Târguri de Crăciun în România
Cumpărăturile de Crăciun sunt mare prilej de bucurie, iar sacul Moşului nu se umple niciunde mai bine decât în târgurile de profil.
Daniel Onea, 11.12.2014, 10:58
Cumpărăturile de Crăciun sunt mare prilej de bucurie, iar sacul Moşului nu se umple niciunde mai bine decât în târgurile de profil. Prin urmare, facem prima oprire chiar în centrul României, la Sibiu. Târgul de Crăciun din Sibiu este un proiect cultural iniţiat de Biroul Ataşatului Social al Ambasadei Austriei în România, dr. h. c. Barbara Schöfnagel, în parteneriat cu municipalitatea sibiană. Expozanţii au venit din peste 20 de judeţe ale ţării. Veţi găsi diverse obiecte de artizanat sau decoraţiuni de Crăciun. Nu lipsesc nici dulciurile cu forme de fructe pralinate, castanele coapte, prăjiturile şi torturile de casă, specialităţile din gastronomia românească şi ungurească şi, bineînţeles, vinul fiert. Andrei Drăgan Răduleţ, managerul evenimentului spune că a primit multe fotografii din partea vizitatorilor, aprecieri şi comparaţii cu multe dintre târgurile de acelaşi fel din Europa. La deschidere, Piaţa Mare s-a dovedit cam mică şi neîncăpătoare. Mulţi oameni vin pentru că se aşteaptă în fiecare an la ceva mai interesant decât în anul precedent. Avem şi responsabilitatea de a nu ne dezamăgi vizitatorii. Până acum am reuşit să nu dezamăgim. Iluminatul festiv a fost pe măsura aşteptărilor. Căsuţele şi modul în care au fost amplasate le-au răpit vizitatorilor multe ore din programul lor. Există spectacole care sunt concentrate pe sfârşitul de săptămână. Chiar pe site-ul evenimentului, targuldecraciun.ro, cu versiunile în limbile română, engleză, franceză şi germană, se poate vedea ce spectacole sunt programate. În restul timpului, între 10.00 şi 21.00, toate căsuţele sunt deschise.”
Târgul de Crăciun din Sibiu împreună cu Asociaţia We Help sunt şi anul acesta parteneri ai programului ShoeBox”. Prin acest program, oricine poate dărui un cadou de Crăciun copiilor cu o situaţie materială dificilă. Conceptul presupune ca donatorul să ofere unul sau mai multe cadouri cu un volum rezonabil, care să încapă într-o cutie de pantofi, de aici şi denumirea ShoeBox”. Cutiile trebuie să fie frumos ambalate şi prezentate la centrul de colectare nesigilate, pentru a fi sortate în funcţie de viitorul destinatar. Aici sunt repartizate pe categorii: băiat sau fată, cu vârsta cuprinsă între 2 – 18 ani. Andrei Drăgan Răduleţ, managerul târgului de Crăciun din Sibiu, ne-a vorbit însă şi despre un alt proiect, demarat în urmă cu trei ani, ajuns acum la o formulă extinsă. E un pachet de city break care pleacă de la 45 de euro de persoană pentru două nopţi, de vineri până duminică. Se poate alege dintre 12 unităţi de cazare din centrul oraşului, de la pensiune de trei stele până la hotel de patru stele plus. Pe lângă cazare, sunt incluse şi transferurile de la aeroport sau gară şi un tur ghidat în centrul Sibiului. Acesta se termină în Târgul de Crăciun şi include o urcare în cunoscutul Turn al Sfatului. Am inclus o şedinţă de relaxare la un bazin istoric, Baia Populară. Turiştii au parte şi de o degustare de vin fiert şi de un voucher cadou, cu care-şi pot achiziţiona un suvenir din cadrul târgului. Este un pachet complet pe care l-au achiziţionat în fiecare an peste 500 de turişti. Ei au ocazia să viziteze unele dintre cele mai tinere târguri de Crăciun, comparabile cu celelalte, la nivel european. Nu se vor plictisi în Sibiu, vor fi şi bine primiţi, atât în târg cât şi în oraş. Suntem obişnuiţi cu turiştii şi ne dorim mult să le facem o şedere plăcută. Astfel, cei mici, cei mari, vor avea toţi parte de o vizită reuşită şi cred că, în această parte a anului, Sibiul e o destinaţie cu care nu se poate da greş.”
