Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Retrospectiva turistică

Astăzi vă propunem o ediție retrospectivă, cu menționarea atracțiilor turistice ale României, prezentate în cursul anului 2024.

Schi în Poiana Braşov (foto: Daniel Onea, RRI)
Schi în Poiana Braşov (foto: Daniel Onea, RRI)

, 02.01.2025, 13:00

Destinațiile au fost dintre cele mai diverse, pentru a acoperi o gamă cât mai largă de gusturi. Ne-am plimbat pe cei mai înalți munți din România, am vorbit despre meșteri și meșteșugari, sate străvechi, dar am vizitat și castele renumite. Nu am uitat nici de tratamentul balnear în centre de tradiție din România, dar nici de stațiunile de la malul românesc al Mării Negre.

Am deschis seria călătoriilor din 2024 la doar 161 de kilometri de București, unde se întinde orașul de la poalele Tâmpei, Brașov. Cunoscut pentru Biserica Neagră, cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, pentru străduțele cu aer medieval și pentru numeroasele sale restaurante și cluburi, orașul poate fi destinația ideală de city-break. Ne-am îndreptat, apoi, spre Iași, fost capitală a provinciei Moldova timp de aproape 300 de ani.

Tot în estul României, am descoperit frumusețile de pe Valea Trotușului, printre care Palatul Ghika de la Comănești, construit în 1890 sub semnătura arhitectului Albert Galleron, cel care a construit Ateneul Român și clădirea Băncii Naționale a României. Castelele Peleș și Pelișor au intrat și ele în atenția noastră, într-o rubrică specială dedicată orașului Sinaia, locul reședinței de vară a familiei regale a României din 1887 și până în 1947.

Ne-am oprit, apoi, pe pârtiile de schi și de snowboard din stațiunea montană Bușteni. Am vorbit despre oferta dedicată iubitorilor sporturilor de iarnă, dar și despre cel mai mare și mai valoros monument al stațiunii, unic in țară: Crucea Eroilor Neamului, construită între anii 1926-1927, prin grija Majestății Sale, Regina Maria. Am încheiat sezonul de iarnă cu Ruta cultural-turistică a muzeelor în aer liber din România, dezvoltată la nivel național și recunoscută de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, lansată în România având în vedere numărul mare al turiștilor care au manifestat interes pentru aceste obiective.

În prima săptămână a primăverii, am aflat că județul Buzău și-a câștigat denumirea de „mica Românie”, datorită diversității formelor de relief întâlnite aici. Am cunoscut mai bine această zonă pitorească, dar și plină de legende. Apoi, am călătorit cu mocănița, pe o cale ferată îngustă, îngrijită de voluntari, care unește polul turistic Sibiu de comunitățile rurale de pe Valea Hârtibaciului.

Din centrul României, ne-am îndreptat spre una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa, atestată în jurul anului 150. Situată în sud-vestul României, stațiunea Băile Herculane oferă o gamă variată de proceduri de tratament. Pe lângă calitatea terapeutică deosebită a apelor minerale, aerul puternic ionizat echilibrează sistemul nervos și asigură un somn odihnitor. De aici, ne-am îndreptat spre cetatea Alba Carolina. În Alba-Iulia, turiștii sunt fascinați de istoria celei mai mari fortificații Vauban din România. Aspectul său stelar, cu șapte colțuri, înseamnă totodată șapte bastioane uriașe, care pot fi observate și azi așa cum erau la început.

N-am uitat nici de Harghita, județul prietenos cu familiile. Aici există un parc pentru mângâierea animalelor. Contactul cu animalele poate avea un caracter terapeutic, iar, în acest parc, găsiți căprioare, cai islandezi sau iepuri. Din centrul României, am pornit pe Ruta cultural-turistica „Porțile Transilvaniei”. Aceasta are o lungime de 1.141 de km, iar cele peste 100 de obiective turistice cu valoare culturală, incluse în acest program, pot fi vizitate pe cale rutieră, în decurs de 16 zile. Nu în ultimul rând, invitația pentru a sărbători Paștele a fost în nordul României, în Bucovina și în Maramureș.

Castelul Corvinilor, monumentul de arhitectură gotică, civilă și militară cel mai bine păstrat din centrul și din sud-estul Europei, a fost propunerea noastră la început de mai. Situată în vestul României, construcția impunătoare este una dintre principalele atracții turistice din zonă. Am revenit, apoi, în București unde am aflat despre trei tururi inedite: Comunism versus monarhie, Centrul vechi și Dracula, Centrul Vechi și comunismul.

