Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Povestea vinului în România

România are o ofertă bogată de podgorii întinse și crame frumoase, în care sunt depozitate adevărate comori pentru iubitorii de vin.

Povestea vinului în România
Povestea vinului în România

, 12.10.2023, 16:03

România are o ofertă bogată de podgorii întinse și crame frumoase, în care sunt depozitate adevărate comori pentru iubitorii de vin. În plus, aceste crame pot fi vizitate în cadrul unor programe speciale, care includ plimbări prin podgorie, explicații despre procesul de fabricare a vinului și, cel mai important, degustări. În ediția de azi, vă propunem o altfel de experiență, aceea a legendelor povestite până seara târziu, în zone pitorești.



Alina Iancu, fondatoarea proiectului Crame România și promotor al vinurilor locale și al turismului viticol, spune că, în ultimul timp, s-a înregistrat o creștere a unităților de cazare atât la crame cât și în vecinătatea acestora:



Din punctul acesta de vedere, față de ultimii doi, trei ani, în momentul de față, stăm mult mai bine. Avem o singură asociație care este activă, Asociația Cramelor din Dealul Mare. Sunt aproximativ 15 crame în asociație și organizează de câteva ori pe an Zilele Porților Deschise. Asta înseamnă că se pot vizita mai multe crame în aceeași zi fără programare în prealabil. Totuși, sunt foarte multe crame tot din podgoria Dealu Mare, Drăgășani, chiar și din Transilvania, care au început să organizeze evenimente festive, fie concerte la cramă, fie Ziua Cramei, care este într-un anumit moment, fie Ziua Culesului. Atunci, când știi că sunt mai multe crame într-o anumită zonă, te gândești cum să îți organizezi weekendul.



La o cramă mergi pentru cules, la alta mergi ca să te bucuri de vie. Sunt câteva crame care au început să se asocieze cu alți producători locali, fie de brânzeturi, fie de specialități din carne. Atunci, pe lângă o experiență viticolă, este o experiență gastronomică. În direcția asta mai avem mult de lucru, dar au început producătorii locali din anumite zone să-și pună produsele împreună și să le prezinte oamenilor care le calcă pragul.”



Vizitând o cramă, turiștii sunt inițiați în arta și tehnica degustării vinului și pot asculta povestea acestuia. La sfârșitul vizitei, oaspeții cramelor se pot opri la magazinul de prezentare, care stă la dispoziția lor cu suveniruri în stare lichidă. Alina Iancu, fondatoarea proiectului Crame România, spune că turismul viticol se poate combina foarte bine cu alte forme de turism:



Primirea la cramă înseamnă și o scurtă prezentare a procesului tehnologic, o plimbare în care îți este arătată sala în care se procesează strugurii, zona de maturare cu butoaiele, care este atracția cea mai mare, iar apoi începe degustarea de vinuri. Se degustă în general cinci vinuri, iar unele dintre ele se pot și asocia cu alte produse. O vizită la cramă durează aproximativ o oră și jumătate. Însă turismul viticol este completat de un turism activ. Se organizează des activități, fie de ciclism, fie de alergare. Asta se întâmplă la nivel național, pentru că, până la urmă, te bucuri de peisaje, iar, la final, când ajungi la destinație, te poți bucura de un pahar de vin și de natură.



România este cunoscută atât pentru vinul alb și roșu, însă ia amploare calitativ pentru că în ultimii ani au apărut foarte multe crame noi și deja în România nu mai putem să spunem că au început să își crească calitatea, cramele se lansează deja cu vinuri de calitate. Se pune accent, bineînțeles, pe sortimentele locale, pe soiurile autohtone, iar calitatea este în creștere.”



Pe lângă degustările de vinuri de la crame, turiștii se pot bucura și de evenimente în marile orașe ale țării, continuă Alina Iancu. De exemplu, în București, în perioada 21-23 octombrie are loc a doua ediție a Salonului Gastronomic.



Aducem producători de vinuri, producători de bere artizanală, dar și producători de brânzeturi și specialități de carne. Astfel, experiența gastronomică este una completă, te poți bucura mai multe zile și este chiar în centrul capitalei. Astfel de evenimente se organizează în marile orașe ale țării, anual. Este un start în a asocia vinurile cu produsele locale, iar acest eveniment nu este doar pentru publicul care vine să-l viziteze. Producătorii locali trebuie să se întâlnească între ei, pentru că doar așa putem crește valoarea produselor și a locului. Atunci când prezentăm un vin și punem lângă el o brânză locală, povestea este una mult mai complexă. Sunt implicați mai mulți factori, oameni și locuri, iar gustul este unul mult mai puternic atunci când se prezintă mai multe produse și toate provin din aceeași regiune.”



