Târgul de turism al României, ediția de toamnă
Organizat bianual, Târgul de Turism al României este evenimentul național dedicat industriei turismului. An de an, sunt promovate cele mai frumoase zone turistice din România prin intermediul asociațiilor de turism și al administrațiilor publice locale.
Daniel Onea, 28.11.2024, 16:32
În perioada 21-24 noiembrie, vizitatorii au avut acces la o gamă largă de pachete promoționale, reduceri exclusive și idei de vacanță pentru toate gusturile și bugetele.
Consiliul Județean Neamț a fost prezent împreună cu partenerii săi, Primăria Orașului Târgu Neamț și Organizația de Management a Destinației Piatra Neamț „Hai la Piatra”. Mona Ţigănuş, şef Serviciu Turism Consiliul Judeţean Neamţ:
„Ne dorim foarte mult să promovăm bogăția de resurse a județului nostru în mediul online, dar și aici fizic, la Târgul de Turism. Ca de fiecare dată, venim cu lucruri noi. De această dată am adus la București, la Romexpo, Neamțul pitoresc și istoric. Este o tematică pe care am propus-o pentru a fi nominalizată ca destinația anului 2024. A fost foarte votată de public și apreciată.
De această dată, la Romexpo am adus astăzi, de exemplu, șezătoarea de la Borlești, unde colegele noastre cos ii chiar în fața vizitatorilor, iar vizitatorii pot participa la această activitate, dacă le face plăcere. Avem alături de noi pe meșterul popular Ionela Lungu, care realizează personajele lui Ion Creangă, modelându-le în lut și prezintă obiecte tradiționale realizate din lemn prin sculptură.”
Ionela Lungu, meșter popular, mereu pregătită să povestească despre personajele lui Ion Creangă, spune că turiștii au fost foarte receptivi.
„Am venit cu Păcală, cu Moș Ion Roată, cu boțurile de humă modelate în căușul palmelor. Am fost invitată la acest târg de turism să reprezint județul Neamț ca meșter popular.
Mi-am dat seama că și poveștile pot fi ca niște ambasadori ai zonei Neamț, pentru că orice trecător prin stand, și nu neapărat dintre români, chiar și străinii care au mai venit din standurile vecine, Bulgaria, India, Turcia, s-au oprit și m-au întrebat ce-i cu ele, fiindcă sunt foarte simpatice.
Mi-a plăcut această reacție a lor, dar le-am spus că, de fapt, deși sunt personaje din povești, fiindcă eu stau la două case de casa lui Ion Creangă și seamănă cumva cu megieșii mei, de fapt, toate aceste personaje suntem noi, românii.
La un moment dat, noi am fost ba Dănilă Prepeleac, ba Tușa Mărioara. Prin rotație, am trecut toți prin faptele enumerate de povestitor în poveștile lui.”
Ana Voican se ocupă de turismul activ în România și de organizarea evenimentelor pe aceste segment. Aflăm, astfel, că România este o destinație foarte ofertantă din acest punct de vedere, prin diversitatea sa geografică extraordinară. Mai mult decât atât, putem cunoaște România activă pe tot parcursul anului.
„Oricând îți dorești, ai ce să faci și de unde să alegi. Zonele către care poți să te duci sunt foarte ofertante în acest sens. Iarna mergem pe varianta de sporturi pe zăpadă, dar nu doar atât. Până să dea zăpada, putem încă să alegem ture pe bicicletă în Dealul Mare, spre exemplu, aproape de București, unde putem să vizităm crame. Putem alege un traseu ușor, de 20 de km, cu o diferență de nivel de 200 de metri, deci, potrivit atât pentru adulți, cât și pentru copii. Vom vizita obiective ale zonei, dar putem să ne oprim și la crame, să degustăm, să ne bucurăm de brunch-uri și de petreceri alături de prieteni și de familie.
Începând cu 1 decembrie se vor deschide pârtiile, deci începem skiul, snowboard-ul. Ne putem orienta către stațiuni de pe Valea Prahovei, însă și către Straja, Păltiniș, unde se organizează, de obicei, pe tot sezonul de iarnă, petreceri, concursuri foarte inedite, care se adresează tuturor consumatorilor de astfel de sporturi. Avem petreceri atât de ziua, cât și seara, pentru cei care doresc să se bucure noaptea de priveliștea pârtiilor.
În stațiunile noastre din România, ne putem bucura atât de tradiții, câr și de împodobitul bradului. Putem să ascultăm colinde, să-l primim pe Moș Crăciun, însă în timpul zilei putem să mergem în drumeții și să cunoaștem obiectivele zonei respective.”
Alina Roșoiu, manager de proiect al unei platforme de turism, ne prezintă câteva oferte tentante pentru sărbătorile de iarnă.
„Un hotel de trei stele din județul Vâlcea, mai exact în zona Băilor Olănești, oferă cazare cu toate cele trei mese incluse, cu petrecere pentru noaptea dintre ani, cu activități precum trasee în natură, muzică live. Tarifele sunt pentru toate buzunarele. Prețul pachetului pornește de la 1.500 lei (300 euro) pentru două persoane, două nopți și crește în funcție de numărul de nopți. Poate ajunge până la 1800 (360 euro) sau 2.000 lei (400 euro) camera dublă, cu totul inclus.
Ca o noutate, pentru că Revelionul este aproape și poate că unii dintre noi ne-am făcut alte planuri, dar vrem să mai încercăm și altceva, iată altă propunere. În zona Clisurii Dunării se organizează un Revelion pe rit vechi, cu tradiții sârbești, într-o pensiune de trei stele, cu foc de tabără, cu proțap, cu trasee pe Ciucaru Mare, cu activități precum un treasure hunt. Tarifele aici încep de la 3.900 lei (780 euro). La fel, totul este inclus, atât cazarea, cât și masa și petrecerea, evenimentul cu DJ, dansurile și diverse ateliere pe care unitatea de cazare le organizează pentru viitorii oaspeți.”
Dan Mirea, managerul Centrului de Cultură și Artă din Caraș Severin, a promovat tradițiile vechi, autentice.
„Spre deosebire de edițiile trecute, am încercat să îmbunătățim programul artistic și nu numai. Dacă la celelalte ediții am venit cu un program artistic diversificat și cu expoziția de la Herculane, în această ediție de toamnă, am adus și o expoziție unică în Banat. E vorba de 17 costume populare din Banatul Montan, ale muzeului din Caransebeș, costume de patrimoniu național, cu o vechime de peste 100 de ani. Ele sunt venite din toate zonele folclorice ale Banatului. Au fost un punct de atracție pentru standul nostru. Am avut foarte mulți vizitatori și, pe lângă această expoziție, am adus și doi specialiști de la muzeul din Caransebeș pentru a le putea explica celor care și-au dorit să cunoască istoria și valoarea tradițiilor din Banat despre aceste costume.”
Alături de standul Banatului Montan, stațiunea Băile Herculane s-a promovat printr-o expoziție inedită. Au fost prezentate cărți poștale vechi de peste 100 de ani, dar și articole de ziar și afișe vechi despre puterea tămăduitoare a apelor termale și a aerului bogat în ioni negativi.