructori calificaţi, cu experienţă în activitatea montană, şi echipamentele necesare.
În munţi, până la altitudini de 2500 de metri, sunt organizate şi ascensiuni pedestre, iar iarna, schi offpiste, ture de schi randonne, ture cu snowmobile, toate acestea în cadrul unor programe de una sau mai multe zile, unde veţi descoperi şi alte modalităţi de a vă bucura de senzaţia de libertate şi aventură.