La începutul verii, aflam că litoralul românesc al Mării Negre se schimbă în bine de la an la an. V-am prezentat câteva dintre cele mai noi hoteluri și investiții, care să vă asigure o vacanță cât mai plăcută. Am dedicat o rubrică și unicei stațiuni maritime din România cu izvoare minerale, sulfuroase și mezotermale: Mangalia. De aici, ne-am îndreptat spre Delta Dunării, unde v-am prezentat o formă de turism prietenoasă cu mediul înconjurător: turismul sustenabil sau ecologic.

Pe de altă parte, Delta Dunării face parte și din Ruta cultural-turistică „Merele de Aur”, după cum am aflat dintr-o altă rubrică. Aceasta cuprinde destinații precum Bucovina, Mărginimea Sibiului, Târgu Jiu și Oradea. Destinațiile sunt premiate de Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism cu trofeul „Mărul de aur”.

Povestea Vinului și turismul speologic în Munții Aninei au fost următoarele propuneri, după care ne-am oprit pe șoseaua situată la cea mai mare înălțime din România: Transalpina.

Spre finalul anului am vorbit despre turismul activ. Această formă de turism atrage tot mai mulți vizitatori în România datorită peisajelor spectaculoase și a diversității activităților în aer liber. Munții Carpați sunt o destinație preferată pentru drumeții, alpinism și escaladă, cu trasee de toate gradele de dificultate. Nu în ultimul rând, sărbătorile de iarnă le-am petrecut, pe rând, în Banatul Montan, dar și în Maramureș.

Anul 2025 se anunță cel puțin la fel de interesant și de plin de călătorii. Vă așteptăm alături de noi pentru a cunoaște destinații de vacanță, proiecte interesante, locuri inedite și oameni primitori.

La mulți ani!

RadioRomaniaInternational · RADIO TOUR 02.01.2025
Foto: pixabay.com
Radio Tour joi, 26 decembrie 2024

România inedită

Aflăm astăzi câteva oferte de Revelion în România. Pe lângă acestea, vom vorbi și despre experiențe inedite, cum ar fi întâlnirea cu...

România inedită
(foto: pasja1000 / pixabay.com)
Radio Tour joi, 19 decembrie 2024

Crăciun în România

Sărbătoarea Crăciunului este una dintre cele mai iubite și mai așteptate din an. Este o perioadă a tradițiilor și a obiceiurilor transmise...

Crăciun în România
(foto: Pexels / pixabay.com)
Radio Tour joi, 12 decembrie 2024

Sărbători de iarnă în Banatul Montan

Județul Caraș-Severin se mândrește cu latura sa multiculturală, dar și cu obiective turistice unice. Iar zona de munte a județului e...

Sărbători de iarnă în Banatul Montan
Buşteni, Caraiman (foto Mariana Chirita /RRI)
Radio Tour joi, 05 decembrie 2024

Turism activ în România

Turismul activ atrage tot mai mulți vizitatori în România datorită peisajelor spectaculoase și a diversității activităților în aer liber....

Turism activ în România
Radio Tour joi, 28 noiembrie 2024

Târgul de turism al României, ediția de toamnă

În perioada 21-24 noiembrie, vizitatorii au avut acces la o gamă largă de pachete promoționale, reduceri exclusive și idei de vacanță pentru...

Târgul de turism al României, ediția de toamnă
Radio Tour joi, 21 noiembrie 2024

Civilizația lemnului în România

Maramureșenii au fost dintotdeauna credincioși lemnului, căruia i-au dat cele mai felurite forme, de la blidul din care mâncau, până la...

Civilizația lemnului în România
Radio Tour joi, 14 noiembrie 2024

Stațiuni balneare în județul Vâlcea

Acestea tratează și relaxează an de an mii de turiști din toată lumea. Fiecare stațiune are propriul său farmec și, mai mult decât atât,...

Stațiuni balneare în județul Vâlcea
Radio Tour joi, 07 noiembrie 2024

Muzeul Recordurilor Românești

Muzeul Recordurilor Românești a apărut din dorința de a promova Bucureștiul și România. Găsim aici cele mari colecții de tirbușoane, fiare...

Muzeul Recordurilor Românești

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company