Anul acesta, chiar în centrul Bucureştiului, în două zone simbol ale capitalei, Parcul Cişmigiu şi Piaţa Universităţii, în perioada 29 noiembrie – 28 decembrie, are loc târgul oficial de Crăciun al Bucureştiului, numit Bucharest Christmas Market. Evenimentul se înscrie în reţeaua celor mai importante târguri de Crâciun din Europa şi este dedicat tuturor categoriilor de public, intrarea fiind liberă. În colţul de decoraţiuni veţi găsi globuri, coroniţe, ghirlande. Dulceţurile, siropurile, mierea, magiunul se găsesc în zona Fabricat în România”. Nu lipsesc nici preparatele tradiţionale. Iar în zona Dulce de Crăciun” vă puteţi delecta cu turtă dulce, plăcinte aburinde, covrigi rotofei şi cozonaci dolofani. Iar asta nu e nicidecum tot, spune Ema Stoica, unul dintre coordonatorii proiectului. Avem o zonă dedicată copiilor. În preajma bradului este amplasată Căsuţa lui Moş Crăciun, unde cei mici se pot întâlni cu Moşul şi cu spiriduşii acestuia. Tot acolo se găseşte un carusel şi, la fel ca la ediţiile precedente, în cadrul târgului se desfăşoară campania umanitară Dăruieşte, fii mai bun, şi tu poţi fi Moş Crăciun”, organizată de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Creart, în parteneriat cu SOS Satele Copiilor România. Prin această campanie ne propunem să adoptăm o atitudine proactivă pentru rezolvarea problemelor cu caracter social. Se poate achiziţiona o cărticică, a cărei lansare a avut loc de curând. Se numeşte Vrajă, Vis, Valentina şi-un dichis”. Se pot dona jucării şi cărţi, iar tot acolo există şi un brăduţ al dorinţelor, unde prin donaţii, visele copiilor se pot împlini. Tot la Bucharest Christmas Market aveţi posibilitatea de a asculta artişti de renume, din toate genurile muzicale, pe o scenă amplasată în Piaţa Universităţii. Ne bucurăm şi vă îndemnăm să fiţi alături de noi, să alegeţi Bucureştiul ca destinaţie de Crăciun şi, evident, să vizitaţi Bucharest Christmas Market.”
În vestul României, în Timişoara, târgul de Crăciun a ajuns la cea de-a opta ediţie. Iar anul acesta avem parte de o ediţie specială. De ce? Aflăm de la Dan Diaconu, viceprimarul municipiului. Este un târg cu tradiţie, care, din punctul nostru de vedere, poate fi una dintre atracţiile turistice ale Timişoarei în această perioadă de sărbători. Este un târg cu un iluminat artistic de excepţie, în Piaţa Victoriei, în centrul Timişoarei, într-o ambianţă feerică. Pe lângă oferta bogată de produse, turiştii se vor putea bucura şi de un program artistic de excepţie. N-am să vă ascund că, pe de altă parte, într-un mod fericit, anul acesta, târgul de Crăciun se suprapune şi peste manifestările dedicate aniversării a 25 de ani de libertate în Timişoara, oraşul de unde a pornit revoluţia română din 1989. În Piaţa Victoriei vom avea un număr important de manifestări care cred că vor aduna foarte multă lume, fie că vorbim de concerte, fie că vorbim de alte manifestări artistice.”
Până data viitoare, când vă aşteptăm cu noi destinaţii, drum bun şi vreme frumoasă!