Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Oradea, capitala Art Nouveau a României

Fără a impresiona prin mărime sau opulență, clădirile din Oradea s-au remarcat dintotdeauna prin frumusețea lor.

Sursa foto: fb.com / Primăria Oradea
Sursa foto: fb.com / Primăria Oradea

, 30.05.2024, 16:45

Fără a impresiona prin mărime sau opulență, clădirile din Oradea s-au remarcat dintotdeauna prin frumusețea lor.  Orașul poate fi o destinație perfecta pentru city-break. De altfel, Oradea a ocupat chiar primul loc în cadrul clasamentului European Best Destinations, la categoria Best Art Nouveau Destination in Europe. Aflăm astăzi care sunt principalele obiective turistice din capitala Art Nouveau a României, dar și câteva dintre atracțiile din împrejurimi.

 

Patrimoniul a fost foarte bine conservat și reabilitat, mai ales în ultima decadă. Astfel, orașul Oradea este un muzeu în aer liber, care poate fi vizitat în varianta ideală în trei zile. Dacă cineva are o perioadă limitată de timp, în care trebuie să vadă cele mai reprezentative clădiri și obiective, prima recomandare ar fi Piața Unirii, spune Alexandru Chira, directorul executiv al Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune:

 

„Piața Unirii din Oradea reprezintă centrul arhitectural și cultural al orașului, cu cea mai reprezentativă și impunătoare clădire în stil în Art Nouveau, Palatul Vulturul Negru. Este o clădire absolut impresionantă, cu un pasaj construit după modelul galeriilor Vittorio Emanuele din Italia. Dacă vizitatorii ajung în Piața Unirii, acolo se poate vizita atât în exterior, cât și în interior Biserica cu Lună, care își duce numele de la mecanismul care prezintă fazele lunii. Este un mecanism mai vechi de trei secole și care este perfect funcțional. Dacă rămânem în zona Pieței Unirii, recomand strada pietonală Vasile Alecsandri, cu multiple exemple de clădiri în stil Art Nouveau, dintre care cea mai importantă este Casa Deutsch, un vechi magazin de sticlărie.

 

Pe strada pietonală Vasile Alecsandri, turiștii se pot bucura de o sumedenie de restaurante și de cafenele. Apoi, mergem mai departe de Piața Unirii, în Piața Ferdinand, unde găsim o serie de clădiri extrem de importantă pentru acest curent. Este vorba de Casa Poynár și de strada pietonală Republicii, cu trei palate extrem de importante, care au devenit, între timp, și locul cel mai instagramabil din zona respectivă, fiindcă toate se găsesc la o intersecție a două străzi. Este vorba de Palatul Apollo, Palatul Moskovitz Miksa și Palatul Stern, în stil în stil Art Nouveau și Secession, dar cu abordare complet diferită atât cromatică cât și a elementelor arhitecturale.”

 

În Oradea, există și singurul muzeu Art Nouveau din România, Casa Darvas-La Roche.

„Este o casă care a fost recent reabilitată. A fost inaugurată în mijlocul pandemiei, în anul 2021, vara, și este unul dintre obiectivele cele mai vizitate din Oradea. Este o casă în interiorul căreia se prezintă stilul de viață din perioada respectivă, cu piese conservate atât de mobilier cât și elemente arhitecturale, feronerie, ușile originale și o serie impresionantă de vitralii, care din fericire au supraviețuit. Se poate vizita tot anul Casa Darvas-La Roche, iar, în sezonul cald, deja de la începutul lunii mai, se deschide pentru vizitatori și grădina casei.

 

Dacă e să mergem mai departe, Oradea oferă o pleiadă de muzee atipice. Și aici fac referire la Templul Francmasoneriei. Nu știu dacă mai există în România un astfel de obiectiv. Apoi, Sinagoga Sion nu mai este un loc de rugăciune, e un loc care a fost concesionat Primăriei Oradea pe o perioadă de 30 de ani de către Comunitatea Evreilor din Oradea, care, prin generozitate, au permis ca acest spațiu să devină un spațiu expozițional de concerte și pentru evenimente. Avem Muzeul Istoriei Evreilor, care este în proximitatea Primăriei, pe strada Primăriei și Muzeul Țării Crișului, o clădire gigantică care adăpostește colecții de mobilier, picturi, țesături extrem de rare, port național valoros. Apoi, un loc de neratat pe lista tuturor recomandărilor mele este Complexul Episcopiei Romano-Catolice.”

 

Complexul Episcopiei Romano-Catolice este printre cele mai reprezentative construcții în stil baroc din România. A fost complet reabilitat de către Episcopia Romano-Catolică, iar aici se pot vizita încăperile vechilor episcopi de la primul etaj, care au fost convertite în spații expoziționale. Etajul al doilea este un spațiu care adăpostește periodic expoziții de artă contemporană, de sculptură sau pictură. În grădinile palatului se află impunătoarea Bazilică Romano-Catolică, unde, dacă au noroc, turiștii pot asculta și un concert de orgă. Orga a fost complet refăcută în urmă cu un an și este o piesă de patrimoniu extrem de importantă, care a fost donată de împărăteasa Maria Tereza în momentul în care a fost sfințită bazilica.

