Paște în Maramureș
Una dintre destinațiile tradiționale de Paște se află în nordul României. Maramureșul devine un spectacol al tradițiilor străvechi.
Daniel Onea, 21.04.2022, 15:49
Una dintre destinațiile tradiționale de Paște se află în nordul României. Maramureșul devine un spectacol al tradițiilor străvechi. Oferta turistică a destinației noastre de azi este completă și se adresează atât acelora care își doresc o vacanță activă, cât și acelora interesați de relaxare. În plus, artizanii organizează adevărate spectacole prin care își etalează talentul meșteșugăresc. Ghidul nostru de azi este Dan Carpov, promotor al Maramureșului:
Sărbătoarea Paștelui este marcată pe meleagurile noastre, ale Maramureșului, cu joc, voie bună, tradiții și obiceiuri din moși strămoși, dar, bineînțeles, și cu bucate delicioase, care dispar imediat de pe mese. Este deja un lucru știut și s-a dus faima Maramureșului peste hotare, fiindcă timpul a stat aici în loc mai ales prin faptul că purtăm aici cu mândrie portul tradițional. De asemenea, omenia, familia și respectul față de ceilalți au rămas pe primul loc. Este o perioadă extraordinar de propice pentru turism și pentru cei care vor să viziteze Maramureșul, întrucât avem multe puncte de atracție. Paște în Maramureș ar fi un astfel de eveniment inedit. Este organizat la Sighetu Marmației cu ocazia Paștelui, cea mai mare sărbătoare a creștinilor, prilej pentru maramureșeni de a trăi clipe de bucurie sfântă alături de turiști, dar și de a sărbători în cadrul comunității. Paște în Maramureș își dorește să promoveze satul tradițional maramureșean în zi de sărbătoare cu tot farmecul său: muzică, port, meșteșuguri, bucate. Totul, într-un loc autentic: Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației.
Însă cum s-ar desfășura un sejur de Paște în Maramureș? Dan Carpov, promotor al Maramureșului: Aș începe un sejur cu municipiul Baia Mare, o poartă de intrare în Maramureș. Un alt punct de intrare poate fi și Sighetu Marmației, celălalt municipiu al județului. Aș face un program pe zile și aș începe cu Joia Mare. Atunci, turiștii ar trebui să fie deja prezenți, pentru a merge la slujbă, acolo unde maramureșenii vor împărți alimente și haine persoanelor nevoiașe în amintirea sufletelor dragi, trecute în neființă. Dacă tot vorbim despre un tur virtual, ne putem închipui cum ne plimbăm pe ulița satului, dar și cum participăm la toate activitățile Paștelui, inclusiv la încondeiatul ouălor care sunt pregătite pentru ziua de duminică. Vinerea e o zi tristă în calendarul ortodox, în care creștinii țin post negru și se roagă, însă pentru turiști este ceva spectaculos fiindcă e vor etala costumele populare. Sâmbătă este deja o atmosferă mult mai optimistă. Se fac ultimele pregătiri pentru sărbătoare. Gospodinele termină bucatele și se pregătesc și ele pentru Paște. Duminica este masa mult așteptată. Oaspeții se adună în jurul mesei, iar, după ce toți au terminat de mâncat, bărbatul casei începe să ciocnească ouăle cu toți cei adunați la masă. Toate pensiunile oferă sejururi de Paște, în care tradiția e pe primul loc.
Celor dornici de mișcare după mesele bogate, Maramureșul le oferă potecile pitorești pentru drumeții, lacuri și râuri pentru îmbăiere. Dan Carpov, promotor al Maramureșului: Evident, vremea frumoasă e abia la început. Abia am scăpat de zăpadă, dar ne putem gândi deja la zilele călduroase când vom căuta ape cristaline și reci. Deocamdată, ne gândim cu o oarecare nostalgie la pârtiile de schi cu multă zăpadă în timpul iernii: noua pârtie olimpică de la Borșa, stațiunile Șuior, Cavnic, Izvoare. Toate au fost la nivel european în acest sezon. Cicliștii se pot bucura de rute îndepărtate de trafic, care străbat locuri uimitoare. Evident, cei mai avansați, alpiniștii își folosesc chingile și adrenalina pentru a se cățăra pe Creasta Cocoșului, Pietrosu Rodnei și nu numai. Un lucru îmbucurător, traseele de bicicletă au fost proaspăt refăcute și marcate împreună cu Serviciul Județean Salvamont Maramureș. De asemenea, se pregătesc pentru sezon competiții de alergare montană, de triatlon pentru bicicletă și înot, iar în anumite zone din Maramureș se poate zbura cu parapanta, un alt sport la modă acum.
Maramureșul este recunoscut pentru bisericile din lemn, vechi de secole. Firește, e greu să le cuprindem pe toate într-o singură vizită. Dan Carpov: Aș recomanda Circuitul bisericilor din lemn din Maramureș. Este un proiect care îmi este drag și care a fost inclus recent într-un circuit european al acestor lăcașe impresionante de cult. În acest circuit sunt prezentate 16 biserici din lemn. Ele acoperă un areal de aproximativ 300 de km. Evident, nu recomandăm o vizită rapidă, dar este important de știut că, dintre toate acestea, opt sunt incluse în patrimoniul UNESCO. Fiecare biserică din lemn așteaptă să-i fie descoperite secretele și să fie o poartă de legătură cu divinitatea. Acest lucru se întâmplă atunci când ajung turiștii. Iar totul începe cu aplecarea la intrarea pe ușă în biserică. Ușa este special gândită așa, pentru a intra cu smerenie.
Există o adevărată tradiție a lucratului în lemn în Maramureș. Sunt celebre porțile, casele, bisericile, dar și obiectele utile, nu doar decorative.Dan Carpov, promotor al Maramureșului: Olăritul este, de asemenea, un meșteșug tradițional în Maramureș, el fiind prezent și în inima Maramureșului voievodal. Foarte multe femei harnice prelucrează materialele cum nu s-a mai văzut și pornesc de la zero când realizează un costum popular. Nu vorbim doar despre cămășile și despre iile tradiționale realizate după tehnici străvechi, ci despre tot costumul popular. Costumele acestea sunt foarte căutate în prezent atât de artiștii populari care ne încântă urechile cu vocea sau cu diferite instrumente, cât și de către cei care vor să participe la diferite evenimente ca nunțile și botezurile. Astfel, se pregătesc și opinci, celebrele curele și multe alte accesorii, toate create de oameni cu mult talent. Mai sunt și articole de înfrumusețat casa: covoarele, cergile, ștergarele cu motive tradiționale, considerate o formă deosebită de artă și de tradiție.
Iată câteva dintre motivele pentru care Maramureșul este atât de căutat în perioada Paștelui. Pentru a vă bucura de tot acest spectacol al tradițiilor, este necesar ca anul viitor să vă contactați din timp operatorul de turism pentru a vă rezerva sejurul.