Sărbători de iarnă în Maramureș
Nordul României atrage turiștii prin una dintre cele mai pitorești și pline de farmec regiuni: Maramureș.
Daniel Onea, 22.12.2022, 15:55
Spectacole în aer liber, focuri grandioase de artificii, târguri de cadouri pentru cei mici și pentru cei mari, toate acestea întrețin atmosfera de sărbătoare din marile orașe ale României. Însă atmosfera este cu totul alta în mediul rural. Nordul României atrage turiștii prin una dintre cele mai pitorești și pline de farmec regiuni: Maramureș. Totodată, această zonă a fost inclusă în topul domeniilor schiabile din România pentru pârtiile amenajate în stațiunile Cavnic sau Borșa, potrivite atât pentru începători, cât și pentru avansați sau profesioniști. Descoperim azi Maramureșul, la trecerea dintre ani, prin tradiții, obiceiuri, dar și prin activități în natură. Fie că vorbim despre schi, drumeții sau plimbări cu sania trasă de cai, pensiunile din Maramureș sunt pregătite pentru toți turiștii. Toate acestea sunt completate de evenimente pline de culoare, care marchează sfârșitul anului.
Edit Pop promovează un turism responsabil într-un loc care încă farmecă prin natura păstrată aproape intactă. Este șefa asociației Eco Maramureș prin care, de ani buni, îndrumă turiștii spre cele mai interesante experiențe. Cu atât mai mult acum, în prag de sărbători:
Maramureșul este foarte bogat în oferte de activități turistice. În primul rând, vorbim despre tradiții și sate tradiționale când vorbim despre Maramureș, dar vorbim și despre activități în natură, iar aceste activități tradiționale au păstrat natura aproape intactă. În timp de iarnă, putem vorbi despre drumeții în sate, plimbări cu sănii trasă de cai sau cu sănii trase de câini. Se pot face trasee în natură călare, dar nu numai atât. Putem să vorbim și despre oferta de schi în Maramureș, pentru că Maramureșul are pârtii de schi. În apropierea destinației noastre sunt pârtiile deschise la Cavnic, de la Mogoșa, dar avem pârtii de schi foarte bine puse la punct și în zona Borșei. Se poate practica și schi de tură în afara pârtiilor de schi, însă e nevoie de un echipament mai special.”
Alegând cazarea într-o pensiune din mediul rural, familiile care administrează pensiunea le prezintă turiștilor programul pe care l-ar putea oferi, iar aceștia aleg plimbări cu sania cu zurgălăi până la pădure sau prin satele vecine, de la o biserică la alta. Din ofertă fac parte și șezătorile care prezintă obiceiurile locului. Acestea se încheie cu o petrecere pentru turiști. Edit Pop, manager de destinație, Eco Maramureș, spune că meșteșugarii sunt foarte căutați în această perioadă:
Atelierele meșterilor sunt semnalizate, deci, turiștii vor putea să găsească acele indicatoare care le spun unde este atelierul unui meșter în lemn sau al unei croitorese. Ei pot să intre în gospodăriile acestora și să vadă. De exemplu, pot vedea porțile Maramureșene sculptate, care se află în lucru. Chiar recent am fost cu un grup de turiști și le-am văzut. Sunt meșteri care lucrează elementele portului popular, de exemplu, clopul maramureșean. Meșterii sunt la datorie și pot să le arate turiștilor cum se lucrează aceste mici clopuri. Apoi, avem și instalațiile de tehnică populară care sunt acționate de apă, acele vâltori, mori, pive care ajută la prelucrarea lânii și avem și gospodăriile tradiționale, în care femeile țes și cos. Turiștii pot să intre în gospodăriile semnalizate și să își încerce îndemânarea.”
La o pensiune de trei margarete, situată la 46 de km de Aeroportul Internațional Maramureș și la 25 de km de Muzeul Satului Maramureșean, veți plăti 4410 lei pentru un sejur de Crăciun, de persoană, în cameră dublă, în perioada 24-28 decembrie. Amenajată rustic, cu camere mari, cu o păstrăvărie și cu o vedere superbă asupra Munților Gutâi, poate fi alegerea ideală. Iar, vizitând Maramureșul de Crăciun, veți putea vedea unul dintre cele mai vechi obiceiuri populare: Viflaimul. Este o piesă de teatru inspirată din Biblie. Acoperiți cu măști, tinerii comunității colindă ulițele satelor stârnind admirația turiștilor care ajung în nordul României. Edit Pop spune că Revelionul, trecerea dintre ani, se remarcă din nou prin tradiție, fiindcă vorbim despre o zonă turistică eminamente culturală:
Turiștii români cunosc foarte bine Maramureșul și vin în Maramureș pentru tradiție și obiceiuri. Dacă de Crăciun avem obiceiuri și tradiții, acestea sunt și de Revelion. Putem să vorbim acum despre cum colindătorii, pentru că se colindă și de Anul Nou, transpun satul maramureșean într-o atmosferă de sărbătoare. Vorbim despre răsfățul culinar cu bucate alese, dar și cu horinca aprigă de Maramureș, însă avem și festivaluri. De exemplu, în 27, 28 decembrie în Sighetu Marmației are loc Festivalul de Datini și Obiceiuri de iarnă, unde turiștii pot să vadă diferite obiceiuri din diferite zone ale Maramureșului și nu numai. Este foarte greu de spus ce le place turiștilor cel mai mult. Oamenii au preferințe individuale și personale, dar feedback-ul întotdeauna vine despre statul maramureșean în sine, povestea locului. Ei nu experimentează viața la țară printr-un muzeu, ci pur și simplu prin tot se întâmplă aici. Obiceiurile și tradițiile sunt vii.”
Pentru a vă putea organiza cât mai bine sejurul de sărbători în Maramureș, puteți accesa site-ul ecomaramures.com. Edit Pop, de la Asociația Eco Maramureș, recomandă și aplicația pentru telefoanele mobile, cu același nume, gratuită, în magazinele Android sau IOS:
Atât aplicația, cât și website-ul oferă informații complete despre ce anume se poate face în zonă, tot ce înseamnă facilități, experiențe, obiective turistice, arii protejate, tipuri de activități în natură, tipuri de activități în sate, meșteșugari. Practic toată informația este pusă la dispoziția turiștilor și, mai mult de atât, noi am pregătit niște module de câte două, trei zile, reunite sub denumire Poveștile locului”: Povestea fânului, Povestea lemnului, Povestea lânii, care sunt practic niște pachete turistice. Acestea ajută vizitatorul să înțeleagă și să experimenteze oferta Maramureșului. Ele au fost gândite pentru două, trei zile, astfel încât să poată fi combinate. La mulți ani tuturor turiștilor, la mulți ani și maramureșenilor! Așteptăm turiștii. Ei totdeauna vor găsi lucruri interesante de făcut în Maramureș și vor pleca acasă cu un bagaj de experiențe pe care nu le vor uita ușor.”
Munții Maramureșului s-au acoperit de zăpadă. Sunt așteptate ninsorile și în satele de la poalele acestora, unde se vor auzi curând și colindele. O destinație de neratat, încât e greu să nu simți sărbătoarea exprimată prin atâta lumină, cântec, zâmbet și port popular.