Sporturi de iarnă pe Valea Prahovei
Dacă doriți să vă petreceți vacanța la munte, vă propunem o destinație ideală în orice anotimp, fie vară, fie iarnă. Valea Prahovei.
Daniel Onea, 16.01.2020, 12:55
Dacă doriți să vă petreceți vacanța la munte, vă propunem o destinație ideală în orice anotimp, fie vară, fie iarnă. Valea Prahovei. La aproximativ două ore de București, cu o varietate mare de pârtii de schi, iubitorii sporturilor de iarnă sunt așteptați cu o ofertă de sezon din ce în ce mai diversificată de la an la an. Vorbim despre cea mai bine dezvoltată zonă montană din România și despre stațiuni cu pârtii de toate gradele de dificultate, de la cele de începători, la cele de competiție.
Anda Popa, secretar general, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului, Prahova: „În ianuarie, având în vedere că suntem încă în sezonul de iarnă, recomandăm domeniile schiabile, pârtiile din Prahova, care sunt iubite de români, dar și de tot mai mult străini. Astfel, recomandăm cele trei stațiuni în care puteți practica sporturile de iarnă: de la schi la snowkiting și alte sporturi extreme. Avem peste 30 de km de pârtie în Prahova. Cele trei stațiuni care vă pot primi sunt Sinaia, Bușteni și Azuga. Aici veți găsi instalații pe cablu, instalații de zăpadă artificială, centre de închiriat echipamente sportive, monitori de schi. Monitorii de schi sunt chemați și în afara țării datorită pregătirii lor.”
În general, munții din România sunt ideali pentru cei care vor să învețe să schieze. Totuși, există și pârtii care sunt recomandate și pentru cei mai avansați.
Anda Popa: „De exemplu, în Sinaia sunt peste 20 de pârtii care însumează 23 de km. Cele 20 de pârtii sunt deservite de nouă instalații de cablu: telescaun, telegondolă, teleschi. Există și bandă pentru schiori, mai ales în zona unde învață începătorii. În Sinaia sunt peste zece școli de schi. Există două zone unde începătorii pot lua primele lecții de schi sau snowboard: una la baza pârtiei, alta, la cota 2000. Sunt șapte pârtii pentru începători și intermediari, însă există și trei pârtii marcate cu negru, adică au dificultate mare. Dintre acestea, pârtia Carp este cea mai abruptă pârtie omologată din România pentru iubitorii de powder și free riding. De asemenea, iubitorii sporturilor de iarnă au și câteva locuri apre-schi, unde se pot încălzi la un vin fiert, specific zonei, și la o gustare. Instalațiile de zăpadă artificială sunt puse în funcțiune dacă vremea nu ne ajută, dar se anunță deja un sezon bun.”
La doar opt km de Sinaia, se află stațiunea denumită Perla de sub Caraiman sau Poarta Bucegilor. Denumirile binemeritate primite de această stațiune vin de la faptul că de aici se poate cunoaște îndeaproape muntele pe nu mai puțin de 200 de trasee.
Anda Popa, secretar general, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului, Prahova: „Dacă vorbim despre Bușteni, există două pârtii principale: Kalinderu 1 și Kalinderu 2. Și aici există o zonă pentru începători, unde sunt prezenți și monitori de schi și unde se găsesc și centre de închiriat echipamente. Azuga, de asemenea, este o stațiune tot mai iubită de începătorii sporturilor de iarnă. Aici au devenit tradiționale două tabere de schi, care, pe tot parcursul sezonului de iarnă, aduc aici copii pentru a învăța tainele acestui sport. În Azuga sunt cinci pârtii, există gondolă, două teleschiuri, două benzi de urcare pentru începători, iar totalul pârtiilor însumează șapte km. Veți mai găsi aici trei școli de schi renumite și diverse evenimente care au loc în jurul acestor sporturi.”
Valea Prahovei, ca zonă turistică, își are începuturile în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și se datorează construirii Castelului Peleș, la Sinaia și stabilirii aici a reședinței de vară a regelui României, Carol I. De atunci, interesul pentru orașele montane a crescut, ele transformându-se în timp în stațiuni. Castelul a fost reședința de vară a regilor României, fiind construit la dorința regelui Carol I al României (1866 – 1914). Peleșul are și o sală de teatru, cu o mică scenă și 60 de locuri, plus loja regală. Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putând fi acționat de un motor electric, iar încă din 1883, castelul are încălzire centrală.
Anda Popa: „Castelul Peleș este în top cinci obiective turistice din România. Turiștii care ajung la noi au inclusă în program și o vizită la castelul Peleș. Acesta se poate vizita în orice moment al anului. De aceea, turiștii care vin la schi sunt invitați să cunoască puțin și istoria României, să afle despre regalitate, căci însăși stațiunea Sinaia a fost creată de regii României ca destinație de vacanță. Mai recomand o vizită la Muzeul George Enescu în Sinaia. George Enescu este și el un ambasador al României prin intermediul muzicii. În muzeu, melomanii vor afla foarte multe lucruri despre marele artist. Vă așteptăm într-un colț de rai. Nu degeaba se spune că România e grădina Carpaților. Acum vă invităm să cunoașteți Prahova îmbrăcată în alb, să vă bucurați de zăpadă, să practicați sporturile de iarnă sau să învățați să le practicați, fiindcă avem mulți profesioniști, și să vă bucurați de mâncarea românească, de muzica noastră, dar și de alte forme de agrement. Hotelurile vă așteaptă cu SPA și cu alte răsfățuri.”
Iată așadar câteva dintre motivele pentru care nu trebuie să ratați o vacanță pe Valea Prahovei. Nimic nu se poate compara în perioada aceasta cu câteva zile petrecute în inima munților, în hotelurile și cabanele primitoare de pe Valea Prahovei.