Serbările zăpezii în România
Ansambluri folclorice, DJ de renume a căror muzică e animată de jocul laserelor, concursuri şi, bineînţeles, voie bună. I
Daniel Onea, 12.02.2015, 11:42
Ansambluri folclorice, DJ de renume a căror muzică e animată de jocul laserelor, concursuri şi, bineînţeles, voie bună. Iată ingredientele manifestărilor organizate pe cele mai cunoscute pârtii de schi din România. În această nouă ediţie a rubricii noastre, parcurgem programul evenimentelor şi aflăm despre obiectivele turistice din zonă.
Călătoria noastră începe din nordul României, din Maramureş. Aici, complexul turistic Borşa este locul perfect pentru petrecerea vacanţelor. Veţi găsi hoteluri, cabane, restaurante, dar puteţi alege să vă cazaţi şi în case particulare şi pensiuni agroturistice. Iar centrele turistice sunt mereu gata să vă îndrume către cele mai interesante zone. Însă, acum, toată atenţia se concentrează asupra pârtiilor de schi. Pregăririle sunt în toi, pentru evenimentele din perioada 13-15 februarie, despre care aflăm de la Anca Aurelia Sava, şef al Serviciului Cultură din cadrul Primăriei Borşa.
În acest final de săptămână, la Borşa, în Maramureş, va avea loc cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Serbările Zăpezii. Este un eveniment organizat de Primăria oraşului Borşa. Festivalul se va desfăşura în apropierea pârtiei de schi, iar programul va fi unul complex, cu invitaţi speciali, atât de muzică uşoară cât şi de muzică folclorică, discotecă în aer liber, concursuri de schi pentru copii, dar şi pentru adulţi, prin Asociaţia Transilvania. Va avea loc tradiţionala coborâre cu torţele, vor fi focuri de artificii. Cei de la Serviciul Salvamont, cu care lucrăm în colaborare, de fiecare dată, la Serbările Zăpezii, coboară cu torţe până la baza pârtiei. Anul acesta vor fi aproximativ 80 de persoane. Se urcă cu telescaunul. Pârtia are aproximativ 2 kilometri şi, odată ajunşi în vârf, mai există o pârtie cu teleschi, de încă 900 de metri.”
Oraşul Borşa e situat între două parcuri naturale: Parcul Naţional Munţii Rodnei şi Parcul Natural Munţii Maramureşului, subliniază Anca Aurelia Sava. Rezervaţia naturală Pietrosul Rodnei se află chiar în imediata vecinătate a aşezării. Având o altitudine de 2.303 metri, vârful Pietrosu Rodnei este cel mai înalt din Carpaţii Orientali, iar în anul 1979 întreaga zonă a fost declarată Rezervaţie Biosferei, sub egida UNESCO.
Astfel, cadrul natural este deosebit de atrăgător, iar resursele turistice sunt numeroase. Maramureşul mai este numit şi Ţara Lemnului. Avem multe biserici din lemn, iar foarte mulţi turişti apreciază arhitectura tradiţională. Iarna cei mai mulţi vin pentru practicarea sporturilor de iarnă, vara fiind perioada aleasă pentru drumeţii. Avem lacuri glaciare, dar şi o cascadă cunoscută pentru înălţimea căderii de apă (90 de metri) – Cascada Cailor. Avem Muzeul Rădăcinilor. Un pădurar a strâns de-a lungul anilor diverse rădăcini de copaci, pe care le-a prelucrat un pic şi le-a dat o denumire. Are o căsuţă în care mai expune, pe lângă rădăcini, obiecte de război, găsite tot prin pădurile cutreierate de el.”
Iar Muzeul Rădăcinilor se poate vizita gratuit. Turişti din toate colţurile lumii îi calcă pragul lui Ştefan Grec, în vârstă de 69 de ani. Pe lângă sute de rădăcini şi obiecte militare, el a colecţionat bancnote vechi, flori de mină, dar şi zeci de ouă încondeiate din Maramureş şi Bucovina.
Şi, fiindcă am menţionat Bucovina, la doar 89 de km de Borşa, Vatra Dornei se pregăteşte de serbările zăpezii. Cea de-a XXXII-a ediţie a evenimentului se întinde pe parcursul a două weekenduri: 13-15 şi 20-22 februarie. Ariciuc Petru, şef serviciu, Salvamont: În acest an evenimentul se desfăşoară pe parcursul a două weekenduri. Până acum, staţiunea a avut un grad de ocupare de 85-90% pentru că şi vremea a ţinut cu noi. Vatra Dornei beneficiază de trei pârtii de schi omologate, cu grad mediu de dificultate. Pârtia Dealu Negru are telescaun şi 3.000 de metri lungime, Pârtia Parc are două teleskiuri, un baby ski şi 1.500 de metri lungime, iar Pârtia Veveriţa, cea mai nouă, are 800 de metri, teleski, nocturnă şi instalaţie de produs zăpadă artificială. Ideea organizării serbărilor zăpezii destul de târziu, după jumătatea lui februarie, a fost pentru a prelungi sezonul şi pentru a atrage cât mai mulţi turişti în staţiune. În ambele weekenduri vor fi organizate spectacole. Trupele invitate cântă muzică etno, pop, rock, muzică populară. Încercăm să acoperim toate gusturile turiştilor sosiţi în staţiune. Vineri avem mai mult muzică pop şi rock, iar duminică muzică populară. Apoi avem concursuri distractive pe scenă şi concursuri de schi pe pâertia Veveriţa. În ultimul timp, am organizat concursuri de schi pe pârtia Veveriţa aproape în fiecare în weekend, fiindcă atât adulţii cât şi copiii sunt antrenaţi în aceste activităţi. La ultimul concurs, de exemplu, săptămâna trecută, am avut 102 concurenţi cu vârste de la 5 la aproape 70 de ani.”
La baza pârtiilor există multe centre de închiriat echipament sportiv. Tarifele sunt de la 8 … 10 lei pe oră până la 40 de lei (circa 9 euro) pe zi. De asemenea, lecţiile cu un monitor de ski costă între 65 şi 80 de lei (între 15 şi 18 euro) pe oră. Iar, după zilele de schi, există multe alte activităţi care ne pot umple sejurul. Trebuie să avem în vedere că Vatra Dornei s-a dezvoltat în primul rând ca staţiune balneoclimaterică, spune Petru Ariciuc: Avem trei baze de tratament. Avem şi un centru SPA de patru stele într-un hotel nou, care oferă condiţii la standarde europene, iar, după o zi de ski se poate merge la relaxare, la SPA. Zilele de ski mai pot fi alternate cu turism ecvestru. Plimbările cu calul nu trebuie făcute neapărat în zona alpină, ci în jurul staţiunii. Se pot face şi plimbări cu sania trasă de cai în zona parcului naţional Călimani.”
În luna februarie cele mai multe dintre staţiunile montane organizează petreceri pe pârtii. Înainte de a vă programa vacanţa, accesaţi site-ul primăriilor pentru a afla programul complet al evenimentelor.