Paşte în România
În această săptămână vă invităm să descoperim cele mai tentante destinaţii pentru a petrece Paştele în România, prin prisma ofertelor prezentate la Târgul de turism al României ediţia de primăvară.
Ana-Maria Cononovici, 17.04.2014, 10:01
În această săptămână vă invităm să descoperim cele mai tentante destinaţii pentru a petrece Paştele în România, prin prisma ofertelor prezentate la Târgul de turism al României ediţia de primăvară. În această perioadă, casele românilor se primenesc şi se îmbracă de sărbătoare, iar gospodinele pregătesc delicii culinare tradiţionale. Mielul, drobul, pasca şi ouăle colorate sunt vedetele acestei sărbători, cărora li se adaugă cunoscuţii cozonaci sau sarmalele sau alte specialităţi, în funcţie de zonă.
Şi cum primăvara natura se trezeşte la viaţă şi se întorc păsările călătoare, vă invităm pentru început în Deltă pentru petrecerea sărbătorilor de Paşte. Inclusă în patrimoniul UNESCO încă din anul 1991, Delta Dunării este unica deltă din lume declarată în întregime rezervaţie a biosferei. Iliuţă Goian, de la agenţia de turism “Descoperă Delta Dunării”, ne spune dacă merită să venim în Deltă de Paşte: Este o prioadă foarte bună, mai ales că acum începe să se încălzească, acum toată natura este verde, se întorc păsările. Lipovenii au nişte tradiţii foarte frumoase în perioada Paştelui şi merită să le descoperiţi: mai mult tradiţii culinare. Cam tot ceea ce se face din miel la noi, la ei se face din peşte. Mai puţin friptura de miel, dar drobul şi celelalte mâncăruri tradiţionale, în Deltă, se fac din peşte.”
Pentru aceia dintre dumneavoastră care îşi doresc sărbători încărcate de tradiţii, însă, Moldova este destinaţia cea mai potrivită.
Cosmina Robu, consilier în cadrul Consiliului judeţean Iaşi ne spune de ce e recomandabil să alegem Iaşiul ca destinaţie de Paşte: E recomandabil din perspectiva faptului că în Iaşi este sediul Mitropoliei pentru regiunea Moldovei şi Bucovinei. În acelaşi timp este şi Episcopia Romano-Catolică şi se organizează procesiuni importante cu această ocazie. În acelaşi timp, Consiliul judeţean Iaşi intenţionează să organizeze un Târg de Paşte.”
Tot aici vă veţi bucura de bucatele tradiţionale de Paşte, gătite de gospodinele locului cu grijă, după reţete vechi de sute de ani, transmise din generaţie în generaţie. Rămânem în zona Moldovei şi adăugăm o invitaţie de Paşte, din Târgu Neamţ. Am întrebat-o pe Ionela Lungu, meşter popular din Humuleşti, prezentă la Târgul de turism cu oferta Consiliului judeţean Târgu Neamţ, dacă merită să venim de Paşte pe aici: Nu numai că merită, dar o să plecaţi şi o să chemaţi şi prietenii şi vecinii şi cu toată familia şi cu toţi cunoscuţii. O să vă placă şi o să le spuneţi şi altora să vină în zonă. Veniţi, mai ales că de Paşte toată lumea vrea să fie liniştită, în vacanţă, aşa că veniţi la noi la pensiuni. Fiecare pensiune s-a gândit să aibă şi ghid, vă oferă şi trasee turistice, vă informăm şi ce puteţi vizita şi ce puteţi să faceţi în zona Târgului Neamţ.”
Şi cum Bucovina este renumită ca vatră a tradiţiilor populare, nu puteam să nu ne oprim şi aici. Aurelia Badale, preşedintele Asociaţiei turistice Vama, Bucovina, (din comuna Vama, judeţul Suceava, la jumătatea distanţei între Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc) ne invită la sărbători încărcate de spiritualitate: La sărbătorile mari precum Paştele, facem cu ajutorul meşterilor populari demonstraţii de tehnici tradiţionale, de pictat, de ţesut, de cusut, foarte bine gustate de turiştii străini. Este o zonă în care într-adevăr putem să gustăm acest spirit al înpărtăşaniei, al învrednicirii de a participa la o slujbă de Înviere, într-o mănăstire. De asemenea, ne putem înfrupta din bucatele sfinţite în dimineaţa Învierii, în coşul Pascal, unde după 40 zile de post, gospodinele noastre vin cu bucate pentru masa de Paşte: începând cu şuncă, cu cârnaţi, cu ouă, cu pâine, cu mult miel tânăr, celebrele forme de cozonac numite babe, tot felul de preparate, peste care tronează un ou încondeiat, ca dovadă că gospodina respectivă s-a străduit să dea un caracter aparte sărbătorii. Este un prilej când tinerele îşi etalează măiestria purtând costumul popular în duminica Paştelui. Bătrânii vin cu mândrie în costume populare, pentru ca să incite tinerii la a continua tradiţia.”
Pentru un pachet de patru zile, cu pensiune completă şi cină festivă, la o pensiune de patru stele, veţi plăti aproximativ 350 de lei (78 de euro), pe noapte, de persoană.
Dacă nu v-aţi rezervat încă un sejur, vă sugerăm o zonă mai izolată. Vreţi să mergeţi la ateliere meşteşugăreşti, să vedeţi cum se încondeiază vestitele ouă de Paşte, sau vreţi să vă bucuraţi de un trai patriarhal? Puteţi găsi toate acestea şi la Straja. Mihai Dumitrescu, proprietarul unei vile de aici detaliază: Promovăm pachetele care recomandă zona turistică din Parcul Naţional Retezat, Transalpina, turismul cultural şi turismul religios nu numai din zona noastră cât şi din judeţul Hunedoara. Acoperim chiar toată gama de posibilităţi de a face turism. Noi ne bazăm pe turismul tradiţional, unde eşti primit ca acasă, unde savurezi mâncare tradiţională. Un pachet de trei nopţi cazare, cu demipensiune şi masă festivă în ziua de Paşte este 350 lei de persoană, iar turiştii pot să savureze produse tradiţionale, în noaptea de Paşti sunt aşteptaţi cu cozonac şi vin din partea casei, să se simtă chiar ca într-o zi de sărbătoare, să poată să serbeze cu toată familia alături de noi.”
În speranţa că v-am convins să veniţi de Paşte în România, vă aşteptăm şi data viitoare cu o nouă destinaţie.