 

Alexandru Chira, directorul executiv al Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, ne recomandă să combinăm descoperirea patrimoniului arhitectural cu o vizită la cel mai mare Aqua Parc din zonă.

 

„În cazul în care vizita are loc vara, există șase hectare exterioare cu diferite bazine și facilități care pot să ofere o serie largă de modalități de petrecere a timpului liber. În interior, există bazine care pot fi folosite în sezonul rece: o serie de saune, băi cu abur etc. Pe lângă Aqua Parc, sunt multe centre de wellness, SPA și  recuperare atât în zona Oradea, cât și în zona Băile Felix. Celor care au mai mult timp, eu le recomand să se aventureze până într-o oră distanță cu mașina. Pot descoperi minuni în orice sezon. Există, evident, cei care sunt pasionați de speoturism, drumeții, cicloturism.

 

Există această opțiune, dar eu aș vrea să le fac recomandări și din sfera gastronomică. De exemplu, în zona Bihor, comuna Colești este un restaurant extrem de apreciat pentru iubitorii de mâncare autentică regională. Mai este o zonă în comuna Briheni, unde există un grup de plăcintărese care gătesc inclusiv în ziua de azi după rețeta originală o plăcintă celebră, Plăcinta de Briheni, care se găsește doar în această în această regiune. Chiar ieri am fost și eu în postura de turist în zona Șinteu, unde comunitatea slovacă a construit un complex impresionant, unde pot fi gustate preparate ale bucătăriei slovace.”

 

Și agenda culturală a orașului este bogată. În 14-16 iunie are loc a treia ediție a Festivalului Sounds of Oradea, în cadrul căreia este invitată celebra soprană Angela Gheorghiu. Un alt eveniment important este Festivalul Medieval al Cetății Oradea, în perioada 6-8 iulie. Peste 400 de invitați din diferite țări ale Europei, vor reproduce stilul de viață medieval specific secolelor XIII-XV. Apoi, FestiFall va celebra ziua orașului în perioada 11-13 octombrie. Pentru detalii, puteți accesa site-ul visitoradea.com.

 

Totodată, și anul acesta continuă programul „Oradea cu drag”. Turiștii care înnoptează două nopți consecutive în Oradea primesc acces gratuit la toate obiectivele turistice din oraș și transport gratuit timp de 24 de ore în rețeaua de transport public. Apoi, din 15 iunie, vineri seara, sâmbătă și duminică dimineața sunt organizate tururi ghidate gratuite în limbile română, maghiară și engleză, cu punct de plecare din Piața Unirii.

RadioRomaniaInternational · RADIO TOUR – 30.05.2024
(foto: pasja1000 / pixabay.com)
Radio Tour joi, 19 decembrie 2024

Crăciun în România

Sărbătoarea Crăciunului este una dintre cele mai iubite și mai așteptate din an. Este o perioadă a tradițiilor și a obiceiurilor transmise...

Crăciun în România
Schi (foto: Pexels / pixabay.com)
Radio Tour joi, 12 decembrie 2024

Sărbători de iarnă în Banatul Montan

Județul Caraș-Severin se mândrește cu latura sa multiculturală, dar și cu obiective turistice unice. Iar zona de munte a județului e...

Sărbători de iarnă în Banatul Montan
Buşteni, Caraiman (foto Mariana Chirita /RRI)
Radio Tour joi, 05 decembrie 2024

Turism activ în România

Turismul activ atrage tot mai mulți vizitatori în România datorită peisajelor spectaculoase și a diversității activităților în aer liber....

Turism activ în România
foto: Târgul de Turism al României
Radio Tour joi, 28 noiembrie 2024

Târgul de turism al României, ediția de toamnă

În perioada 21-24 noiembrie, vizitatorii au avut acces la o gamă largă de pachete promoționale, reduceri exclusive și idei de vacanță pentru...

Târgul de turism al României, ediția de toamnă
Radio Tour joi, 21 noiembrie 2024

Civilizația lemnului în România

Maramureșenii au fost dintotdeauna credincioși lemnului, căruia i-au dat cele mai felurite forme, de la blidul din care mâncau, până la...

Civilizația lemnului în România
Radio Tour joi, 14 noiembrie 2024

Stațiuni balneare în județul Vâlcea

Acestea tratează și relaxează an de an mii de turiști din toată lumea. Fiecare stațiune are propriul său farmec și, mai mult decât atât,...

Stațiuni balneare în județul Vâlcea
Radio Tour joi, 07 noiembrie 2024

Muzeul Recordurilor Românești

Muzeul Recordurilor Românești a apărut din dorința de a promova Bucureștiul și România. Găsim aici cele mari colecții de tirbușoane, fiare...

Muzeul Recordurilor Românești
Radio Tour joi, 31 octombrie 2024

Relaxare și tratament la Băile Herculane

Ne îndreptăm azi spre sud-vestul României, într-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa. În Băile Herculane, găsim o gamă...

Relaxare și tratament la Băile Herculane

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company