Sejur în Delta Dunării
Plimbările cu hotelurile plutitoare, tururile cu şalupe de agrement, pescuitul sau excursiile de fotografie cu ghid sunt printre cele mai solicitate programe turistice din Delta Dunării.
Daniel Onea, 03.07.2014, 10:48
Plimbările cu hotelurile plutitoare, tururile cu şalupe de agrement, pescuitul sau excursiile de fotografie cu ghid sunt printre cele mai solicitate programe turistice din Delta Dunării. Puteţi astfel să descoperiţi frumuseţea peisajului şi să observaţi tradiţiile şi cultura locală. Vom vorbi în ediţia de astăzi a rubricii Radio Tour despre cele mai de succes oferte de turism în singura deltă din lume declarată rezervaţie a biosferei, una dintre cele mai atractive destinaţii din România.
Mai întâi, ne oprim la un complex turistic de trei stele. Acesta oferă o gamă largă de servicii şi de activităţi tuturor celor care vin să se bucure de bogăţia atracţiilor turistice locale, spune managerul Ioana Voinea: Complexul nostru îşi aşteaptă turiştii cu o gamă largă şi de servicii, şi de activităţi. La capitolul servicii voi menţiona cele două restaurante pe care le avem, unde oferim preparate din peşte sau bufet all you can eat” la 50 de lei, cu două feluri de ciorbă, trei feluri de antreu, cinci feluri de bază cu carne, garnituri, salate, desert. Se mai pot organiza focuri de tabără, picnicuri. Tot la servicii intră barul, snack-barul, discoteca, sălile de conferinţă cu o capacitate de până la 250 de locuri, plimbări cu catamarane şi cu ambarcaţiuni rapide. Pentru activităţi avem două piscine în aer liber, loc de joacă pentru copii, terenuri de tenis, baschet, volei, fotbal, biliard, ping-pong, biciclete. Avem cinci cai pentru echitaţie şi un ponei pentru copii, organizăm şi safari într-o incintă piscicolă. Este un serviciu inedit pentru Delta Dunării. Turiştii pot observa de aproape atât păsările cât şi fauna: vulpi, şacali, porci mistreţi, căprioare. Avem internet disponibil în tot complexul, saună, sală de fitness.”
Există discount pentru pachete turistice şi în funcţie de numărul persoanelor. Dacă grupul de persoane este mai mare de zece, categoric se va bucura de o reducere. De asemenea, la trei nopţi de cazare a patra este gratuită. Preţul cazării pentru o persoană, în cameră dublă, începe de la 60 de lei pe noapte, cu micul dejun inclus.
Unii vin la pescuit, spune Ioana Voinea. Pentru aceştia există amenajat un lac pentru pescuit de crap şi ştiucă. Familiile care vin cu copii în căutarea relaxării, beneficiază de activităţi şi pentru copii, şi pentru adulţi. Pentru companii, zona este ideală pentru team building. Există însă o perioadă anume când ar trebui să ne programăm vacanţa? Din fericire, Delta Dunării are cel mai lung sezon în care se poate vizita: din aprilie până în noiembrie vremea este plăcută. Însă pentru cei care vor să facă excursii şi să viziteze, optime sunt lunile mai şi iunie. Nu este foarte cald şi se pot vedea păsările şi puii lor de aproape, vegetaţia acum se dezvoltă, apar nuferii şi este perioada cea mai frumoasă pentru excursii şi pentru a descoperi frumuseţile. Pescarii vor veni primăvara şi toamna. Perioada septembrie – octombrie le este dedicată. Părinţii vor veni vara cu copiii. Este foarte frumos şi tocmai de aceea aş invita pe toată lumea să vină şi să descopere o oază de linişte cum rar mai există prin alte părţi. Se vor delecta cu o ciorbă tradiţională de peşte, făcută la ceaun, servită afară, cu peşte făcut la grătar. Sigur vor pleca uimiţi după plimbările făcute în zonă. Cei mai mulţi dintre turiştii care pleacă de la noi, ne devin prieteni. Este un loc unic în Europa.”
Iliuţă Goian, de la Asociaţia Descoperă Delta Dunării, se ocupă de foarte mult timp de promovarea zonei. Un sejur de patru zile în Deltă porneşte de la 400 de lei (90 de euro) şi poate ajunge la 900 de lei (250 de euro), în funcţie de modul în care turistul preferă să ajungă la locul de petrecere a concediului, precum şi de locul de cazare. Preferatul nostru, pe care l-am construit acum trei ani, analizând foarte atent dorinţele clienţilor noştri, este sejurul de patru zile, trei nopţi, în mijlocul Deltei Dunării, la Mila 23 sau la Crişan. Este un sejur care include transferurile de la Tulcea, trei nopţi de cazare, toate mesele şi două zile de excursii. Ziua se petrece pe apă, patru ore dimineaţa, patru ore seara, cu pauză de masă la prânz şi o zi de excursie la Letea. Se merge pe apă până în satul Letea, iar pe uscat se merge cu maşina de teren până la intrarea în pădure, iar de acolo se merge cam o oră pe jos. Se ia masa în satul Letea, iar în ultima zi are loc întoarcerea la Tulcea.”
Preţul pentru acest sejur, de exemplu, porneşte de la 729 de lei, (160 de euro) de persoană.
Iliuţă Goian recomandă complexul de lacuri din nord: Babina, Matiţa, Merhei. Sunt locuri foarte sălbatice, cu foarte multă faună, pe care le prezintă tuturor turiştilor, care vin din toate colţurile lumii. Aproape jumătate din clienţii noştri sunt din străinătate, iar reacţiile sunt foarte bune. Cred că străinii apreciază sălbăticia deltei mai mult decât românii. Ei au distrus tot ce a fost sălbatic în ţările lor. Acum e totul frumos şi regularizat şi apreciază la maxim ceea ce a rămas sălbatic în Europa.”
Dragoş Gociman, preşedintele Asociaţiei Patronatului Turismului din Delta Dunării, spune că ar trebui să ştim că Delta Dunării nu este o destinaţie numai pentru pescari, vânători, iubitori de păsări sau natură. Delta înseamnă aventură şi relaxare, un loc în care simţi că trăieşti, tu şi natura laolalta. Delta Dunării e diferită de la anotimp la anotimp. În anotimpuri diferite, veţi descoperi o altă deltă. De asemenea, e diferită de la o zonă la alta. Mi-e foarte greu să indic un loc anume, care mi-e foarte drag. Mă gândesc la pădurea de arini, la un apus de soare, la vărsarea Dunării în Marea Neagră, la Sulina, la pădurea Letea, la o plimbare pe lacuri, la toate zonele sălbatice, la salba de lacuri de la Mila 23. Sunt foarte multe locuri de văzut în Deltă. Turiştii străini care ne vizitează exclamă şi spun că descoperă o altfel de Românie. Nu le vine să creadă câte are de oferit natura în Delta Dunării, dar se miră şi de calitatea serviciilor turistice oferite în zonă. Acum două săptămâni ne-au vizitat nişte jurnalişti din Belgia, care-şi rezervaseră doar două zile pentru deltă şi şi-au extins sejurul la o săptămână pentru că au realizat că trebuie să descopere delta.”
Hotelierii propun celor interesaţi şi excursii cu elicopterul. Se închiriază pentru minim trei ore, la un preţ de 1.000 de euro pe oră. Aşadar, contactaţi-vă chiar acum operatorul de turism pentru o ofertă în Delta Dunării şi nu uitaţi aparatul de fotografiat.