Toamna, în Clisura Dunării
Vă invităm astăzi în sud-vestul României, într-o zonă despre care mulţi turişti spun că ar fi printre cele mai frumoase.
Daniel Onea, 24.09.2015, 10:41
Vă invităm astăzi în sud-vestul României, într-o
zonă despre care mulţi turişti spun că ar fi printre cele mai frumoase.
Relieful este cu siguranţă unul deosebit. Veţi găsi aici pe de o parte dealuri
stâncoase, pe de altă parte Dunărea, iar iubitorii naturii vor fi încântaţi de
rezervaţiile naturale în care se găsesc păduri seculare cu plante şi păsări
rare, protejate prin lege. În această ediţie a rubricii Radio Tour, vorbim
despre Defileul Dunării, cunoscut şi sub denumirea de Clisura Dunării. Dacă
doriţi să pescuiţi, să vă plimbaţi cu barca, să vizitaţi peşteri sau să faceţi
drumeţii, atunci, aceasta este destinaţia perfectă.
Raluca
Crîsta, director executiv la Grupul de Acţiune Locală, Clisura Dunării, ne
explică de ce toamna este anotimpul ideal pentru a ne îndrepta atenţia către
această zonă. Toamna în Clisura Dunării este cea mai frumoasă,
coloritul vegetaţiei fiind în toată splendoarea lui. Sunt diferite specii de
arbori, care îşi colorează frunzele diferit. Toamna aţi putea vizita Peştera
Veterani, una dintre dintre cele mai vechi
peşteri descoperite în zona noastră. Vizitarea se face din Dunăre,
accesul făcându-se în bărci. Acestea pot fi închiriate fie din portul Dubova,
fie din Eşelniţa. Apoi, se poate vizita Peştera Ponicova. Aceasta nu este
amenajată, dar e deschisă pentru turişti. Nu e o peşteră grea, e frumoasă, care
are o intrare dinspre drumul principal, iar ieşirea din peşteră se face direct
în Dunăre. De asemenea, unii aventurieri coboară din barcă în timpul croazierei
şi intră în peşteră direct prin apă. Depinde de nivelul apei.
Întreaga
zonă se întinde pe arealul a două judeţe: Mehedinţi şi Caraş-Severin. Dacă
Mehedinţiul se laudă cu peşterile turistice, în Caraş Severin, recomandate sunt
cetăţile, spune Raluca Crîsta, director
executiv la Grupul de Acţiune Locală, Clisura Dunării. Sunt
vestigii istorice şi culturale frumoase în anumite peşteri. De exemplu, Peştera
Gaura cu Muscă. Este foarte accesibilă publicului. Apoi, foarte importantă e
salba de cetăţi care se află pe Dunăre: Cetatea Drencova, Cetatea Tricule.
Perioada de toamnă este foarte frumoasă când, după coacerea smochinelor, se
face dulceaţa de smochine la Şviniţa, care este foarte renumită. Aici, turiştii
îşi pot face programare la localnici şi pot asista la preparea gemului
tradiţional de smochine Şviniţa şi a ţuicii tradiţionale din smochine.
În
Clisura Dunării vă veţi bucura de bucătăria românească specifică zonei: ciorbă
de peşte, dar şi peşte plachie şi gătit în diferite feluri pe post de aperitiv.
Iar peşterile, mănăstirile şi disponibilitatea proprietarilor de pensiuni de a
vă umple programul cu trasee deosebite vă vor asigura cu siguranţă o vacanţă de
vis. Turişti veţi întâlni din toate colţurile lumii şi practicând toate formele
de turism, spune Raluca Crîsta, director executiv la Grupul de Acţiune Locală,
Clisura Dunării. Clisura Dunării este o destinaţie pentru
toate tipurile de turişti. Avem turişti care vin pe bicicletă, care tranzitează
Europa fie de-a lungul Dunării, fie prin alte circuite. Există câteva locuri de
campare. Există case tradiţionale în care se pot închiria camere. Apoi, avem
turiştii obişnuiţi care găsesc pensiuni şi vile la două şi trei stele, la
preţuri accesibile. Există însă şi turismul de business. Cei care caută
condiţii excelente de cazare le găsesc şi pe acestea. Acesta a început să se
dezvolte tot mai mult. La început s-a dezvoltat pe partea judeţului Mehedinţi,
acum se dezvoltă acest tip de turism şi în judeţul Caraş-Severin. Avem proiecte
finanţate pentru activităţi recreaţionale: bărci, caiace, tir cu arcul,
paintball, activităţi de speologie, de alpinism şi escaladă.
Şi nu sunt de ratat nici
evenimentele din zonă. Ca în fiecare an, de la Şviniţa a
fost deschis la sfârşitul lunii august de concursurile sportive la fotbal,
tenis de masă, şah şi pescuit sportiv şi cu
înscrieri pentru concursul Cea mai bună dulceaţă de smochine şi Cea mai bună
ţuică din smochine. În primul weekend al lunii
septembrie, peste 300 de turişti au
participat la cea de a 16-a ediţie a
Festivalului Smochinului, având ocaziă de a degustă atât dulceaţa cât şi ţuica de smochine. Însă calendarul evenimentelor cuprinde şi alte
acţiuni, pe care le aflăm de la Raluca Crîsta, director executiv la Grupul de
Acţiune Locală, Clisura Dunării. Există Festivalul Satelor
Dunărene, care se desfăşoară tot la Şviniţa. Există Festivalul Lalelei de
Cazane, din Dubova. Pe lângă acestea, în Moldova Nouă există renumitul Festival
al Ceaunului, când se prepară peşte la ceaun şi se fac tot felul de concursuri
culinare. Pe lângă acestea există Nedeile, la care, pe lângă localnici, vin şi
cei din comunităţile apropiate şi turişti. Sunt rugi care au o foarte mare valoare
culturală. Generaţia tânără şi bătrână se adună laolaltă şi vedem cum oamenii
îşi păstrează tradiţiile, vin îmbrăcaţi în portul tradiţional şi expun scenete,
cântece şi dansuri populare. Există turişti care vin odată la câţiva ani şi
simt schimbare în bine. Există alţii care vin în fiecare an de Crăciun, de
exemplu.
Iată aşadar o destinaţie
cu numeroase oferte de cazare, pentru toate buzunarele, în care vă puteţi
bucura de toate formele de turism şi unde puteţi aprecia din plin bucătăria
românească tradiţională, pe bază de peşte.