Sărbători de iarnă în Banatul Montan
Județul Caraș-Severin se mândrește cu latura sa multiculturală, dar și cu obiective turistice unice. Iar zona de munte a județului e fascinantă în preajma sărbătorilor de iarnă.
Daniel Onea, 12.12.2024, 16:02
Județul Caraș-Severin se mândrește cu latura sa multiculturală, dar și cu obiective turistice unice. Iar zona de munte a județului e fascinantă în preajma sărbătorilor de iarnă. Cătunele pline de farmec, morile de apă vechi, care încă mai funcționează, dar și pârtiile de schi își așteaptă turiștii.
Dan Mirea, managerul Centrului de creație și de promovare a culturii tradiționale din Caraș Severin, spune că Banatul Montan poate fi destinația perfectă a celor care-și caută un loc pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă.
„Există mari orașe din România care au înțeles că sărbătorile de Crăciun trebuie să arate ca în Europa. Ce se întâmplă la Craiova, la Sibiu și în alte orașe mari este o dovadă a faptului că încercăm să ne aliniem la ce înseamnă turismul cultural sau turismul religios, pentru că aceste sărbători adună în jurul lor familiile și oamenii.
În Banatul de munte, avem munții Banatului, care sunt înconjurați de stațiuni turistice. O să fac referire la stațiunea Semenic și, mai ales, la stațiunea Văliug, o stațiune care s-a reinventat în ultimii zece ani. Avem peste 30 de pensiuni acolo. Turiștii, de câțiva ani, sunt frecvent în aceste stațiuni.
La ora actuală, în stațiunea Văliug, unitățile hoteliere sunt ocupate în proporție de 100% pe considerentul că există pârtii. În stațiunea Văliug, există una dintre pârtiile cele mai bune din vestul României și sunt foarte mulți turiști. Dacă în anii trecuți au fost turiști din România, de vreo doi, trei ani, există turiști din străinătate care vin pentru această pârtie de schi.”
În zonă s-au făcut investiții din fonduri europene, iar, acum, există chiar o ofertă vastă pentru cei care doresc să își petreacă sărbătorile Crăciunului. Astfel, în prezent, aflăm de la Dan Mirea, managerul Centrului de creație și de promovare a culturii tradiționale din Caraș Severin, unitățile hoteliere sunt ocupate complet. Însă investiții au fost făcute și pe masivul Muntele Mic.
„Au fost de foarte multe ori discuții cu privire la pârtia de acolo. Acum, este într-un proces de modernizare și această pârtie. Cele două pârtii, atât de pe Muntele Semenic, cât și de pe Muntele Mic, cu siguranță, în viitorul apropiat, vor trezi interesul celor care iubesc sporturile de iarnă.
În ultimii trei ani, am decis ca Revelionul să-l fac tocmai sus, la Văliug, pe munte, pentru că există o atmosferă minunată, foarte greu de descris în acele locuri. Acolo sunt și sate deosebite. De exemplu, celebrul Gărâna, care este un brand național pentru Festivalul Internațional de Jazz. Există peste 30 de pensiuni în acea localitate. Gărâna este un sat cu origini nemțești, care s-a dezvoltat foarte mulți în ultimii ani, iar, în ultimii doi ani, mi-am petrecut Revelionul, sărbătorile Crăciunului la Gărâna, în pensiunile de acolo și pe pârtia de schi. Acum doi ani, Revelionul l-am petrecut efectiv pe pârtea de schi.”
„Banatu-i fruntea”, spune Dan Mirea, de la care aflăm că autoritățile locale își iau în serios misiunea de promovare turistică. Consiliul Județean Caraș-Severin a format o echipă care se va ocupa strict de promovarea și de atragerea turiștilor în zonă.
„Cred că această expresie ne obligă să aducem din nou în atenția nu doar turiștilor, ci și a celor care trec prin tranzit prin Banatul de Munte, strălucirea de altădată.
Avem calitatea de a fi foarte bune gazde și avem foarte multe atracții. Nu există doar Muntele Semenic, există Clisura Dunării în Banatul de munte, care s-a dezvoltat foarte mult. Dacă în perioada iernii punctele de atracție sunt cele de pe munte, în perioada verii toate localitățile de pe Clisura Dunării, până la interferența cu județul Mehedinți, sunt ocupate 100% de către turiști, iar majoritatea sunt străini. Există acea zonă binecuvântată de Dumnezeu, unde Dunărea curge prin Banat prin munții care o conduc către vărsarea în mare.
Aș spune că este foarte bizar că au fost foarte mulți turiști veniți mult mai departe decât din Europa. Sigur că avem și un nucleu de români care se întorc acasă. Banatul este județul cu cei mai mulți etnici germani, cu etnici maghiari, cu oameni care sunt plecați în străinătate dinainte de 1989, o parte dintre ei întorcându-se și investind în Banat.”
Mulți turiști se opresc să admire în Clisura Dunării chipul lui Decebal, regele dac, sculptat în piatră. Acesta este înalt de 55 metri și lat de 25 de metri. Pentru a vă reprezenta mai ușor dimensiunea statuii, trebuie să știți că aceasta este cu numai șase metri mai scundă decât Statuia Libertății din New York, cu opt metri mai mare decât monumentul lui Isus din Rio și cu zece metri peste colosul din Rhodos. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Iar foarte aproape de celebra statuie a lui Decebal, se află stațiunea balneoclimaterică Băile Herculane, spune Dan Mirea, managerul Centrului de creație și de promovare a culturii tradiționale din Caraș Severin.
„S-au renovat foarte multe clădiri istorice din Băile Herculane. Există proiecte și există investiții europene în această în această stațiune etalon, un Karlovy Vary al României. Anul acesta Festivalul Hercules s-a desfășurat în noul teatru de vară, renovat complet, și am avut în fiecare seară o prezență constantă de peste 3000 de oameni, care au venit din toată România și din străinătate să vadă frumusețile Banatului. Băile Herculane rămân de departe o provocare pentru autoritățile locale.
În viitorul nu foarte îndepărtat o să vedeți o transformare radicală a orașului Băile Herculane, pentru că, mai nou, acolo e un primar foarte gospodar. Acesta a înțeles că, de fapt, pariul cel mai mare pe care trebuie să îl câștige este aducerea imaginii și sclipirii de altădată a acestui oraș, unde prințesa Sisi și și elita Imperiului Austro-Ungar își făceau concediile. Există apă termală, există unități hoteliere și hoteluri încă de pe vremea Austro-Ungariei, care au rămas de notorietate, există conacul unde a locuit Maria Tereza și există încă și mobilierul acolo.”
Tot în Banatul de Munte puteți vizita un parc de mori de apă, unic în Europa, inclus în patrimoniul UNESCO și restaurat la începutul anilor 2000 de Muzeul Astra din Sibiu, din fonduri europene. Morile se află în satul Eftimie Murgu și sunt încă funcționale. Nu mai puțin fascinant este Ineleț, un cătun pe munte, la care nu se poate ajunge decât pe scări verticale din lemn. Datorită accesului mai dificil, satul este păstrat ca acum o sută de ani.