Turism activ în România
Turismul activ atrage tot mai mulți vizitatori în România datorită peisajelor spectaculoase și a diversității activităților în aer liber.
Daniel Onea, 05.12.2024, 15:50
Turismul activ atrage tot mai mulți vizitatori în România datorită peisajelor spectaculoase și a diversității activităților în aer liber. Munții Carpați sunt o destinație preferată pentru drumeții, alpinism și escaladă, cu trasee de toate gradele de dificultate. Pasionații de ciclism pot explora traseele montane, drumurile pitorești din Transilvania sau se pot îndrepta pe două roți spre crame. Iarna, stațiunile de schi atrag iubitorii sporturilor pe zăpadă. Turismul activ este și o modalitate perfectă de a descoperi frumusețile naturale și tradițiile locale.
Ana Voican creează și promovează pachete de turism activ în România și organizează evenimente dedicate iubitorilor acestei forme de turism. „Aș zice că România este o destinație foarte ofertantă pe zona de turism activ. În primul rând, avem o diversitate geografică extraordinară, care ne permite să cunoaștem România activă pe tot parcursul anului. Primăvara, vara, toamna, iarna, oricând îți dorești, ai ce să faci, de unde să alegi, iar zonele către care poți să mergi sunt foarte ofertante în acest sens. Iarna mergem pe varianta de sporturi pe zăpadă, dar nu doar atât. Până să dea zăpada, putem încă de pe 1 decembrie să alegem ture pe bicicletă în Dealul Mare, spre exemplu, aproape de București, unde putem să vizităm crame. Alegem un traseu ușor, de 20 de km, cu o diferență de nivel de 200 de metri, deci, potrivit atât pentru adulți, cât și pentru copii. Putem să vizităm obiective ale zonei, dar putem să ne oprim și la crame, să degustăm, să ne bucurăm de brunch-uri și de petreceri, alături de prieteni și de familie.”
După așezarea primului strat de zăpadă, stațiunile sunt destinația perfectă a celor care aleg sporturile de iarnă. Există aproximativ 300 de pârtii de schi omologate în România, astfel că oferta este bogată. „Începând cu 1 decembrie se deschid pârtiile, deci începem skiul, snow-boardul. Ne putem orienta către stațiuni de pe Valea Prahovei, însă și spre Straja, Păltiniș, unde se organizează, de obicei, în tot sezonul de iarnă petreceri, concursuri inedite, care se adresează tuturor consumatorilor de astfel de sporturi. Și cel mai bine este că avem petreceri atât ziua, cât și seara pentru cei care doresc să se bucure noaptea de priveliștea pârtiilor. În stațiunile din România ne putem bucura de tradiții, împodobitul bradului, să ascultăm colinde, să-l primim pe Moș Crăciun. Însă, în timpul zilei, putem să mergem în drumeții și să cunoaștem obiectivele zonei respective. Am apreciat foarte mult și am promovat pachetele care oferă și variante de relaxare la SPA. Aici dau exemplu Băile Herculane, Băile Felix, Băile Govora, pentru că, pe lângă partea aceasta de SPA, jacuzzi, terapii, pot merge să facă o drumeție în rezervațiile naturale, să observe păsări, să observe fauna acestui sezon și să se relaxeze și prin mișcare, pe care sigur o îmbină cu partea de relaxare.”
Iar dacă dorim să facem mișcare într-o vacanță cu toată familia, România vine cu oferte și în această direcție, spune Ana Voican, promotoare a turismului activ și organizatoare de evenimente. „E zona mea de suflet: turismul activ. Eu aș merge în acest moment la Băile Balvanyos, de exemplu, și aș alege-o pentru că am acces la condiții de patru stele. Am acces, însă, și la zona de SPA, piscină interioară sau exterioară. Pot să merg și alături de familie, cu cei doi copii ai mei și mă pot bucura și de peisajul zonei respective. Putem merge și la săniuș, putem face activități în aer liber care sunt organizate de sărbători. Deci, practic toată paleta de experiențe este bine definită.
Primăvara începe sezonul turelor cu bicicleta și al drumețiilor, însă încep și evenimentele. „Totodată începem sporturile pe apă, rafting, caiac și putem să le îmbinăm într-un pachet, pentru că mai apoi vine și vara. Pentru vară, am pregătit un festival pentru familii și copii. Se întâmplă de Rusalii, între 6-9 iunie, în Munții Buzăului. Timp de patru zile, vom campa, vom sta sub cerul plin de stele, la corturi, rulote, glampinguri, căsuțe și vom face foarte multe activități în aer liber. Ne desprindem un pic de zgomotul orașului și ne relaxăm în mijlocul naturii alături de copii, unde căutăm conexiunea atât cu natura, cât și cu familia, prin activități specifice cercetașilor, cunoaștem natura, supraviețuim în natură, dar ne și distrăm. Vom face ateliere de creație, ateliere educative, vom privi către stele și vom vedea constelații, foc de tabără cu concerte. Sunt foarte multe lucruri pe care le putem aprecia și valorifica și cred că este momentul să ne îndreptăm și către experiențe de genul acesta.”
Via Transilvanica, „drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, de 1.400 de kilometri, care traversează România pe diagonală, și care este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Traseul este semnalizat cu marcaje vopsite, stâlpi indicatori, iar la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual. Acestea formează, probabil, cea mai lungă galerie de artă din lume și însoțesc călătorii pe tot parcursul drumeției, după cum am aflat de la Ana Voican.
„Aș vrea să ne concentrăm un pic pe un proiect foarte apreciat, care merită să fie menționat în discuțiile acestea în care evidențiem experiențele. Este vorba de Via Transilvanica, unde s-a investit foarte mult în marcarea traseului care se poate parcurge atât în drumeție, cât și cu bicicleta pe anumite porțiuni. Este splendid și merită vizitat pentru că ne oferă o imagine completă despre România, care poate fi traversată la pas. Am interacționat cu turiștii străini. Primul lucru pe care ni-l spun la întrebarea „de ce ați ales România ca destinație”, răspunsul este că România este sălbatică, „wild Romania”. Au acces la animale pe care le pot vedea nu doar la televizor sau prin reviste, ci le văd cu ochii lor când merg pe traseele noastre. Sunt efectiv surprinși de cât de multe lucruri pot vedea, lucruri pe care nu le pot vedea în țările din care vin.”
Ana Voican, promotoare a turismului activ în România și organizatoare de evenimente, spune că cei mai mulți turiști care caută oferte de turism activ ajung în România din Olanda, Danemarca, Germania, Spania, Italia și din Statele Unite ale Americii. Într-o eră a digitalizării, în care suntem înconjurați de ecrane, toți apreciază reconectarea cu natura.