Sunt foarte mulți turiști străini care vin la crame, însă o mare parte dintre ei vin în România pentru business și se gândesc ce experiență să aibă într-un weekend.


Turiștii vin foarte rar special pentru partea de viticultură. Totuși, în podgorii precum Dealul Mare, Drăgășani sau chiar din Transilvania, foarte mulți turiști străini își alocă weekend-urile pentru astfel de vizite și bineînțeles că sunt impresionați, pentru că ei nu știu că România este un mare producător de vinuri în primul rând, iar, în al doilea rând, sunt impresionați de calitatea vinului. Apoi, turismul viticol se poate face în orice perioadă a anului.



Orice perioadă are farmecul ei, natura are farmecul ei, însă perioadele cele mai solicitate sunt între mai și octombrie, atunci când natura și temperaturile de afară îți permit să te bucuri și de alte experiențe în afară de cea a vinului. Ce trebuie știut, în schimb, este că trebuie rezervare în prealabil și, de obicei, se acceptă grupuri de la șase persoane în sus.”



Pe platforma Crame România, puteți găsi informații despre crame, despre zonele în care sunt acestea, dar și informații despre soiurile autohtone și, în general, despre cum se degustă un vin. Alina Iancu, fondatoarea acestui proiect, continuă an de an să îmbie turiștii să cunoască vinurile românești și cramele din România.


Avem zece ani de când promovăm turismul viticol. Avem nevoie și de public să fie din ce în ce mai interesat, pentru că experiența este una unică, iar producătorii locali au început să aibă și locuri de cazare, și săli special dedicate, și personal special dedicat din ce în ce mai mult. Fiți curioși atunci când ajungeți în România, în funcție de zona în care vă aflați, să întrebați dacă sunt crame în proximitate, pentru că locurile pe care le veți vizita și vinurile pe care le veți degusta vor merita cu siguranță!”



Invitația a fost lansată! Vă așteptăm cu o nouă ediție săptămâna viitoare, când ajungem în județul Mureș, județul din România cu cele mai multe castele și conace.




RadioRomaniaInternational · Radio Tour – 12.10.2023



agroturism Bucovina (foto: Mariana Chiriţă/ RRI)
Radio Tour joi, 16 ianuarie 2025

Țara Dornelor, destinație de poveste

Explorăm azi o zonă în care natura este una dintre principalele atracții. Mergem astfel, într-un loc cu nume de legendă: Țara Dornelor. Este o...

Țara Dornelor, destinație de poveste
Vulcanii noroioşi, Buzău
Radio Tour joi, 09 ianuarie 2025

Vacanță de iarnă în Buzău

Localnicii o numesc, cu mândrie, „o mică Românie”, datorită diversității formelor de relief întâlnite aici. Este o zonă pitorească, dar...

Vacanță de iarnă în Buzău
Schi în Poiana Braşov (foto: Daniel Onea, RRI)
Radio Tour joi, 02 ianuarie 2025

Retrospectiva turistică

Destinațiile au fost dintre cele mai diverse, pentru a acoperi o gamă cât mai largă de gusturi. Ne-am plimbat pe cei mai înalți munți din...

Retrospectiva turistică
Foto: pixabay.com
Radio Tour joi, 26 decembrie 2024

România inedită

Aflăm astăzi câteva oferte de Revelion în România. Pe lângă acestea, vom vorbi și despre experiențe inedite, cum ar fi întâlnirea cu...

România inedită
Radio Tour joi, 19 decembrie 2024

Crăciun în România

Sărbătoarea Crăciunului este una dintre cele mai iubite și mai așteptate din an. Este o perioadă a tradițiilor și a obiceiurilor transmise...

Crăciun în România
Radio Tour joi, 12 decembrie 2024

Sărbători de iarnă în Banatul Montan

Județul Caraș-Severin se mândrește cu latura sa multiculturală, dar și cu obiective turistice unice. Iar zona de munte a județului e...

Sărbători de iarnă în Banatul Montan
Radio Tour joi, 05 decembrie 2024

Turism activ în România

Turismul activ atrage tot mai mulți vizitatori în România datorită peisajelor spectaculoase și a diversității activităților în aer liber....

Turism activ în România
Radio Tour joi, 28 noiembrie 2024

Târgul de turism al României, ediția de toamnă

În perioada 21-24 noiembrie, vizitatorii au avut acces la o gamă largă de pachete promoționale, reduceri exclusive și idei de vacanță pentru...

Târgul de turism al României, ediția de toamnă

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company