Toamna la ţară
Toamna se asociază în România cu cămările pline cu borcane de murături, cu dulceţuri, zacuscă şi multe alte bunătăţi, care să dea gust sezonului rece.
Ana-Maria Cononovici, 17.10.2013, 10:05
Toamna se asociază în România cu cămările pline cu borcane de murături, cu dulceţuri, zacuscă şi multe alte bunătăţi, care să dea gust sezonului rece. Considerată perioadă de extrasezon turistic, toamna este cel mai bun moment pentru petrecerea unei vacanţe la ţară.
Pentru a stimula redescoperirea satului românesc, din punct de vedere turistic, Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural – ANTREC România susţine, la începutul toamnei, un program special numit Vacanţe la ţară”, în care în fiecare an se înscriu mai multe pensiuni din diferite zone. Am discutat cu Violeta Didilica, administrator pensiune din comuna Ceahlău, judeţul Neamţ, despre oferta de aici. Noi ne-am înscris în programul Vacanţe la Ţară” organizat şi promovat de ANTREC. Cel mai frumos lucru care ne caracterizează este amplasamentul nostru, într-o zonă mirifică, cu o vedere superbă asupra lacului Izvorul Muntelui şi asupra muntelui Ceahlău. Şi, desigur, serviciile noastre: clienţii pot beneficia de cazare, de un restaurant, teren de sport, masă de tenis, jocuri de salon. Putem să-i implicăm în activităţile noastre de aici, să meargă la o stână, să vadă cum se face un caş, să-l guste. Se pot organiza plimbări pe munte. Aici pot să guste viaţa liniştită de la ţară, care poate fi observată chiar din camera complexului, fiindcă se văd casele din jur, cu animalele, cu cocoşii care cântă dimineaţa, cu toate cele specifice unui sat.”
În sate găsiţi pensiuni de 2, 3, 4 sau 5 margarete, funcţie de facilităţile pe care le oferă. Dar indiferent de alegerea pe care o veţi face, vă veţi putea bucura de liniştea traiului patriarhal şi veţi putea gusta bucate tradiţionale, pregătite de gospodinele de aici. Iar vacanţele de la pensiunile rurale nu se adresează numai familiilor; multe pensiuni au şi facilităţi pentru organizarea de seminarii sau team-building. Violeta Didilica: Elementele de meniu tradiţional sunt cele pe care le preparăm noi aici, peştele în crustă de cetină, caracteristic pentru zona noastră, îndeosebi păstrăvul, care este afumat şi păstrat în crengi de brad, de la care îşi ia o aromă specială. Mai avem caş şi urdă proaspătă aduse de la stână, preparăm pastramă de oaie, care este de asemenea specifică zonei Neamţului. Aşteptăm pe toată lumea să vină la complexul nostru pentru cinci nopţi, cu mic dejun inclus, cu posibilitatea de a servi o masă delicioasă, la restaurantul nostru. Poate fi şi o oportunitate pentru companii de a-şi aduce angajaţii pentru training-uri. Pentru ei dispunem de o sală de conferinţe, cu internet wi-fi, cu toate cele necesare pentru organizarea unui seminar.”
Şi cum Maramureşul e renumit ca zonă în care tradiţiile sunt nealterate, vă invităm să-l vizitaţi şi la vreme de toamnă. Ce este frumos ne spune Victoria Berbecaru, responsabil ANTREC Maramureş: În toamna aceasta, totul este frumos, livezile sunt pline de rod, pădurea şi-a schimbat culoarea, a ajuns până la roşcat, la galben, la ruginiu. Toate aceste culori care sunt în natură sunt transpuse de majoritatea femeilor din Maramureş pe lână. Pentru că noi vopsim lâna cu plante, cu coji de copac şi cu alte mijloace naturale şi îi aşteptăm pe turişti să înveţe să vopsească, să-şi pregătească pentru iarnă un pulover cu multe culori ale toamnei. Şi în bucătărie, este perioada când încă se mai fac dulceţuri de gutui, nemaipomenit de bune. Se face suc de mere, care e bun de băut după o mâncare tradiţională. Turiştii care vin pot să înveţe să gătească, să facă meniuri tradiţionale în Maramureş. Gospodinele şi-au umplut cămările cu murături, cu dulceţuri, cu tot felul de preparate pe care le-au pregătit pentru iarnă, pentru ca să nu se simtă că s-a trecut de la un sezon la altul. Cel care vine la noi învaţă să se integreze în familie, să lucreze, să vopsească, să gătească în stil maramureşan, să-şi pregătească îmbrăcămintea pentru iarnă, învăţând să tricoteze. Tot ceea ce fac aici este menit să le amintească de Maramureş şi să-i facă să-şi dorească să revină. Îi aşteptăm pe turiştii dornici să cunoască Maramureşul, bucătăria de aici şi arta tradiţională.”
Oriunde aţi alege să petreceţi o vacanţă patriarhală în această toamnă, din Ardeal, Maramureş, Bucovina şi Muntenia, puteţi şi achiziţiona produse autentic româneşti realizate în serie mică, după reţete tradiţionale: de la cârnaţi afumaţi, murături după reţeta bunicii, castane coapte, miere de albine, dulceţuri, prăjituri şi ciocolată de casă, alune şi migdale pralinate, mere glazurate, faimosul magiun de Topoloveni (singurul produs tradiţional românesc certificat de UE), vinuri alese, pâine de casă, zacuscă, caşcaval de casă, costiţă de oaie, brânză de burduf şi telemea de oaie, până la produse de artizanat.