Tratamente balneare în sudul litoralului românesc
Oraşul şi, în acelaşi timp, staţiunea blaneo-climaterică Mangalia vă oferă posibilitatea unui sejur în care vizitele la vestigiile antice se îmbină cu bogăţia factorilor naturali.
Daniel Onea, 12.03.2015, 10:41
Oraşul şi, în acelaşi timp, staţiunea blaneo-climaterică Mangalia vă oferă posibilitatea unui sejur în care vizitele la vestigiile antice se îmbină cu bogăţia factorilor naturali. Tratamente balneare cu ape minerale sulfuroase şi nămol terapeutic puteţi face în aproape oricare dintre staţiuni, însă, în Mangalia, vă puteţi opri la sanatoriu, unde vă vor întâmpina cadre medicale de excepţie. Aparatura modernă şi performantă nu este aici pretext pentru tarife mari. Vom cunoaşte astăzi şi procedurile cele mai căutate.
Situat la 50 de metri de plaja largă a oraşului Mangalia, sanatoriul cu acelaşi nume, dispune de 200 de locuri de cazare şi este un centru de tratament cu o tradiţie de peste 50 de ani. La Sanatoriul Balnear Mangalia pot fi achiziţionate pachete complete, cu cazare, masă şi proceduri de tratament. Hidro-ozono-terapie, terapie ambientală de relaxare, meloterapie, masaj cu pietre vulcanice, împachetări cu nămol, acupunctură sau masaj relaxant cu uleiuri aromatice. Iată câteva dintre cele mai solicitate proceduri. Însă, odată pus în faţa unei oferte atât de bogate, cum alege pacientul? Ne explică Florentina Stoica, asistentă şefă la Sanatoriul Mangalia. Dacă are o afecţiune, acesta va beneficia în primul rând de o consultaţie medicală în urma căreia se va stabili un tratament. Dacă după-amiază doreşte să folosească şi sectorul nostru de SPA-wellness, evident, medicul îi va putea oferi şi ceea ce facem noi acolo. Dacă există afecţiune ginecologică, putem oferi tratamente care pot rezolva aproape în totalitate problema. Dacă doamnele doresc să-şi menţină silueta, vor beneficia după-amiaza de programele noastre: vor primi indicaţii pentru un mod de viaţă sănătos, vor face masaje de întreţinere, saună şi tot ce înseamnă relaxare de după-amiază. Preţurile pentru turiştii străini sunt identice cu cele pentru turiştii români. Nu există nicio diferenţă. Sanatoriul este deschis pe tot parcursul anului. E recomandabil să venim oricând. Nu există o perioadă anume propice tratamentului. E adevărat, cei mai mulţi turişti, ţinând cont că suntem la malul Mării Negre, doresc să vină vara, dar marea e frumoasă şi iarna, şi primăvara. Apoi, în capetele de sezon suntem mai liberi şi se găseşte mai uşor un loc.”
Conform preţurilor valabile începând cu data de 16 februarie 2015, pentru 10 zile de tratament veţi plăti 1010 lei (220 euro). În acest preţ sunt incluse patru proceduri pe zi, din care una de hidrochinetoterapie. În acest preţ nu este inclusă cazarea, care se achită separat şi poate ajunge până la 25 de euro de persoană, în cameră dublă.
Împachetările cu nămol sunt printre cele mai solicitate proceduri. Nămolul sapropelic din lacul Techirghiol este considerat printre cei mai buni factori terapeutici al litoralului românesc. Acesta e bogat în materii organice produse din descompunerea algelor şi crustaceelor, cu proprietăţi medicale deosebite. Este recunoscută eficienţa nămolului folosit în sudul litoralului românesc pentru calmarea durerilor articulare şi musculare şi a nevralgiilor reumatice. Prin compoziţie şi prin căldură, acesta e relaxant, stimulează circulaţia sanguină, şi hidratează pielea. Conform cercetărilor, o cură de două-trei săptămăni are ca rezultat echilibrarea organismului.
Împachetările cu nămol, realizate la 39°C – 41°C, nu sunt recomandate pacienţilor cu hipertensiune sau cu afecţiuni cardiace. El afectează organismul în timpul tratamentului, chiar poate amplifica durerile iniţiale, spune Lăcrămioara Moroianu, manager al unui complex balnear de patru stele din staţiunea Neptun. Totuşi, la câteva zile după cură, în cele mai multe cazuri, durerile dispar complet pentru cel puţin câteva luni de zile. Complexul balnear din Neptun mai este recunoscut şi pentru folosirea sării de Bazna în tratamente. Aceasta are un conţinut ridicat de magneziu, relaxează musculatura şi ajută în terapiile de recuperare. Dar să deschidem porţile complexului. Este conceput pe trei etaje. Pe primul etaj oferim medical SPA, tratamente specifice acestui concept. În ofertă sunt incluse terapiile balneo, reumatismale, antistres, detoxifiere şi slăbire. Toate acestea se desfăşoară sub atenta supraveghere a medicului şi a terapeuţilor. Toţi cei care lucrează aici sunt terapeuţi atestaţi. La primul etaj este şi recepţia. Aici se fac toate programările, se cer toate informaţiile cu privire la terapii, masaje, pachete, rezervări. Pe partea de balneoterapie ne mândrim cu calitatea nămolului sapropelic de la Techirghiol. Pregătim nămolul zilnic, astfel încât să fie cald dimineaţa şi să facem băi cu nămol, împachetări cu nămol şi masaj cu nămol. În plus, se pot face masaje cu apă, băi cu plante – recomandate pentru cei care au probleme cu circulaţia sau reumatologice.”
Nămolul, explică Lăcrămioara Moroianu, este extras direct din mijlocul lacului Techirghiol, cu ajutorul unor cupe speciale. Lacul este împărţit în pătrate, ca o tablă de şah. Pentru extracţii se folosesc pătrate diferite, pentru a lăsa timp zonei să se regenereze. La fiecare extracţie se obţin opt tone de nămol, de fiecare dată dintr-un alt pătrat, printr-un sistem bine stabilit.
Un alt centru de relaxare şi tratament veţi găsi tot în Neptun. Complexul 2D Resort and SPA. Este situat într-o zonă de o frumuseţe deosebită, o adevărată oază de verdeaţă şi de linişte, spune Hristian Şapera, manager: Complexul nostru dispune de 321 de spaţii de cazare, de un restaurant cu o capacitate de 350 de locuri, de un centru SPA, în care oferim toată gama de servicii balneo şi welness. Avem, de asemenea, două piscine – o piscină interioară şi una exterioară. Piscina interioară este alimentată cu apă caldă pe toată perioada funcţionării complexului hotelier. Baza noastră mai dispune de o sală de conferinţe cu o capacitate de 150 de locuri. Întregul complex este renovat. El a fost preluat în anul 2002. De la momentul preluării şi până acum s-a investit continuu în fiecare an. Acum toată baza noastră de cazare este modernizată şi ridicată la nivel de trei stele şi patru stele.”
Iată aşadar o ofertă bogată de relaxare şi tratament în sudul litoralului românesc al Mării Negre,la preţuri atractive, mai ales dacă vă faceţi rezervările din timp.