Muzee brașovene
Ajungem azi în centrul României și deschidem azi porțile Muzeului de Etnografie din Brașov.
Daniel Onea, 28.04.2022, 15:47
Ajungem azi în centrul României și deschidem azi porțile Muzeului de Etnografie din Brașov. Sub egida acestuia funcționează Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Muzeul Etnografic Săcele și Muzeul Etnografic Gheorghe Cernea” din Rupea. Descoperim, așadar, un patrimoniu divers, expoziții bogate, evenimente unice, toate fiind o alternativă la oferta de turism activ a acestei zone montane. Invitatul nostru este Bogdana Balmuș, șefa Biroului de Relații Publice de la Muzeul de Etnografie Brașov:
Muzeul de Etnografie Brașov a luat ființă în anul 1908, la inițiativa a cinci colecționari sași brașoveni, care au constituit atunci patrimoniul Muzeului Asociației Colecționarilor Brașoveni. Fondator a fost Iulius Teutsch. Muzeul s-a dezvoltat, iar, începând cu 1912, s-a numit Muzeul Săsesc al Țării Bârsei. Acesta și-a încetat activitatea la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. O parte dintre colecțiile sale au ajuns fie la Universitatea Brașov, fie la Muzeul Regional Brașov, înființat în 1950. Din anul 1967, în cadrul Muzeului Județean Brașov, ia ființă secția de etnografie, care, în 1990, devine instituție autonomă, cu statut juridic. Din acest istoric, deducem cât de bogat este patrimoniul Muzeului de Etnografie Brașov. Acesta este expus azi atât în sediul principal, cât și în filialele din Săcele și Rupea și este consacrat etnologiei regionale din sud-estul Transilvaniei. Este ilustrată civilizația comunității rurale din zonele etnologice Bran, Rupea, Țara Oltului, Valea Hârtibaciului și Țara Bârsei.”
La Muzeul Etnografic Săcele turiștii vor vedea o serie întreagă de obiecte de patrimoniu, care ilustrează tradițiile pastorale ale mocanilor, dar și reprezentarea identitară a ceangăilor din zonă. Bogdana Balmuș: Muzeul funcționează într-o clădire care este monument istoric, atestată documentar în anul 1543. În cadrul expoziției permanente, puteți vedea cum trăiau oamenii acelor vremuri, ce ocupații aveau, care erau meșteșugurile lor, care erau instalațiile tehnice pe care le-au creat. Veți vedea, de asemenea, un spațiu de locuit și costume tradiționale. S-a pus accent pe evidențierea multiculturalității zonei Săcele prin reprezentarea sugestivă a unei lumi comune atât mocanilor cât și ceangăilor.
La Muzeul Etnografic Gheorghe Cernea” din Rupea, găsim o reprezentare a comunităților mixte ale românilor și sașilor, continuă Bogdana Balmuș, șefa Biroului de Relații Publice de la Muzeul de Etnografie Brașov: Sunt reprezentate ocupațiile, meșteșugurile, obiceiurile, spațiile de locuit. Subliniez că muzeul poartă numele folcloristului Gheorghe Cernea.Este o personalitate a zonei, care a publicat impresionante culegeri folcloristice.Patrimoniul muzeului este oglinda cercetărilor sistematice realizate de colectivul muzeului în decursul anilor de existență. Aceste colecții s-au adunat, în zeci de ani, în jurul unui nucleu de piese valoroase adunate încă de la începutul secolului al XX-lea de colecționari pasionați.”
Ne continuăm vizita și ajungem în cel mai nou muzeu care funcționează sub egida Muzeului de Etnografie. Acesta este deschis după revoluția împotriva regimului comunist din România și se numește Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului. Bogdana Balmuș:
Este un muzeu de colecție cu specific unic în România. Tematica sa reprezintă o incursiune în istoria urbană a Brașovului. Muzeul este găzduit de o clădire foarte veche, care a intrat în lista monumentelor istorice în anul 2004. Ea a fost atestată arheologic încă din secolele XIII-XIV și a fost refăcută în anul 1566. Veți descoperi în pivniță niște ancadramente din piatră, de uși și ferestre, care au fost descoperite cu ocazia restaurărilor recente și datate din anul 1566. Casa a fost amenajată astfel încât să reflecte preocupările proprietarilor, negustori bogați, patricieni. Casa a aparținut până la sfârșitul secolului al XIX-lea familiei Closius. Membrii acestei familii au făcut parte din elita sașilor brașoveni și au deținut funcții importante în conducerea orașului. Familia locuia la etaj, iar, la parter, spațiul era închiriat negustorilor fierari, negustorilor de pește, de vase de aramă.”
În toate aceste spații, se organizează mereu diverse expoziții și evenimente. Astfel, planificându-vă o vizită într-unul dintre aceste muzee, puteți avea o surpriză foarte plăcută. Bogdana Balmuș, șefa Biroului de Relații Publice de la Muzeul de Etnografie Brașov:
Avem în pregătire o expoziție temporară foarte frumoasă: Icoane din sud-estul Transilvaniei”. Se va deschide la finalul lunii aprilie și va fi deschisă până în iunie la Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat”. De asemenea, la Muzeul Civilizației Urbane, avem o altă expoziție reprezentativă Costumele junilor și hainele românești din Șcheii Brașovului” care se va deschide la sfârșit de aprilie, început de mai. Programul acțiunilor culturale din anul 2022 este la fel de bogat ca acela din anii trecuți și cuprinde foarte multe proiecte și expoziții temporare. Amintesc acum Jucării, păpuși și jocuri”. Va fi o surpriză foarte plăcută tot la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului. Urmează și expoziția Pescuitul pe Olt” la Rupea, dar și multe alte surprize pe care le vom anunța din timp. Chiar acum, înainte de sărbătorile Paștelui am organizat o serie de ateliere cu elevii din județul Brașov de pictură pe lemn, la care am beneficiat de sprijinul meșterilor populari. Dorim ca, prin astfel de acțiuni, să transmitem generațiilor viitoare zestrea noastră atât de bogată.”
În fiecare muzeu există și o carte de impresii. Recunoașterea pentru efortul continuu de a valorifica patrimoniul bogat al acestor muzee se poate vedea pe fiecare pagină a acestor cărți de impresii. Vizitatori din toate colțurile lumii apreciază atât exponatele cât și evenimentele organizate.