Radio Tour – Turism activ, cultural, istoric și balnear în Alba
Cu o natură extrem de generoasă și cu un patrimoniu cultural de o mare valoare, zona se remarcă la nivel național printr-un potențial turistic foarte ridicat și diversificat.
Daniel Onea, 30.06.2022, 16:11
Astăzi ajungem în partea central-vestică a României, în județul Alba. Cu o natură extrem de generoasă și cu un patrimoniu cultural de o mare valoare, zona se remarcă la nivel național printr-un potențial turistic foarte ridicat și diversificat. Aici, predominant este relieful montan care atinge înălțimi de peste 1.800 de metri în nord-vestul județului și mai mari de 2.000 de metri în sudul acestuia. Ghidul acestei călătorii fascinante este Ioana Mirca, inspector la Biroul Turism de la Consiliul Județean Alba:
În partea de nord-vest se află și Parcul Natural Apuseni, care este cel mai antropizat areal protejat din România și o destinație turistică importantă pentru iubitorii de munte și de natură. La rândul ei, și zona de sud a județului Alba a cunoscut o dezvoltare turistică însemnată, Munții Șureanu fiind, datorită domeniului schiabil existent, o destinație turistică pentru practicarea sporturilor de iarnă preferată de mulți turiști. Datorită dezvoltării Domeniului schiabil Șureanu, dar și a faptului că județul Alba este traversat de șoseaua înaltă Transalpina, fluxul turiștilor a crescut semnificativ, în special în sezonul estival. În momentul de față, formele de turism cele mai populare din județul Alba sunt turismul montan, turismul rural, turismul cultural şi cel generat de existența pe teritoriul județului a trei elemente de patrimoniu mondial UNESCO, respectiv situl rural Câlnic, Cetatea dacică de la Căpâlna şi Peisajul minier Roșia Montană.
Însă cum arată acum turismul în județul Alba, după doi ani de pandemie? Ioana Mirca: În momentul de față sunt semnale evidente că lumea a resimțit din plin efectele impuse de restricțiile din perioada pandemiei, iar circulația turistică cunoaște o creștere semnificativă. Oamenii, în general, și nu mă refer aici doar la turiști, simt nevoia socializării, a participării la evenimente, a ieșirilor cu prietenii, a excursiilor și diverselor activități turistice care implică nevoia de evadare din cotidian. În întâmpinarea acestor nevoi, autoritățile publice au reluat o serie de evenimente cultural istorice sau festivaluri care nu s-au organizat în perioada pandemiei, iar cele care au avut loc în lunile trecute au depășit ca număr de participanți nivelul anului 2019. Le-aș aminti aici cele mai recente, respectiv Festivalul Internațional de Teatru Povești și Noaptea muzeelor. Cu pași mici, putem spune că județul Alba se apropie încet de ceea ce însemna turismul dinaintea pandemiei.
Pandemia a însemnat redescoperirea unei noi forme de turism: întoarcerea spre natură. Autoritățile din județul Alba n-au fost nepregătite. Pe lângă traseele turistice omologate, care sunt în mod obișnuit frecventate de turiști, începuseră demararea unui proiect de creare și de dezvoltare a unor trasee turistice tematice. Ioana Mirca, inspector la Biroul Turism de la Consiliul Județean Alba: Unul dintre ele, denumit Potecuʼ Stânelor, este un traseu în circuit care face legătura cu câteva stâne din zona Munților Șureanu, unde se găsesc produse ecologice din lapte și carne de oaie, în mod deosebit, dar și de vacă (balmoș, înturnat, jintiță, preparate la ceaun sau grătar, etc). Traseul oferă turiștilor mai multe posibilități de a participa la activitățile tradiționale din cadrul stânelor, cum ar fi hrănitul și mulsul animalelor, producerea brânzei sau a cașului și alte activități specifice. Un alt traseu tematic, care într-o formă are legătură și cu Cetatea Dacică de la Căpâlna este Gradus Legionis, traseu care face legătura între Castrul roman din Șaua Aușel din Munții Șureanu și cetate, încercând să recreeze traseul de cucerire al acesteia.
Desigur, împreună cu colegii din cadrul SALVAMONT Alba și echipe de voluntari, vom continua și acțiunile anuale de întreținere și marcare a traseelor turistice din cele două masive montane din județul Alba pentru a crea turiștilor o experiență cât mai plăcută în condiții de siguranță.
Județul Alba este o zonă cu o importantă încărcătură istorică, așadar, un județ unde turismul cultural-istoric este foarte bine reprezentat. Care sunt cele mai importante evenimente care marchează, în acest domeniu, anul 2022? Ioana Mirca: Obligatoriu de bifat în acest an este evenimentul de maximă importanță din punct de vedere istoric și anume Centenarul Încoronării. Alba Iulia a găzduit Încoronarea Regilor Ferdinand I și a Reginei Maria ca Regi ai României Mari în anul 1922, la 15 octombrie, în prezența unor oaspeți din toată Europa, reprezentanți ai Caselor Regale, membri ai misiunilor speciale, înalți oficiali, precum și a unui numeros public românesc. În acest fel, Unirea din 1918 a primit încununarea firească după recunoașterea internațională prin tratatele de pace de la Paris, Saint-Germain şi Trianon. Acest eveniment crucial în istoria României va fi marcat la Alba Iulia printr-un șir de acțiuni şi activități dedicate, care se regăsesc în Agenda Culturală a Județului Alba.
În acest an aniversar marcat de Centenarul Încoronării, autoritățile locale au încercat să aducă un plus valoare tuturor formelor de turism care se regăsesc în județul Alba, dar și să dezvolte unele noi, cum ar fi turismul balnear: Cel mai important proiect pentru județul Alba privind dezvoltarea unei noi forme de turism în anul 2022 îl reprezintă deschiderea Complexului Băile Sărate de la Ocna Mureș. Acest proiect de dezvoltare inițiat de către Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș își propune revitalizarea turismului balnear așa cum a fost orașul Ocna Mureș în perioada sa de glorie din anii ʼ80, împreună, desigur, cu creșterea stării de sănătate a celor care vor frecventa complexul balnear. Investiția se ridică la peste 35 de milioane de lei (7 milioane euro), iar baza de tratament cuprinde facilități precum bazine interioare și exterioare cu apă sărată și dulce, sală de tratament cu nămol, spații pentru proceduri de fizioterapie și recuperare medicală, zonă de fitness, restaurant, toate desfășurate pe o suprafață de 6.400 mp.
Anul 2022 reprezintă revenirea în forță a tuturor evenimentelor cu tradiție din județul Alba. Astfel, în orice perioadă vă veți programa vizita, veți putea participa și la multe festivaluri, târguri, care vă vor apropia de istoria și de tradiția locurilor.