Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

România inedită

Aflăm astăzi câteva oferte de Revelion în România. Pe lângă acestea, vom vorbi și despre experiențe inedite, cum ar fi întâlnirea cu struțul Baltazar, care se pregătește să devină emblema Văii Almăjului.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

, 26.12.2024, 11:11

Aflăm astăzi câteva oferte de Revelion în România. Pe lângă acestea, vom vorbi și despre experiențe inedite, cum ar fi întâlnirea cu struțul Baltazar, care se pregătește să devină emblema Văii Almăjului.

Alina Roșoiu este managerul de proiect al unei platforme care are ca scop promovarea României autentice, dar și inedite. Am aflat, astfel, despre un obiectiv deosebit: Muzeul de pânze și povești, din satul Mândra, între Brașov și Sibiu. Chiar de la intrarea în sat, veți fi întâmpinați de un panou pe care scrie „Bine ați venit în Mândra, satul cu pânze, ceapă și povești.” Dincolo de faptul că muzeul pune în valoare zestrea locului, aici e găzduită și „Suveica Mamei Ruța în jurul lumii”.

Până acum suveica, a călătorit deja peste un milion de kilometri prin lume, prin locuri și destinații dintre cele mai felurite: America de Sud, Coreea, Siberia, Bali și multe alte locuri. Celebra suveică duce și aduce povești, dar și promovează satul românesc, cu valorile lui culturale și umane, printr-un proiect internațional de călătorie. La muzeu, mai există o expoziție dedicată suveicii și o sumedenie de povestioare de-ale locului sau adunate de prin lume. Și este doar una dintre numeroasele propuneri, spune Alina Roșoiu.

Avem o secțiune special dedicată acestor tipuri de activități, în care se promovează autenticitatea fiecărui loc, fie că vorbim de puncte gastronomice locale, fie că vorbim de activitățile care se pot face în zona respectivă, fie că vorbim despre agrement. Platforma este împărțită în 18 zone turistice. Pentru fiecare zonă turistică, găsim cel puțin un punct inedit pe care putem să-l încercăm în zona respectivă.”

Însă, având în vedere perioada scurtă până la trecerea dintre ani, începem cu câteva oferte de Revelion.

„Pentru cei care încă nu și-au făcut planuri, încă mai există disponibilitate. Spre exemplu, un hotel de trei stele din județul Vâlcea, mai exact în zona Băile Olănești, oferă cazare cu toate cele trei mese incluse, cu petrecere pentru noaptea dintre ani, cu activități precum trasee în natură și muzică live. Tarifele sunt pentru toate buzunarele. Prețul pachetului pornește de la 1.500 lei (300 euro) pentru două persoane, două nopți, și crește în funcție de numărul de nopți. Poate ajunge până la 1800 (360 euro) sau 2.000 lei (400 euro) camera dublă, cu totul inclus.

Revelionul este aproape, dar poate că unii dintre noi nu ne-am făcut alte planuri sau vrem să mai încercăm și altceva. În zona Clisurii Dunării, se organizează un Revelion pe rit vechi, cu tradiții sârbești, într-o pensiune de trei stele, cu foc de tabără, cu proțap, cu trasee pe Ciucaru Mare, cu un „treasure hunt”. Tarifele aici încep de la 3.900 lei (780 euro). Totul este inclus: cazarea, masa, petrecerea, evenimentul cu DJ, dansurile și atelierele distractive pe care unitatea de cazare le organizează pentru viitorii oaspeți.”

Nu departe de Clisura Dunării, puteți găsi și satul Ravensca. Este un sat micuț și liniștit, așezat pe acoperișul munților Almăjului din județul Caraş-Severin, la aproximativ 760 de metri altitudine. Ravensca este cel mai mic sat din salba satelor cehești din Banat, numărând aproximativ 100 de locuitori. Datorită specificului său etnic, satul se caracterizează prin acuratețea cu care au fost păstrate tradițiile și obiceiurile specifice poporului ceh. Fiind cel mai izolat din cele șase sate cehești din Banat, aici a fost cel mai bine conservată limba cehă veche, nefiind alterată nici de limba română, nici de cea sârbo-croată. De altfel, spune Alina Roșoiu, managerul de proiect al unei platforme de turism, pe lângă liniște și relaxare, turiștii caută destul de des și intimitate. Unii, chiar și de Revelion.

„O altă ofertă a fost trezită din interesul turiștilor pentru locațiile mici, locațiile de tip butic hotel. Avem un butic hotel din zona Râșnov. În anii următori perioadei COVID, turiștii au început să se îndrepte spre unități de cazare mici, cu un număr restrâns de camere, așa cum sunt cum sunt buticurile. Sunt atrași de design-ul exclusiv al camerelor și de faptul că fiecare cameră are un alt design. Totuși, trecând peste Revelion și gândindu-ne la ce va însemna anul 2025, pentru că Timișoara a fost capitală culturală europeană, s-a trezit un interes al turiștilor de a vizita orașul. Știm cu toții că Timișoara este un oraș al premierelor, fiind și primul oraș luminat electric din Europa. Constatăm o creștere a numărului de solicitări pentru Timișoara și împrejurimi.”

