Monumente de patrimoniu în Oradea
Oradea surprinde mereu prin multitudinea de monumente de patrimoniu.
Daniel Onea, 12.05.2022, 17:13
European Best Destinations, o cunoscută platformă care promovează turismul, a inclus Oradea în topul destinațiilor perfecte pentru un city-break, numind orașul un centru concentrat de Art Nouveau al Europei. Printr-o simplă plimbare, la pas, prin oraș, veți descoperi clădiri importante, unele construite chiar în secolul al XVI-lea.
De secole, municipiul Oradea a reprezentat un punct important de referință pentru zonă, fiind cel mai important centru cultural și comercial. În Evul Mediu, în cetatea orașului exista un observator astronomic, iar astronomii care lucrau acolo foloseau meridianul Oradei ca meridian zero. Dacă orașul a fost atestat documentar în anul 1113, cetatea apare menționată pentru prima oară în anul 1241.
Ionuț Ciorba, directorul adjunct al Muzeului Orașului Oradea, despre istoria de aproape o mie de ani, bogată și diversă:
„De-a lungul timpului, cetatea noastră a fost un loc de apărare, dar, în egală măsură a fost și sediu episcopal, un centru religios, chiar la începuturile existenței ei. În incinta cetății a funcționat un capitul și Episcopia romano-catolică a Oradei. Mai apoi, fortăreața Oradei a fost un loc de odihnă care s-a vrut pentru eternitate, însă, din păcate nu s-a întâmplat așa, a unor capete încoronate. În Cetatea Oradei au fost, de-a lungul timpului, înmormântați mai mulți regi și regine. Din păcate pentru noi, mormintele lor nu mai sunt aici. Printre aceștia, Ladislau I, cel de numele căruia se leagă întemeierea cetății. După moartea sa, a fost sanctificat. Mai apoi, Andrei al II-lea, rege al Ungariei, Ladislau al IV-lea Cumanul, Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, împărat al imperiului romano-german, soția sa, Regina Maria, Regina Beatrix, soția lui Carol Robert de Anjou, inclusiv o fiică a domnului Munteniei, Nicolae Alexandru, a fost tot în Cetatea Oradei înmormântată.”
În partea centrală a orașului puteți vedea clădiri vechi, unele construite în secolul al XVI-lea. În Oradea există o serie de monumente baroce, dintre care cel mai reprezentativ ar fi Palatul Baroc. Pe de altă parte, zona centrului istoric se remarcă printr-o bogată arhitectură art nouveaux, clădiri de o deosebită frumusețe, printre care Teatrul de Stat, Primăria, palatele Apollo, Stern, Poinar, Moskovitz. De altfel, Oradea este inclusă, încă din 2012, în rețeaua europeană Art Nouveau, alături de alte orașe cu asemenea clădiri de patrimoniu precum Viena, Budapesta, Barcelona. De anul trecut, există și un muzeu dedicat stilului Art Nouveau. Este primul astfel de muzeu din Romania. Casa Darvas-La Roche este cunoscută deja ca un simbol al orașului Oradea. Este un patrimoniu art nouveau și o capodoperă în stil secession geometric a fraților József și László Vágó, spune Angela Lupșa, directoare executivă la Fundația de protejare a monumentelor istorice Bihor – Oradea Heritage.
„Aceștia erau foarte bine cunoscuți la început de secol pentru tot ceea ce au propus și au construit. După un amplu proces de restaurare, în perioada 2018-2020, Casa Darvas-La Roche și-a deschis porțile în anul pandemiei printr-o amenajare deosebită. Vorbim despre o restaurare integrală a decorațiunilor casei, de ceramica fațadei, de feronerie, totul fiind elemente artnouveau specifice unui patrimoniu. În interior, găsim săli care au fost aduse la funcțiunea anterioară, despre care putem spune că sunt inedit amenajate, deoarece reprezintă o incursiune în timp.”
Vizitatorul se plimbă prin sufragerie și descoperă, de exemplu, un bufet de epocă, frumos ornat și realizat în cel mai mic detaliu în stilul epocii, continuă Angela Lupșa.
„Incursiunea continuă până în cel mai mic loc al bufetului, cum ar fi sertarele, unde veți găsi un tacâm special pentru un anumit meniu sau un ceainic de epocă. Sigur, plimbarea vizitatorului prin aceste spații care se află la etaj continuă cu un salon al domnilor, unde descoperim pasiunea acestora față de tutun sau de alte obiecte folosite de domnii acelei epoci. Tot așa, în salonul doamnelor, se vor vedea sticluțe de parfum și alte accesorii folosite deja la început de secol pentru a se etala în societate. Vorbim despre un spațiu care te transpune în timp și te conectează la tot ce se întâmpla în societate la 1910. Așa cum Oradea era deja plină de palate de epocă în stil art nouveau, și societatea îndrăznea să etaleze și să desfășoare anumite activități cu totul noi pentru acele vremuri.”
În acest muzeu veți găsi și un loc special dedicat proprietarilor evrei care au fost deportaţi şi exterminaţi la Auschwitz. Angela Lupșa, directoare executivă la Fundația de protejare a monumentelor istorice Bihor – Oradea Heritage.
„Este vorba despre un dormitor care nu este în stilul art nouveau, dar care, aparținând proprietarilor acelor vremuri, a fost păstrat așa în amintirea celor care nu s-au mai întors. Vorbim despre proprietari și comanditari de la acea vreme, cu un potențial financiar extraordinar, așa cum a fost și Imre Darvas, un evreu neolog, care și-a dorit ca această casă să fie situată pe două fronturi stradale și de pe terasa casei să se vadă sinagogă neologă al cărei membru era. Iată că o vizită în această casă te îmbie deja cu o altă vizită a unui monument pe care Oradea Heritage, căci așa suntem cunoscuți în mediul online, îl recomandă spre vizitare, fiind o altă piesă de patrimoniu a orașului.”
În final, o veste bună pentru turiști. Pentru al treilea an consecutiv, administrația întâmpină turiștii cu o serie de beneficii și gratuități, într-o campanie numită „Oradea cu drag”, care se desfășoară până în 31 decembrie 2022. Prin intermediul acestei campanii, turiștii care vor fi cazați la una dintre unitățile de cazare din oraș, pentru minimum două nopți consecutive, se vor putea bucura și anul acesta de mai multe beneficii. Acestea includ accesul gratuit la toate secțiile muzeale ce aparțin de Muzeul Țării Crișurilor Oradea și la obiectivele turistice din administrarea Oradea Heritage, transport gratuit pentru 24 de ore în întreaga rețea de transport public și reduceri atractive la cafenelele și restaurantele partenere din Oradea. Înregistrarea turiștilor, generarea codurilor de gratuități și comunicarea dintre partenerii campaniei se realizează prin intermediul site-ului www.oradealifenouveau.ro.