Sărbători pascale în România
Anul acesta vacanţele în România au primit încă câteva zile în plus bonus: obişnuita vacanţă de 1 mai, precede Paştele ortodox, din data de 5 mai.
Ana-Maria Cononovici, 02.05.2013, 10:58
Anul acesta vacanţele în România au primit încă câteva zile în plus bonus: obişnuita vacanţă de 1 mai (zi tradiţional liberă marcând ziua oamenilor muncii, în timpul regimului comunist) precede Paştele ortodox, din data de 5 mai.
Astfel operatorii de turism s-au grăbit să organizeze pachete diversificate pentru petrecerea celor două vacanţe reunite. Puteţi alege între mare şi munte, între staţiuni balneare sau pensiuni rurale. Toate zonele româneşti îmbracă haine de sărbătoare şi pregătesc, cel puţin de Paşte, delicii culinare tradiţionale. Mielul, drobul, pasca şi ouăle colorate sunt vedetele acestei sărbători, cărora li se adaugă cunoscuţii cozonaci sau sarmalele sau alte specialităţi, în funcţie de zonă.
Iuliana Ungureanu, inspector în cadrul primăriei Câmplulung Muscel, ne face poftă: “Avem produse traditionale specifice: covrigul de ou. Este şi un festival al Covrigului de ou, derulat în perioada Paştelui. Covrigul de ou este un produs specific zonei Câmpulung, care se face doar aici. Este numit covrig de ou pentru că are oul ca ingredient principal, la 1 kg de făină folosindu-se 10 ouă şi ingredientele obişnuite în rest. Avem şi brânza de burduf în coajă de brad, care este un alt produs local. Toate pensiunile oferă mâncare tradiţională românească.”
Dacă ajungeţi la Câmpulung Muscel, nu puteţi să rataţi o călătorie în timp, vizitând Castrul roman Jidava (Jidova), construit în aproximativ în anul 200 d.H. sau sărbătorile de Paşte la Mânăstirea Câmpulung, cunoscută acum sub numele de Mânăstirea Negru – Vodă”, care a fost reconstruită de Matei Basarab (domnitor al Ţării Româneşti în perioada 1632-1654) pe locul unde s-a aflat reşedinţa primilor domni ai Ţării Româneşti, sau la Biserica domnească, zidită în 1567 de către doamna Chiajna.
În preajma sărbătorilor pascale, casele românilor se primenesc şi se decorează de sărbătoare. Şi cum în România mai există încă tradiţia vopsitului ouălor pentru consum, s-a păstrat şi tradiţia decorării artistice a ouălor sau a încondeierii, cum este numită ea popular. Încondeiatul este practicat după diverse tehnici. Şi cum Bucovina şi Maramureşul sunt bine-cunoscute pentru tradiţii, iar vizitatorii se grăbesc să ajungă aici de sărbători, dacă nu v-aţi rezervat încă un sejur aici, vă sugerăm o zonă mai izolată. Dacă vreţi să mergeţi la ateliere meşteşugăreşti, să vedeţi cum se încondeiază vestitele ouă de Paşti, vreţi să învăţaţi un dans popular sau vreţi să vă bucuraţi de un trai patriarhal, merită să mergeţi la Râşnov.
Nicolae Pepene, directorul direcţiei cultură Râşnov, ne invită la sărbători petrecute într-un cadru patriarhal: “De 1 mai şi sărbătorile Paştelui avem un festival concurs de încondeiat ouă, în care şi turişii pot participa la ateliere, pot vedea şi pot învăţa din tradiţiile Ţării Bârsei. Oferta de cazare este gândită pentru toate buzunarele. Râşnovul e o oază de linişte, comfort şi autentic.”
Şi cum vacanţa de 1 mai înseamnă pentru mulţi prima vizită pe litoral, ofertele de anul acesta au fost diversificate, pentru a include şi oferte pentru iubitorii de distracţie, dar şi oferte pentru cei ce doresc să petreacă Paştele în mod tradiţional. Mihaela Lăzăreanu, consilier turism, Asociaţia de promovare Litoral Delta Dunării, vine cu detalii: Pentru perioada 1 mai- sărbători pascale din acest an, hotelierii şi agenţiile de turism au pregătit pachete speciale, care includ mesele tradiţionale, barbeque organizat la hotel, vânătoare de ouă, întâmpinarea turiştilor cu pască şi vin roşu,asigurarea transportului la slujba de înviere. Există şi hoteluri care asigură şi facilităţi de spa şi balneo. Preţurile diferă, de exemplu în partea de nord a litoralului pachetele pentru hotelurile de trei stele pornesc de la 70 lei de persoană, la patru stele, de la 100 lei, iar la cinci stele de la 200 lei, pentru că sunt oferite mai multe servicii. În seara zilei de 4 mai se va organiza la Mangalia, slujba de înviere afară şi se vor lansa peste 10.000 de lampioane sub sloganul lumina care vine din ceruri. Avem veşti bune, condiţiile meteo sunt favorabile şi se va putea face prima plajă pentru anul 2013.”
Indiferent ce ofertă veţi alege, puteţi petrece în România o vacanţă care să vă deschidă pofta pentru sezonul estival ce se apropie.