Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Stațiuni balneare în județul Vâlcea

Recunoscut pentru turismul balnear încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, județul Vâlcea este foarte căutat pentru stațiunile sale.

(foto: stevepb / pixabay.com)
(foto: stevepb / pixabay.com)

, 14.11.2024, 15:00

Acestea tratează și relaxează an de an mii de turiști din toată lumea. Fiecare stațiune are propriul său farmec și, mai mult decât atât, pachetele turistice sunt pregătite inclusiv pentru sărbătorile de iarnă. Pe lângă băile vindecătoare, vă puteți bucura și de alte activități în apropiere.

Este o zonă căutată pentru prevenție, tratament și recuperare, agrement și petrecere a timpului liber, după cum am aflat de la  Monica Gheorghiu, directoarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea.

„Județul Vâlcea este foarte căutat pentru cele patru stațiuni ale sale: Călimănești-Căciulata, Băile Olănești, Băile Govora și Ocnele Mari. Importantă, fără doar și poate, este Călimănești-Căciulata, care dispune de o frumoasă salbă de hoteluri, parcuri, schituri, ape termale și alei de promenade, care sunt din ce în ce mai preferate de turiști.

De asemenea, aici se află cele mai multe piscine cu ape geotermale din România, iar, în timpul liber, drumețiile în Parcul Național Cozia sau vizitele la mănăstirile renumite, Cozia, Turnu, Ostrov, Stânișoara, completează programul turiștilor care petrec timp de calitate aici, în stațiune. Stațiunea Călimănești-Căciulata este cunoscută pentru apele sale minerale și proprietățile lor curative, încă din cele mai vechi timpuri.

De exemplu, se știe că apele au fost folosite pentru prima dată de călugării mănăstirii și sunt atestate documentar încă din 1520. Se spune chiar că domnitorul Mircea cel Bătrân s-a tratat la bătrânețe cu apele minerale de la Călimănești și, de asemenea, Franz Josef, regele Austro-Ungariei, a beneficiat de tratamentele apelor de la Căciulata. Stațiunea este indicată nu numai pentru afecțiuni ale aparatului digestiv, ci și ale aparatului urinar sau afecțiuni reumatismale, degenerative, neurologice și ginecologice.”

În stațiunea Călimănești-Căciulata găsim cea mai mare bază de tratament balneoclimateric din România. Sunt peste 5.000 de locuri de cazare în complexele cu bazele de tratament, unde pot fi trataţi simultan aproximativ 1.500 de pacienți.

De asemenea, în cursul anului 2024, până în luna septembrie, stațiunea a fost vizitată de peste 191.000 de turiști. Astfel, datele statistice o poziționează pe locul doi în România la numărul de sosiri în destinație.

„Bazine termale, parcuri, croaziere cu vaporașul, evenimente socioculturale, le veți găsi pe toate într-o stațiune de excepție, pe care o recomandăm și noi în toate anotimpurile, iar dezvoltarea continuă aici. Putem să le transmitem ascultătorilor că se construiește un complex sportiv la Seaca, un alt ștrand și un parc-pădure care vor completa oferta turistică.

De asemenea, putem vorbi de Băile Olănești, o altă stațiune importantă în județul Vâlcea. Pe lângă afecțiuni ale aparatului digestiv și ale rinichilor, aici se tratează și afecțiunile respiratorii cauzate de boli profesionale, provocate de expunere la noxe sau substanțe toxice sau alergii. În Băile Olănești, întâlnim doi factori naturali de cură care se armonizează foarte bine climatic și topoclimatic.”

Pe lângă factorul hidromineral, reprezentat de apele minerale din această zonă, Băile Olănești ocupă un loc fruntaș în România în ce privește numărul de izvoare, debitul total, dar și varietatea compoziției și concentrația apelor minerale, spune Monica Gheorghiu, directoarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea.

„În această stațiune, se găsesc peste 35 de surse hidrominorale, atât izvoare naturale, cât și ca rezultat al unor lucrări de foraj. Un număr de 15 izvoare sunt captate pentru cura internă, două izvoare pentru cura externă, iar patru sonde sunt folosite în balneație.

De asemenea, să nu uităm că aici ne aflăm ca poartă de intrare în Parcul Național Buila-Vânturarița, unde turiștii pot să facă numeroase trasee de drumeție și vizite la schiturile din zonă, care sunt adevărate „meteore” ale României. Iezer, Pahomie, Pătrunsa sunt locuri spectaculoase amplasate într-un cadru natural deosebit de frumos.

