Oradea în sărbătoare
Astăzi mergem în nord-vestul ţării, la Oradea, la numai 20 de kilometri de graniţa cu Ungaria, la o distanţă aproape egală faţă de Viena, Praga sau Bucureşti.
Ana-Maria Cononovici, 25.09.2014, 12:34
Astăzi mergem în nord-vestul ţării, la Oradea, la numai 20 de kilometri de graniţa cu Ungaria, la o distanţă aproape egală faţă de Viena, Praga sau Bucureşti. Oradea a fost şi a rămas un oraş cosmopolit, cu o populaţie eterogenă, cu o mare varietate culturală şi religioasă.
De secole, Oradea este un important centru cultural şi comercial. Oraşul a fost atestat documentar în anul 1113, iar cetatea, ale cărei vestigii pot fi văzute şi astăzi, apare menţionată pentru prima oară în anul 1241. De-a lungul Evului Mediu, aceasta a fost un adevărat mozaic etnic: români, maghiari, austrieci, slovaci, evrei, ruteni şi turci.
L-am invitat alături de noi pe Mircea Oaie, director executiv în Primăria Municipiului Oradea, să ne spună de ce merită să vizităm acest oraş în această perioadă: “Cu siguranţă, Oradea în prezent este un oraş care atrage turişti, dată fiind reabilitarea centrului istoric. Aici intră şi Cetatea Oradea care a fost reabilitată în sensul prezentării istoriei ei. Tototdată suntem în faza în care, începând din data de 20 septembrie, pe raza municipiului are loc Festivalul internaţional de teatru scurt de la Oradea. Iar în data de 3 octombrie, până în 12 octombrie, când este ziua oraşului, vom avea manifestări şi evenimente dedicate Zilei oraşului.”
Nu puteţi să mergeţi la Oradea, fără să vizitaţi Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” sau Biserica cu lună, cum a mai fost denumită. Biserica cu lună este o realizare arhitectonică în stil baroc, din 1784-1790, interesantă prin turnul său în vârful căruia se află o sferă, care, printr-un mecanism executat de către ceasornicarul Georg Rueppe, indică fazele lunii. Mecanismul este şi azi în stare de funcţionare.
De asemenea, nu puteţi rata Catedrala Romano-Catolică, care este cea mai mare biserică în stil baroc din România. A fost înălţată în perioada 1750-1780 şi atrage prin masivitatea ei şi prin frumuseţea decoraţiunilor interioare. Şirul Canonicilor este o altă construcţie în stil baroc, înălţată în 1773, având la faţadă un coridor lung de 100 m ce dispune de 25 de arcade susţinute de piloni cu secţiune pătratică. Palatul Baroc a fost destinat să fie sediul Episcopiei Romano-Catolice de Oradea. Este un palat în forma de U, ridicat pe trei nivele şi terminat cu un acoperiş frânt, specific barocului austriac. Piatra de temelie i-a fost pusă în 1762, iar constucţia lui a durat 15 ani. Palatul Baroc, Bazilica Sf. Maria şi Şirul Canonicilor reprezintă cel mai important complex baroc din România, precum şi unul dintre cele mai reprezentative ale Europei.
Un alt edificiu de interes în Oradea este clădirea teatrului de stat. Începută în 1899, clădirea teatrului este una din cele mai reuşite exemple ale eclectismului în Oradea. Faţada principală este neoclasică, cu coloane cu capiteluri care susţin un fronton triunghiular decorat cu basoreliefuri.
Începutul secolului XX aduce un stil nou la Oradea, diferit de cele academice, lăsând loc originalităţii, şi anume, stilul Secession. O astfel de clădire este palatul Vulturul Negru, care în prezent gazduieşte hotelul cu acelaşi nume. Tot atunci a fost construit Palatul Apollo – actualul magazin Unic, construcţie realizată în stilul Secession Berlinez, cu decoraţii ce amintesc de stilul Empire.
Oradea vă invită într-o atmosferă în care trecutul trăieşte în acelaşi timp cu prezentul. În privinţa cazării, nu veţi întâmpina probleme. Oradea dispune de numeroase hoteluri clasificate cu trei, patru şi chiar cinci stele, precum şi de numeroase pensiuni agroturistice, în apropiere.
L-am întrebat pe interlocutorul nostru ce surprize ni se pregătesc în cadrul Festivalului Toamnă Orădeană: “Dintre cei care vor fi prezenţi la Oradea pentru a susţine concerte, amintim formaţia Mezzoforte din Islanda, totodată din Ungaria va fi prezent Brody Ianos şi Pasărea Colibri, cu invitatul special, Dan Andrei Aldea, care nu a mai fost în România şi revine după 33 de ani la Oradea, pe scenă. Totodată, sunt evenimentele care vor avea loc în Parcul 1 Decembrie, parc semnificativ pentru Oradea datorită dimensiunii şi poziţionării centrale. Pe 11 octombrie vor mai fi prezente la Oradea patru din formaţiile militare de la Constanţa, Bucureşti, Bistriţa şi Oradea, care vor susţine pentru prima dată aici un Festival al muzicii militare, o noutate pentru Oradea. Iar în 12 octombrie va concerta Culture Beat, formaţie cunoscută a anilor 90. Între festivalurile pe care noi le organizăm, va fi Târgul pălincalilor, va fi Festivalul de vin. Vă aşteptăm la Oradea, în speranţa că veţi descoperi un oraş nou, un oraş mai viu, un oraş în care să vă simţiţi ca şi acasă.”
Fără a impresiona prin opulenţă, Oradea se remarcă prin frumuseţe, iar hotelurile, cafenelele şi restaurantele de cea mai bună calitate de aici vă aşteaptă să le călcaţi pragul.