Retrospectivă turistică 2013
La mulţi ani! Bun găsit la prima ediţie Radio Tour din acest an, o ediţie în care vă oferim o retrospectivă a destinaţiilor de vacanţă pe care vi le-am propus în 2013.
Daniel Onea, 02.12.2013, 13:06
Am încercat să vă facem cunoscute atât destinaţii turistice consacrate cât şi altele mai puţin cunoscute, deopotrivă ideale pentru un concediu de neuitat. 2013 a fost din nou un an al concursurilor. Concursul Prin salinele României” s-a încheiat la sfârşitul lunii februarie, iar la jumătatea lui martie anunţam deja câştigătorii, Roberta şi John Selesky, din Texas, din SUA. Cu frumuseţile ei naturale de neegalat, cu oamenii ei ospitalieri şi veseli, cu locurile încărcate de istorie, România poate fi destinaţia unei vacanţe reuşite, ne spuneau câştigătorii marelui premiu la încheierea sejurului. Roberta şi John s-au bucurat de un sejur de zece zile în patru zone cunoscute pentru exploatarea sării: Slănic Prahova, Târgu Ocna, Praid şi Turda.
2013 a fost an aniversar pentru Radio România. La data de1 noiembrie 1928, orele 17.00, avea loc prima transmisie radiofonică oficială din România, iar anul trecut am împlinit 85 de ani de când vă suntem alături. Marele Premiu al concursului Radio România 85” a fost un sejur de 10 zile, cu pensiune completă, în perioada 15-24 septembrie, în trei zone din România acoperite de emisia unor posturi regionale ale Radioului public – judeţele Gorj, Timiş şi Cluj. La concursul Radio România 85”, câştigat de doi ascultători din Turkmenistan, Elena Gurbanova şi Igor Paskarev, au răspuns corect 515 ascultători sau utilizatori Internet.
Iată, aşadar, că, la momentul acestei retrospective, în urma concursurilor pe care le organizăm din 1996 încoace, România a fost vizitată de ascultători din 19 ţări. Iar numărul acestora va creşte şi în 2014. Anul trecut am lansat deja un nou concurs cu premii, cu titlul “De la ‘Drumul vinului’, la ‘Drumul voievozilor’”. Concursul este dedicat judeţului Prahova, din sudul României, şi este inspirat de programele de promovare turistică Drumul fructelor”, Drumul vinului”, Drumul voievozilor”, derulate de Consiliul Judeţean Prahova. Concursul va dura până pe 15 martie 2014, data poştei, iar marele premiu va fi un sejur de 9 zile, cu pensiune completă, pentru două persoane, în perioada 1-9 septembrie 2014, în judeţul Prahova.
La începutul anului 2013 vă invitam la munte, mai exact în centrul României, la Râşnov. Este destinaţia turistică în care legendele romantice, care au dăinuit timpului, sunt reconstituite în Cetatea medievală, iar muzica veche răsună şi azi între zidurile vechilor biserici ale oraşului. Iubitorilor de senzaţii tari le recomandam la început de an, la Râşnov, o instalaţie de bungee jumping, unică în Europa, cu o înălţime de 135 metri şi cu posibilităţi de extindere până la 155 metri, pe o distanţă de aproximativ 100 metri, în funcţie de greutatea celui care sare. Apoi, atenţia noastră se îndrepta spre centrul activităţilor turistice montane din România – masivul Bucegi. Pe întreg masivul Bucegi se întinde Parcul Natural Bucegi. Această arie naturală protejată este una dintre cele mai vizitate, practic, după Delta Dunării, primind cel mai mare număr de vizitatori anual, peste un milion două sute de mii de persoane. Atracţiile turistice şi peisajul sunt foarte variate şi asigură posibilităţi de delectare pentru toate categoriile de turişti care vizitează zona.
În prag de primăvară, în 2013, am vizitat Iaşiul. Aflam atunci că acest oraş din nord-estul României înseamnă înainte de toate istorie, artă, ştiinţă şi inovaţie. Fie că vorbim de vechea cultură Cucuteni, de paginile scrise de marile familii boiereşti, de momentul istoric al numirii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţărilor Româneşti, Iaşiul a desăvârşit istoria României. Asffel, vizitator sau locuitor al acestui oraş, eşti înconjurat de istorie la fiecare pas. Spre sfârşitul primăverii vă invitam să petreceţi Paştele în România. Oferta noastră a fost variată şi puteaţi alege între mare şi munte, între staţiuni balneare sau pensiuni rurale.
Când căldura verii lui 2013 a devenit insuportabilă în marile oraşe, vă propuneam ca destinaţie litoralul românesc al Mării Negre. Pe o lungime de 245 km, plaje cu nisip fin, marea cu salinitate redusă e perfectă pentru ”diving”, termen sub care sunt cunoscute scufundările de agrement. Locurile preferate pentru această activitate se află în partea sudică a litoralului, acolo unde fundul nisipos al mării este înlocuit de pietre şi plăci calcaroase.
N-am ocolit nici Delta Dunării, pe care am vizitat-o la bordul unui hotel plutitor. Recomandam atunci şi vizitarea localităţilor Mila 23, localitatea de baştină a campionului României la caiac canoe, Ivan Paţaichin, şi Sulina, un oraş cu muzee şi biserici frumoase şi cu un cimitir multiconfesional care aminteşte de perioada de prosperitate a celui mai estic oraş al Uniunii Europene. În a doua jumătate a secolului al 19-lea, datorită creşterii traficului de mărfuri datorat statutului de porto franco (adică scutit de taxe vamale), la Sulina se înfiinţaseră multe birouri de armatori, funcţionau 8 reprezentanţe consulare, iar aici trăiau peste 20 de etnii.
Toamna se asociază în România cu cămările pline cu borcane de murături, cu dulceţuri, zacuscă şi multe alte bunătăţi, care să dea gust sezonului rece. Considerată perioadă de extrasezon turistic, toamna este cel mai bun moment pentru petrecerea unei vacanţe la ţară. Am analizat programul Vacanţe la ţară”, derulat de ANTREC şi am concluzionat că oriunde aţi merge: Ardeal, Maramureş, Bucovina şi Muntenia, aţi fi la fel de câşugaţi şi veţi putea şi achiziţiona produse autentic româneşti realizate în serie mică. Iarna am încheiat-o, bineînţeles, cu ofertele de Crăciun şi de Revelion în România. O invitaţie la petrecerea pentru sfârşit de an.
A fost un an plin, cu destinaţii consacrate, cu oferte inedite şi vă propunem în continuare un an cel puţin la fel de bogat în oferte turistice. Rămâneţi cu Radio România Internaţional. La mulţi ani!