Timișoara impresionează cu o arhitectură diversificată, în stilurile baroc, neobizantin şi Art Nouveau. Mai mult decât atât, aici veți găsi cea mai mare zonă pietonală din România, cu o mulțime de terase, restaurante, baruri și cluburi. Turiștii se vor simți exact ca într-o stațiune, departe de aglomerația specifică marilor bulevarde. Dincolo de numeroasele spectacole și evenimente culturale, orașul Timișoara este un spectacol în felul lui, cu muzee, expoziții și evenimente care se întâmplă direct pe stradă. Veți putea participa și la festivaluri mai lungi sau mai scurte de gastronomie, pentru că Timișoara și-a propus să promoveze și să se dezvolte tot mai puternic ca destinație gastronomică. Însă tot în vestul României, zona Banatului Montan chiar trebuie descoperită, spune Alina Roșoiu.

„În Valea Almăjului, doi mici antreprenori și-au propus să revigoreze zona. O căsuță tradițională care a fost redescoperită, regândită, acum, a devenit casă pentru oaspeți. Zona Banatului Montan are atâtea de oferit încât două săptămâni nu ne-ar ajunge. Fie că vrem să vedem Cascada Moceriș, fie că vrem să ajungem la Cascada Bigăr, fie că ne dorim să vedem Lacul Dracului sau Ochiul Beiului, toate acestea sunt în Valea Almăjului sau în apropierea Văii Almăjului.

Dacă veți ajunge în Valea Almăjului, trebuie să mergeți și la crescătoria de struți și neapărat trebuie să îl cunoașteți pe Struțul Baltazar, struțul care se pregătește să devină emblemă a Văii Almăjului. Este un struț oarecare, atât de simpatic, încât după prima fotografie a ajuns să reprezinte o zonă. Pentru că în fiecare zonă căutăm ineditul și pentru că ineditul devine viral, ne-am hotărât ca Baltazar să fie imaginea care va atrage turiști în Valea Almăjului. Are o poveste, dar povestea va trebui să o aflați atunci când veți ajunge în satul Moceriș.

România merită să fie descoperită atât primăvara, când este singura ocazie să vedem la Laleaua de Cazane, toamna, când culorile pădurii creează un tablou extraordinar, vara când cu toții avem nevoie de un pic de răcoare, de apa Mării Negre sau de răcoarea pădurii și iarna, atunci când tradițiile se păstrează mai bine ca niciodată.”

Invitația a fost lansată. Până data viitoare, când ne auzim cu retrospectiva turistică a anului 2024, petrecere frumoasă de Revelion și La mulți ani!

RadioRomaniaInternational · Radio Tour – 26.12.2024

 

(foto: pasja1000 / pixabay.com)
Radio Tour joi, 19 decembrie 2024

Crăciun în România

Sărbătoarea Crăciunului este una dintre cele mai iubite și mai așteptate din an. Este o perioadă a tradițiilor și a obiceiurilor transmise...

Crăciun în România
(foto: Pexels / pixabay.com)
Radio Tour joi, 12 decembrie 2024

Sărbători de iarnă în Banatul Montan

Județul Caraș-Severin se mândrește cu latura sa multiculturală, dar și cu obiective turistice unice. Iar zona de munte a județului e...

Sărbători de iarnă în Banatul Montan
Buşteni, Caraiman (foto Mariana Chirita /RRI)
Radio Tour joi, 05 decembrie 2024

Turism activ în România

Turismul activ atrage tot mai mulți vizitatori în România datorită peisajelor spectaculoase și a diversității activităților în aer liber....

Turism activ în România
foto: Târgul de Turism al României
Radio Tour joi, 28 noiembrie 2024

Târgul de turism al României, ediția de toamnă

În perioada 21-24 noiembrie, vizitatorii au avut acces la o gamă largă de pachete promoționale, reduceri exclusive și idei de vacanță pentru...

Târgul de turism al României, ediția de toamnă
Radio Tour joi, 21 noiembrie 2024

Civilizația lemnului în România

Maramureșenii au fost dintotdeauna credincioși lemnului, căruia i-au dat cele mai felurite forme, de la blidul din care mâncau, până la...

Civilizația lemnului în România
Radio Tour joi, 14 noiembrie 2024

Stațiuni balneare în județul Vâlcea

Acestea tratează și relaxează an de an mii de turiști din toată lumea. Fiecare stațiune are propriul său farmec și, mai mult decât atât,...

Stațiuni balneare în județul Vâlcea
Radio Tour joi, 07 noiembrie 2024

Muzeul Recordurilor Românești

Muzeul Recordurilor Românești a apărut din dorința de a promova Bucureștiul și România. Găsim aici cele mari colecții de tirbușoane, fiare...

Muzeul Recordurilor Românești
Radio Tour joi, 31 octombrie 2024

Relaxare și tratament la Băile Herculane

Ne îndreptăm azi spre sud-vestul României, într-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa. În Băile Herculane, găsim o gamă...

Relaxare și tratament la Băile Herculane

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company