Revelion în România
Spre deosebire de anii precedenți, trecerea din 2021 în 2022 nu va mai fi marcată cu spectacole și focuri grandioase de artificii peste tot în România.
Daniel Onea, 30.12.2021, 16:03
Spre deosebire de anii precedenți, trecerea din 2021 în 2022 nu va mai fi marcată cu spectacole și focuri grandioase de artificii peste tot în România. Sunt dominante ofertele în unități de cazare retrase, în mijlocul naturii, departe de aglomerație. Există însă și câteva oferte de petrecere a Revelionului în stradă, la evenimente organizate, de exemplu, de autoritățile locale din Iași, Constanța, Craiova. Pe de altă parte, în Cluj Napoca, Baia Mare și Suceava vor fi organizate doar focuri de artificii.
Operatorii privați au reușit să se adapteze condițiilor actuale impuse de pandemia de Covid 19, spune Traian Bădulescu, consultant în turism. „În toată România se poate petrece un Revelion frumos, datorită bogăției tradițiilor. Îmi amintesc că acum șase, șapte ani, o firmă internațională a realizat un studiu despre ora până la care se petrece Revelionul, în funcție de naționalitate. Pe primul loc era Rusia, pe locul al doilea era Ucraina, iar pe al treilea loc era România cu ora 4:30. Așadar, românului îi place să petreacă, iar tradiții ca la noi se întâlnesc mai rar. Vestea bună este că, la ora actuală, așa cum am susținut și eu, se acceptă pentru acces și testele antigen și PCR. Contează mult, întrucât nu toți românii s-au vaccinat.”
Întrebarea rămâne: Unde ne petrecem Revelionul? Răspunsul: În locurile unde păstrăm tradițiile, unde lumea se simte bine și petrece. Traian Bădulescu. „În zona rurală, de exemplu, pe lângă faptul că turiștii pot beneficia de un cadru natural deosebit, se pot plimba cu sania trasă de cai, pot participa la mici festivaluri de tradiții. Alegând turismul rural, turiștii pot vedea obiceiurile din timpul sărbătorilor de iarnă. Sunt foarte multe zone dezvoltate pentru turismul rural, cum ar fi zonele Bran Moeciu, Mărginimea Sibiului, Maramureș, Bucovina, Oltenia de sub munte, Neamț și așa mai departe. Apoi, ar fi stațiunile montane. România chiar are stațiuni montane dezvoltate ca Poiana Brașov, Sinaia, Predeal, Păltiniș, Borșa în Maramureș, Slănic Moldova, Vatra Dornei.
Pe de altă parte, stațiunile balneoclimaterice sunt foarte căutate, iar în top sunt Băile Felix, Băile Herculane, Sovata, Balvanyos. O mare parte dintre hoteluri sunt de calitate, stațiunile sunt amplasate în zone naturale frumoase, de munte sau de deal, cu aer curat, iar turiștii, chiar dacă nu merg la tratament, au acces la SPA. Totodată, prețurile sunt foarte bune. Este o legendă că în România este foarte scump. Da, există hoteluri în Poiana Brașov unde un cuplu poate plăti și câteva mii de euro pentru un sejur de câteva zile de Revelion, în care este inclus și un spectacol de calitate. Însă nu sunt multe hoteluri la acest preț și există oferte pentru toate buzunarele. Tarifele pornesc de la 500-1000 de lei de persoană pentru câteva zile și pot ajunge până la o mie de euro de persoană.”
Pentru a exemplifica, l-am contactat pe Dan Buru, referent cultural în cadrul Primăriei Băile Herculane. „Stațiunea Băile Herculane este pregătită cu oferte variate. Este o stațiune de munte, în care revelioanele s-au organizat în fiecare an, iar anul acesta nu face excepție. La noi, se remarcă diversitatea ofertei turistice, de la case particulare, până la pensiuni și hoteluri de cinci stele, de la pensiuni mici, până la hoteluri cu 500 de camere. Toate acestea pregătesc programe dintre cele mai diverse de Revelion pentru oaspeții stațiunii. De exemplu, un hotel de patru stele o are invitată pe Anca Țurcașiu, care, împreună cu Iulia Dumitrache Band, va asigura o petrecere extraordinară. Un alt hotel i-a invitat pe Lora și pe Ștefan Stan și a pregătit multe surprize. O altă unitate de cazare a pregătit un spectacol folcloric bănățean.”
Prețurile afișate de agențiile turism se situează între 1400 (280 de euro) și 4800 de lei (980 de euro). Sunt incluse toate cele trei mese, iar, în gama superioară a prețului sunt incluse și spectacolul, masa de Revelion și accesul la SPA.
În condițiile actuale, mai putem considera atractivă oferta de a petrece noaptea de Revelion în stradă? „Respectând, bineînțeles, regulile de bază, dezinfectându-ne și purtând măști, probleme nu sunt neapărat mari. România, în prezent, este țara din Europa cu cele mai puține infectări, chiar dacă am fost pe lista roșie acum două luni. Oricum, este o țară cu o ofertă generoasă de petrecere a timpului în natură, unde se respectă regulile de prevenție a infectării cu Covid 19 în unitățile de cazare. În final, trebuie să reținem că turismul înseamnă sănătate fizică și mentală. Nu poți rămâne mereu în casă, iar turiștii pot fi responsabili și pot păstra regulile.”
Indiferent de zona în care veți alege să petreceți Revelionul, în primele zile ale noului an vă puteți planifica vizite sau diverse activități cum ar fi plimbări cu sania, relaxare la SPA, activitate fizică pe pârtia de schi, vizite la anumite obiective turistice. Întrucât puterea exemplului. Traian Bădulescu, consultant de turism, a colaborat trei ani și cu Compania Municipală de Turism a Bucureștiului. L-am întrebat care a fost, în general, impresia cu care au plecat turiștii din România.
„Am avut un punct de informare în centrul orașului și am primit mulți turiști străini. Nimeni nu era nemulțumit de ce a văzut în București, pe Valea Prahovei și în România în general. De exemplu, îmi amintesc de un cetățean australian care fusese pentru prima oară în Europa în România. De ce? Din păcate, nu datorită promovării. Aflase despre România pe internet. I-am întrebat pe toți turiștii ce-i nemulțumește și chiar n-au avut nimic de zis, cu excepția câtorva care și-au dorit să vadă mai multe clădiri restaurate. Un lider al turismului de incoming, domnul Gheorghe Fodoreanu, spunea acum câțiva ani că cea mai mare diferență în Europa între gradul de așteptare și gradul de satisfacție este în România. Din păcate, gradul de așteptare este încă mic, fiindcă nu știm să ne facem promovare, însă gradul de satisfacție a fost foarte mare.”
Așadar, comportându-vă responsabil, respectând câteva reguli de bază pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19, România poate fi destinația ideală pentru a petrece Revelionul.