Ținutul Zimbrului
Ajungem azi în singurul loc din Europa, unde zimbrii pot fi întâlniți în același timp în libertate, semilibertate, dar și captivitate.
Daniel Onea, 01.12.2022, 17:20
Ajungem azi în singurul loc din Europa, unde zimbrii pot fi întâlniți în același timp în libertate, semilibertate, dar și captivitate. Acesta se află în nord-estul României și este o destinație pentru toată lumea. Puteți petrece o zi la o stână și vă puteți familiariza cu diversitatea speciilor de plante și animale întâlnite pe raza Parcului Natural Vânători Neamț, din nord-estul României. Viorela Chiper, manager al Asociației Ținutul Zimbrului.
„Ținutul Zimbrului este destinația de ecoturism a județului Neamț. Este o microregiune binecuvântată, pe o suprafață relativ redusă, în mare parte pe teritoriul Parcului Natural Vânători-Neamț. Se întâlnesc nu mai puțin de 17 schituri și mănăstiri, patru casele memoriale, arii protejate, Cetatea Neamț, monumente istorice, dar și 21 de trasee de cicloturism și drumeție. Aici se poate întâlni și zimbrul în trei stadii: în libertate, captivitate și semilibertate. Este singura regiune din Europa unde acest lucru este posibil, datorită administrației Parcului Natural Vânători-Neamț, care, în urmă cu mai bine de zece ani, a repus zimbrul în libertate prin pădurile nemțene. Se poate merge în căutare de zimbri împreună cu rangerii de la Parcul Natural Vânători-Neamț. În principal, se merge în țarcul de aclimatizare, care se întinde pe o suprafață de 180 de hectare, iar, apoi, se urmează traseul folosit de zimbri. În țarcul de aclimatizare se merge în principal pe jos, durează în jur de două, trei ore. Oricine își dorește să aibă parte de o aventură, să vadă zimbri în mărime naturală fără nicio barieră, poate trăi această experiență. Este nevoie de o programare în avans cu cel puțin două-trei zile și este o experiență cu adevărat deosebită, care merită trăită.”
Vizita poate începe de la Centrul de vizitare al Parcului Natural Vânători-Neamț. Aici, vă așteaptă expoziția privind fauna, flora, dar și tradițiile din zonă. Spațiile interioare și exterioare sunt generoase și veți găsi inclusiv pasarele suspendate cu rol educativ. De pe aceste pasarele, veți fi surprinși de vederea spectaculoasă care se întinde deasupra sau în dreptul coronamentului. În această perioadă, puteți zări prin pădure și zimbrii, care vin să mănânce. Tot în apropierea centrului de vizitare, există un minitraseu de cățărare și o tiroliană. Viorela Chiper, manager al Asociației Ținutul Zimbrului, despre trasee.
„În general, traseele de drumeție și cicloturism leagă mai multe obiective culturale, naturale, spirituale sau istorice. În satele monahale de la Mănăstirea Agapia și de la Mănăstirea Văratec, care sunt unice în Europa, se pot admira casele tradiționale, frumos îngrijite de cele peste 800 de micuțe. Cetatea Neamț, un monument medieval, este un alt punct de interes, de unde se poate admira frumoasa Vale a Ozanei. Pe de altă parte, rezervațiile naturale Codrii de Aramă sau Pădurea de Argint au un farmec aparte în orice anotimp. Probabil, acesta a fost și motivul pentru care apar în diverse scrieri și opere literare românești. Majoritatea celor care ajung în destinație se minunează de liniștea de aici sau de faptul că tradițiile sunt încă vii. Meșterii populari sunt încă activi, iar aceștia organizează ateliere de tors, de împletit, croșetat, țesut, sculptat sau modelat în lut. Majoritatea unităților de cazare pe care le avem în zonă sunt pensiuni mici, pentru grupuri mici, și sunt în apropierea naturii. Sunt lângă pădure sau au o curte generoasă, unde se poate petrece timpul în natură. Iar în perioada Crăciunului, a Anului Nou, încă se merge cu colinda și cu uratul. Pe de altă parte, în 2 ianuarie, la Târgu Neamț, se organizează festivalul de tradiții și obiceiuri de Anul Nou.”
Ținutul Zimbrului este și un ținut al experiențelor. Oieritul încă se face în mod tradițional în zona Neamțului, cu turme și stâne care se opresc vara pe pășunile înconjurate de pădure ale Subcarpaților. Turiștii au, astfel, ocazia să participe la diverse activități, pentru câteva ore, alături de ciobani. Experiența se va încheia cu un adevărat festin. Pe de altă parte, oficial recunoscute ca terapii în unele state, băile de pădure reduc anxietatea, hipertensiunea și au efect benefic asupra întregului corp. Ele sunt plimbări în natură, în singurătate, în care toate simțurile sunt acaparate de pădure. Fiecare pensiune parteneră a destinației ecoturistice Ținutul Zimbrului își poate îndruma oaspeții spre locuri adecvate pentru acest tip de experiență. Viorela Chiper, manager al Asociației Ținutul Zimbrului, spune că în toată zona există localnici ospitalieri și pasionați de gătit. Astfel, există experiențe care vă vor face o adevărată incursiune în universul gastronomic din nord-estul României.
„În primul rând am vrea să ne concentrăm mai mult la partea de dezvoltare a infrastructurii și pentru a facilita accesul și vizitarea zonei de către persoanele care nu au mai fost aici. Un eveniment pe care îl organizăm în lunile mai calde ale anului este Ecobrunch în Ținutul Zimbrului. Este un eveniment care pune în valoare tradițiile, cultura, comunitatea locală, dar și gastronomia locului. Atmosfera care se creează la un acest tip de eveniment îi face pe cei care au participat să își dorească să retrăiască acele momente și să revină. Chiar avem persoane care au participat până acum la cinci evenimente din cele șapte pe care le-am organizat.”
Un alt antrenament al papilelor gustative este „Ceaunul fermecat”. Acesta e un festival gastronomic care are loc de mai multe ori pe an în orașele și comunele din destinația Ținutul Zimbrului. Cu această ocazie, pensiunile și restaurantele din zonă se întrec în rețete tradiționale pregătite la ceaun și nu numai. Preparatele locale delicioase sunt pregătite chiar în fața oaspeților, în parc, într-un mediu câmpenesc. Viorela Chiper, manager al Asociației Ținutul Zimbrului.
„Puteți găsi mai multe detalii despre destinația de ecoturistică Ținutul Zimbrului, atât pe site-ul destinației tinutulzimbrului.ro, dar și pe rețelele sociale, unde puteți descoperi mai multe informații atât despre ceea ce puteți vizita în zonă, dar și despre ceea ce puteți face. Pe lângă faptul că puteți vedea care sunt unitățile de cazare, restaurantele, meșterii populari din zonă, produsele locale, traseele pe care puteți merge, avem și o hartă interactivă care unește toate punctele de interes din destinație. În funcție de ceea ce căutați, puteți să selectați categoriile de interes, iar acestea vor apărea pe hartă.”
Vacanța în Ținutul Zimbrului este ideală în orice perioadă a anului. În speranța că v-am convins, vă așteptăm și data viitoare în cea mai nouă destinație ecoturistică din România: Colinele Transilvaniei.