De asemenea, trecem la Băile Govora, o altă stațiune importantă pentru județul Vâlcea, unde se tratează cei care suferă de astm sau bronșită, deci, tratamentele pentru aparatul respirator sunt bine puse la punct aici. Este situată, într-o zonă foarte frumoasă, într-o depresiune subcarpatică, înconjurată de dealuri, acoperită de păduri de stejar, pin și fag, la o altitudine de aproximativ 400 de metri.”

La Băile Govora, climatul este continental moderat, cu veri puțin răcoroase și ierni blânde. Astfel, clima ajută la prevenirea sau tratarea bolilor de plămâni.

„Este o stațiune importantă pentru noi prin varietatea și caracterul terapeutic al apelor bogate în clor, iod, brom sau cele în magneziu, calciu și sulf.

De asemenea, se află într-o zonă unde nu există polenuri alergogene, umiditatea fiind relativ constantă. Se creează, astfel, condiții minunate pentru desfășurarea activităților de tratament. Totodată, se află pe drumul care duce către Mănăstirea Horezu, către zona Horezu, o bogată vatră etnofolclorică din județul Vâlcea și locul de unde a pornit povestea ceramicii de Horezu.

Pe de altă parte, recomandăm Ocnele Mari, o altă stațiune de interes local, care este din ce în ce mai căutată de turiști, cel puțin în perioada sezonului estival, prin ștrandurile cu apă sărată și nu numai, poseda atracții turistice de mari interes.

Pe lângă ștrandurile cu apă sărată, avem salina de la Ocnele Mari, care se înscrie în categoria de obiective turistice cu rol terapeutic, datorită acestui factor natural care este prezent din abundență: sarea. Este locul ideal, unde turiștii se pot bucura de efectele terapeutice ale acestui mineral.”

       

Pachetul de Crăciun pentru o cameră dublă la o unitate hotelieră de trei stele din Călimănești-Căciulata este 2834 de lei (570 euro). Aceste acoperă trei nopți de cazare în perioada 24-27 decembrie pentru doi adulți și micul dejun. De asemenea, sunt incluse dejunul tradițional, o cină festivă cu DJ, o întâlnire cu Moș Crăciun, un program de colinde și acces gratuit la Aquapark.

 

Muzeul Recordurilor Româneşti (sursă foto: facebook.com/museumofromanianrecords)
Radio Tour joi, 07 noiembrie 2024

Muzeul Recordurilor Românești

Muzeul Recordurilor Românești a apărut din dorința de a promova Bucureștiul și România. Găsim aici cele mari colecții de tirbușoane, fiare...

Muzeul Recordurilor Românești
Staţiunea Herculane (sursă foto: facebook.com/ProTurismHerculane)
Radio Tour joi, 31 octombrie 2024

Relaxare și tratament la Băile Herculane

Ne îndreptăm azi spre sud-vestul României, într-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa. În Băile Herculane, găsim o gamă...

Relaxare și tratament la Băile Herculane
Ansamblul Monumental
Radio Tour joi, 24 octombrie 2024

Pe urmele lui Brâncuși, în Gorj

Ansamblul cuprinde patru lucrări: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit, concepute și construite de către...

Pe urmele lui Brâncuși, în Gorj
Halloween la Castelul Bran (sursa foto: Facebook / Castelul Bran)
Radio Tour joi, 17 octombrie 2024

Halloween la Castelul Bran

Pe lângă decorațiunile specifice, vizita de anul acesta le va oferi turiștilor o experiență senzorială unică: muzică și sunete horror,...

Halloween la Castelul Bran
Radio Tour joi, 10 octombrie 2024

România atractivă

Lansată anul acesta, „România Atractivă” este cea mai complexă platformă multimedia de promovare a turismului cultural. Totodată, este...

România atractivă
Radio Tour joi, 03 octombrie 2024

Pe Transalpina, la Rânca

Transalpina este șoseaua situată la cea mai mare înălțime din România, motiv pentru care și-a câștigat renumele „drumul de deasupra...

Pe Transalpina, la Rânca
Radio Tour joi, 26 septembrie 2024

Turism speologic în Munții Aninei

România deține aproximativ 12 mii de peșteri, plasându-se printre primele țări europene în ceea ce privește numărul și diversitatea...

Turism speologic în Munții Aninei
Radio Tour joi, 19 septembrie 2024

Povestea vinului în România

Traseele și tururile cramelor românești sunt axate pe un singur obiectiv: cunoașterea regiunilor dedicate producției de vin și degustarea...

Povestea vinului în România

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company